Добрата новина: Не се очаква нова вълна на коронавируса

Коронавирусната инфекция да се приравни към острите респираторни заболявания
154
Добрата новина: Не се очаква нова вълна на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дори при тази ситуация на не много стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, вълната спада и не се очаква нова, отбеляза  епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред bTV. Това е типично за всички епидемични вълни, добави тя.

По думите й коронавирусната инфекция трябва да отиде в групата на острите респираторни заболявания и наблюдението над нея да върви по същия начин, както наблюдението над грипните вируси.
Проф. Кожухарова отбеляза, че ваксините срещу коронавируса трябва да станат като ваксините срещу другите грипни вируси и да се поставят всеки сезон.

Още по темата

„Мерките срещу коронавируса по лека лека отпадат, това е и нагласата на повечето хора. Сега сме във фаза на спадане на броя на заразените. Към 1 февруари беше регистриран най-голям брой заразени, но фактически има спад от две седмици. Успоредно със спадането всички очакваме мерките да се разхлабват, докато отпаднат“, заяви епидемиологът.

Според нея тази вълна се характеризира с няколко особености.

„Действително най-голям брой новозаразени бяха регистрирани, но от друга страна броят на хората, които са болни реално и тези, които са в болница и интензивни отделения през цялото време не беше висока, поддържаше се на едно почти стационарно ниво – вече се срещаме с един познат вирус“ посочи проф. Кожухарова.

Според нея мерките срещу епидемията към момента не са особено затегнати – децата ходят на училище, зелените сертификати, доколкото ги има, вършат работа на определени места и не на всякъде, отбеляза тя.

„Зелените сертификати, въведени в България, както и в другите страни, в много голяма степен изиграха своята роля. Нека не забравяме, че те бяха въведени по време на най-тежката вълна от клинична гледна точка. Нито една мярка не може да спре напълно една епидемия, но може да смекчи загубите от нея. Зелените сертификати направиха това нещо, така че ако вървим към подобни тежки ситуации в бъдеще, вероятно пак ще имат значение“, обясни епидемиологът.
 
Според нея европейските сертификати като възможност за пътуване, вероятно ще съществуват поне още известно време, защото такова е решението на ЕС.

„В момента върви спад на заразените и то основно изразен в младите възрастови групи. При възрастовите групи над 60 години все още се задържа едно по-високо ниво, това са най-уязвимите хора, които се разболяват най – често, за тях няма да е вредно ако стоят с маска в автобусите“, посочи проф. Кожухарова.

Според нея децата трябва да бъдат първите, които да бъдат освободени от маските, защото не боледуват тежко.

„През цялата пандемия видяхме, че децата не са сериозно засегнати децата не са основен източник на инфекция и не са децата тези, които заразяват възрастните,  а точно обратното“, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
29
 
6
 
! Отговори
БГ ОМИКРОН преди 2 години
КРАЙ С КОРОНАВИРУСА, НО ПЪК ЯКО ЩЕ СЕ МРЕ. ДОКАТО НИ ЛЕКУВАТ МАНГЪРОВЦИ УЧИЛИ МЕДИЦИНА ПРЕДИ 50 ГОДИНИ И ТЕ ЛЕКУВАТ С КОМПРЕСИ С ЛУК ИЛИ ЧАЙЧЕТА.
105
8
 
30
 
! Отговори
иха преди 2 години
Сега да се извинят на доцент Мангъров!
104
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само два часа след публикуването на тая статия публикувате друга, където Кунчев казва, че нищо няма да отмине и се очакват пак по 10 000 заразени на ден. Айде вземете всичките експерти да се съберете и да се разберете, че аман от простотии вече.
103
0
 
18
 
! Отговори
синхронизирайте преди 2 години
Обикновен прийом на дезинформацията е да се подава противоречаща си информация от един и същи източник
102
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неква друга глупост? Всичко свърши преди 1 месец.
101
3
 
15
 
! Отговори
не разбра ли преди 2 години
Кво да разбера, че хипохондриците са с разклатено ментално здраве ли?Знам го отпреди истерията..
100
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как, нали вчера вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова каза, че пандемията няма да си отиде и ще ни мъчи още? Що не вземете всички експерти да се съберете заедно и да решите ще си ходи ли пандемията или не, че вече ни омръзна от глупостите ви?
99
2
 
14
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Слушайте математиците. Там е истината. Чака ни втора вълна от Омикрона. Според математика Кунчев на 05.03.22 г се очакват по 70 000 заразени на ден.
98
1
 
16
 
! Отговори
не добра, а лоша преди 2 години
Това означава, че повече не може да се печатат и да се раздават пари, а икономиката така и така не работи и няма да заработи. Проектът ковид-19 приключва и се преминава към следващите стъпки на демонтажа на капиталистическата система. Стадото ще научи какви са те когато ги усети на гърба си. Но ще бъде по-лошо.
97
0
 
16
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Аре вземете та се синхронизирайте поне... В съседната статия очакват, в тая не очакват, последно?!То верно нещата се разпадат в движение, ама вече е комично...
96
2
 
6
 
! Отговори
до факт преди 2 години
смъртността от Ковид-19 е над 1000 пъти по-висока от тази при грипа.Това ако го считате за факт, и вие сте фактичиски изпушил
95
3
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
много мнения. Ще видим.
94
4
 
19
 
! Отговори
Ми5 преди 2 години
Ужас! Ковид Не е това, което Беше! ЗА УЖАС НА ВАКСИНАТОРИТЕ.
93
2
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Говори Брюксел: Поредната объркана душа :)
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"мъж починал ненадейно,"Леле! Цял ЕДИН човек умрял на 52! Ужас!
91
1
 
1
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Значи ще дойде неочаквано ?
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Война готвят. Как ще се купуват оръжия, ако купуват ваксини? Време е да се пренасочат народните средства в посока срещу която народите няма да недоволстват.
89
0
 
17
 
! Отговори
София преди 2 години
Миналата седмица беше към края си, вчера беше, че нищо не е към края си, сега нищо ново не се очаквало. Айде вземете и си изберете някакво мнение и си отстоявайте него. Няма нужда ежедневно да списвате врели-некипели, които да нямат нищо общо с реалността.
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност ще има нова вълна, но тя ще е от незнайно и необяснимо умиране по улиците. Вече се започна. Тая сутрин чета, че в полет на Бритиш еъруейс 52 год мъж починал ненадейно, без никакви симптоми и наранявания, тече разследване. Вчера същия случай но на улицата, просто човека си пада и умира, без никакви видими причини. Та те така. Вижте в медиите. Четете и чуждестранни такива, не само днес и брътвежите на бабите и дедовците.
87
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз забелязвам че от месец и нещо спряха да пръскат, вижте небето не е нашарено вече