Мощната магнитна буря ще продължи в понеделник и вторник

Смущенията в магнитното поле достигнаха най-високата възможна степен
Обновена: 13 май 2024 10:00 | 13 май 2024 10:00, Камелия Цветанова
6
Мощната магнитна буря ще продължи в понеделник и вторник
Снимка: Pixabay

Мощна магнитна буря удари Земята. Смущенията в магнитното поле достигнаха най-високата възможна степен. Експерти предупредиха, че може да бъде засегната радио- и електронната техника.

Според доц. Петя Трифонова от НИГГГ към БАН толкова висока степен на магнитна буря не е имало от 2003 г.
"Тя ще продължи още няколко дни. В събота бе отчетено, че е на ниво 5 по 9-степенната скала. Буря от този клас се случва 2-3 пъти в 11-годишния слънчев цикъл. Предишният беше много спокоен, без екстремни събития, сега обаче може да има още такива. Най-тежки бяха смущенията в събота, тогава се достигна максималната девет степен на индекса. В късните часове днес се очаква нова порция плазма, както и утре. Тя ще продължи около седмица", обясни тя пред NOVANEWS.

Геофизикът допълни, че сателитите са уязвими, защото имат панели, които лесно могат да бъдат повредени и дори да има орбитално пропадане.

"Комуникациите също са уязвими. Те разчитат на проводимостта на йоносферата. Освен това се индуцира напрежение в много дълги проводници, това се отнася и за електропроводите. През 2003 г. Квебек е бил без ток 12 часа заради магнитната буря, сега отново може да се случи нещо подобно", предположи доц. Трифонова.

По думите ѝ сиянията се образуват при взаимодействие на частиците от слънцето и молекулите на въздуха. "В зависимост с каква атомна молекула се смесва, дали кислородна, азотна или водородна, от това се определя цветът му. Най-високи са сиянията с пурпурночервен цвят, при тях се взаимодейства с високоенергетични частици на кислорода - появяват се на височина около 150 км и се виждат най-далеч. Колко по на север се намирате, толкова по-вероятно е да се видят сиянията. По-лесно ще се наблюдават в по-малките населени места на север от Стара планина, като например Видин, за София по-скоро е невъзможно", посочи геофизикът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: магнитна бурягеофизик
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 13 - 19 май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Malii kak ni lxjat преди 1 седмица
Чуде се тоя учени дали занят че тази буря не трябваше да стига до Мексико или Флорида. Тоест не искат да ви кажат че магнито ни поле малко колабира(силата му намалява драстично), факт е като си дигнете главите и видите сиятнието от покрайнините на Видин например. Защо медиите не говорят за това а само с се казва за колко е красиво сиянието!
5
0
 
1
 
! Отговори
gg преди 1 седмица
Това далеч не е най-високата възможна степен. Когато почнат да падат самолети и електрическите жици се запалят, тогава можем да говорим за най-висока степен.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кви магнити кви 5 лева :)))
3
3
 
2
 
! Отговори
Чо Банов преди 1 седмица
Плоскоземните отричат настоящите магнитни бури, и смятат, че това се прави, за да им вдигнат винетките и дизела за най-милото.
2
1
 
2
 
! Отговори
Боко вдига кръвното преди 1 седмица
и Папа ще го гали по главата.
1
1
 
9
 
! Отговори
Гaля преди 1 седмица
Cъrлacyвaнo лu e c nocoлcтвoтo?