Сваляме маските, свършиха противоепидемичните мерки

Според специалисти обаче, това решение може и да е прибързано
1 апр 2022 07:20, Петя Славова
62
Сваляме маските, свършиха противоепидемичните мерки
Снимка: БГНЕС

Отпадат всички мерки, въведени от здравните власти заради COVID-19, а носенето на предпазна маска остава само силно препоръчително, най-вече за градския транспорт и лечебните заведения.

Още по темата

С приетите в четвъртък промени в Закона за здравето на първо четене, след отпадане на извънредната епидемична обстановка, при нужда, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, ще може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или за отделна област. От 1 април България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка.

От 1 април отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните, предава БГНЕС.

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава възможността НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Според Главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и след отпадане на извънредната обстановка е силно препоръчително носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито.

От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
43
 
! Отговори
Tseh 2 преди 2 години
...да обявяват пландемия, но това няма значение, тъй като се видя, че конституцията е само на хартия и е бе брутално погазена по целия свят. 4 президенти се опълчиха и не приеха меките и някои дори разкриха измамата, другото общо между между тях е че вече не са живи. Новините освен за дезинформация, имат за цел да държат масите под стрес и страх, впрочем когато сме в такова състояние, се изключва логическото мислене в мозъка и приемаме информация без да я филтрираме.наблюдавайтесиемоциитекогаточ
22
49
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние се оказахме с най-голям процент неграмотни хора в ЕС, които не вярват на учените си. От ............ народ, толкова.
21
3
 
43
 
! Отговори
Tseh преди 2 години
Всеки месец в продължение на две години се подиграваха с хората, в началото разгневени родители казваха само децата не пипайте, а то какво стана? Във Франция се радваха до преди месеци, че остават само маските, спомнете си началото... Все пак излезе, че България не е най-корумпираната и населението е едно от най-будните! Пускат ни малко аванта шепа мошеници и ще радваме на трохите ли? Изобщо няма намерение да слушам доказани измамници какво да правя, а те си прокараха закон да могат още по-лесно
20
52
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е безотговорно решение, погледнато отвсякъде. Само и само да се угоди на всякакви алибеговци.
19
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доживяхме!
18
6
 
48
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Така така... А трибунала за престъпниците, причинили всичката тая мерзост, кога започва...)))
17
52
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще трябва да гледам грозните мутри на русофилите
16
0
 
16
 
! Отговори
Юсуф помака преди 2 години
По Родопските ширини от кога влиза в сила?
15
9
 
35
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Не знам за миенето на ръцете, но миенето на лицето и зъбите на маскираните трябва да е задължително. Като се доближат до мен и смърдят на пор. Събират си всички потни и мазни изпарения вътре в маската.
14
58
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се радвайте много! При почти 2000 нови случая на ден, до 25 април ще налази новия щам.
13
0
 
18
 
! Отговори
Ямуксикли преди 2 години
Искам да се изпразня вече, много спорите.
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А миенето на ръце отмениха ли?
11
1
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Колкото по- късно, толкова по- болезнено.
10
8
 
29
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Ше хвърляш там, където две години са ги хвърляли - на пътя да се веят от вятъра. Послушковците ги слагаха по лицата си, а не им пукаше къде ше ги хвърлят. Мизерници абсолютни.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 Закъсня ужасно акъсня.
8
22
 
16
 
! Отговори
Това е ЗАРАДИ преди 2 години
Да успокоят хората, за да поотложат предсрочните избори до колкото се може по-дълго.Есента отново вируса ще си задейства и също инфлацията с шокови цени и доста хора ще цъфнат след летните почивки глупавите хора ще са си прахосали парите по почивки и няма да имат с какво да прекарат зимата и да погребат близките си, които ще почнат да умират от Есен с песен..
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама моля ви се то е първи април.
6
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да почва разследването за причинената масова психоза, тормоз на населението и пропуснати ползи. Прокурори , борбата с организираната престъпност и икономическа полиция е време да се задействат.
5
21
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А на мен един бежанец ми го сложи с маска че: му беше cиpeняcaл)))
4
4
 
28
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
А политиците кога ще ги свалят?