Злоупотребата с термина "дезинформация" е заглушила научния дебат по COVID-19

Цензурата заглушава валидната критика и премълчава гледните точки на хора с ценни прозрения
9 апр 2022 19:54, Йоана Цонева
88
Злоупотребата с термина "дезинформация" е заглушила научния дебат по COVID-19
Снимка: БГНЕС

Докато COVID-19 се отдалечава, много яростни гласове продължават да призовават за продължаване на ограниченията - най-вече в социални медии като Twitter. Тези най-яростни привърженици на "несъществуващият COVID" трябва да се примирят, че коронавирусът е тук. За да бъдем справедливи към тази група, в първите дни на пандемията те вярваха с цялото си сърце, че COVID-19 може да бъде елиминиран, както и СЗО. За съжаление, това беше единствената приета гледна точка доскоро. Онези, които изразяваха резерви относно осъществимостта и обществените и икономическите разходи на този подход, бяха заглушавани в социалните медии, понякога докладвани на професионалните колегии за дисциплина и подлагани на клевети - както публично, така и частно. Дори и сега, когато общественото здравеопазване преминава към по-балансиран подход към COVID-19, тактиките на социалните медии, усъвършенствани през двете години на пандемията, продължават да поляризират дебата, забавяйки връщането ни към нормалния живот.

Нека да разгледаме тропа "дезинформация": той се прилага несправедливо, когато хората са използвали най-доброто си тълкуване на фактите, за да стигнат до заключение, което по-късно е опровергано. Това са грешки, обикновено честни (спомнете си първоначалния ентусиазъм по отношение на хлороквина и ивермектина като средства за лечение на COVID-19). Дезинформацията е и обвинение, което се използва срещу нюансирани тълкувания на сложни факти, противопоставящи се на прекалено опростен универсален подход (напр. не всеки член на населението има еднаква нужда от подсилващи дози ваксина). Това е подходящ отговор на сложността. По същия начин не е правилно да се определя като "дезинформация" тълкуването на едни и същи факти, за да се стигне до различни заключения - това е здравословен научен дискурс. Истинската "дезинформация" е пресметната и користна. Разпространителите на дезинформация знаят, че това, което казват, е невярно, но въпреки това продължават напред, най-често със скрит мотив, пишат д-р Дженифър Грант, д-р Марта Фулфорд и д-р Нийл Рау в публикация за канадския вестник "Нешънъл Пост".

Още по темата

Ако някой каже, че закриването на училища е причинило повече вреди на децата, отколкото ползи, това "дезинформация" ли е? Със сигурност има данни, които подкрепят твърдението, и малко такива, които му противоречат. По подобен начин твърдението, че ваксините не спират предаването на инфекцията или че естественият имунитет е поне толкова ефективен, колкото ваксиналният, прави ли някого "антиваксър" или "ревизионист"? Човек със сигурност може да не е съгласен, но голяма част от медицинската литература подкрепя тези аргументи. Присъединява ли се човек към лигата на "отричащите COVID", ако поставя под въпрос истинското въздействие на използването на маски от плат върху предаването на инфекцията в общността? Това, когато най-добре направеното проучване не показа никаква ефикасност на маските от плат и минимална полза от по-добре проектираните хирургически маски.

Цензурирането на дебатите би било поне "справедливо", ако всички страни се придържаха към един и същи стандарт, но това не е така. Всеки, който критикува общественото здраве, когато ограниченията се разширяват, подлежи на санкции. Въпреки това цели организации, публично подкрепяни от много лекари, продължават да критикуват остро същите тези служители, когато ситуацията се промени и те облекчат ограниченията, като дори ги призовават на пресконференции. Какъв е резултатът? В сегашния контекст е станало приемливо да се преувеличава масово рискът от COVID-19 за децата, независимо колко погрешно е това или колко вреди е нанесъл на същите тези деца, но не и да се намесваме, за да намалим тези вреди.

В крайна сметка нападките ad hominem, едностранното прилагане на стандарти и широката злоупотреба с термина "дезинформация" заглушиха валидната критика, отровиха диалога и заглушиха гледните точки на хора с ценни прозрения. Първата сериозна последица е, че валидните идеи бяха отхвърлени без пълноценно разглеждане. Това доведе до силно изкривено разбиране от страна на обществеността за реалния риск от COVID-19 и за предимствата на ограниченията и ваксините, най-вече по политически признак.

Откритото проучване на данните е от съществено значение, независимо от това докъде води и чия любима теория развенчава. Когато това се прави добре, разумните хора от очевидно различни гледни точки често показват повече съгласие, отколкото несъгласие. На тези, които се изказват обмислено, особено с валидни данни, трябва да се признае смелостта и да се посрещнат с уважение и обмислена критика. Не бива да приемаме безразсъдно каквото и да било, нито да го отхвърляме сляпо. Никой не запознат напълно с това, което се случва, и обществеността трябва да посреща всички твърдения със скептицизъм, включително и тези, които се обявяват за пророци - COVID-19 е нов вирус и никой не е "експерт". Няма правилен метод да се предотврати COVID-19. Ако се огледаме по света, няма две места, които да са реагирали по един и същи начин. Трябва да запазим скептицизма си по отношение на това "какво работи", когато толкова много други променливи обясняват нарастването и намаляването на случаите на COVID-19. Всички твърдения трябва да отчитат и взаимодействието със социалните ценности и последици, за да не се стигне до статуквото: политическа програма, която не е съобразена с реалността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това писание е пример за наукоподобна дезинформация.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скоро злоупотребата с термините "истерия" и "печалбарство" е заглушила научния дебат по COVID-19.
42
4
 
8
 
! Отговори
Хм.. преди 2 години
Според моето скромно мнение, Ковида беше перфектно разработен и приложен "Експеримет" в Глобален мащаб! Но малцина някога ще узнаят каква е била крайната му цел!!!
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бунтове в Шанхай. След 22 дена пълен локдаун китайците не издържаха. Излизат навън и разграбват магазини.
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се изнесох от една от най набодените западни държави където демокрацията се изпари като роса на слънце. Върнахме се в България от двама станахме трима. Всички здрави без експеримиентални препарати.
39
5
 
5
 
! Отговори
Хм.. преди 2 години
Продължение... Та се чудя, за това ли беше цялата Медийна Истерия??? А, наистина ли леталната статистика от Ковида е реална??? За това ли съсипаха Световната Икономика и разориха малки и среден бизнес??? Или в крайна сметка целта им е била съвсем друга???
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз преминах през цялата пандемия без никакви мерки и ваксини. Давай минусите, тpoле, истината боли.
37
8
 
0
 
! Отговори
Хм.. преди 2 години
Малко след средата на Март сестра ми и племеника ми се заразиха с вируса, потвърдено с PCR тест! Първия ден ги втресе и двамата, с лека температура. На следнащия ден температура нямаха - хрема, лека сънливост и отпадналост. На Третият ден никакви симптоми. Аз така и не се заразих, въпреки, че по принцип хващам всеки вирус, има теория, че хората от кръвна група "А" са най-податливи към вирусна инфекция, аз съм "А" !А, да не пропусна, миналото лято, Август, се боцнахме с втората доза Пфайзер.
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще съм доволен и на дебат в Хага. Всички които се изгавриха с човечеството трябва да бъдат съдени. Всички който които с чрез дейстие или бездействие докараха медицински фашизъм трябва да понесат последствия. Фармацията да се разследва из основи.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И някак си всички, много удобно забравят че САЩ са първата нация, която използва ядрени бомби с които буквално изпариха над 200 000 невинни мъже жени и деца, само за да спечелят войната..
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немили народни крадци (демокради) и недраги овце (гласуващи данъкоплатци-бачкатори), Вие си мислите, че сте хванали човешката природа за шлифера с рушащата ви цивилизация. Че сте обуздали хищническия инстинкт с хитринки като търговия, наука, закони и морал. Но всеки нов ден във вашия измислен свят е само печелене на време, защото въжето около вратлетата ви става по-тясно и сте все по-близо да увиснете, и да бъдете изядени от закони, които са по-древни, по-Неизбежни и по-УЖАСЯВАЩИ... от вашите...
33
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всякакви научни дебати бяха потъпкани в зародиш от самозабравилата се банда "лидери", които поеха нещата в свои ръце и прегазиха обществата с мерките си.
32
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умишлената дезинформация и преиначена информация идва от медии, медици и управляващи. Имат власт и пари. Но това е временно. Всички видяха какви некадърни циркаджии са и съвсем скоро ще бъдат смачкани, изметени и изхвърлени в кофата. Няма вечен фашизъм.
31
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам защо медийната пропаганда може да повлияе на научни разработки. Ако си разработваш нещо научно, кво те интересуват медиите? Нещо не е наред.
30
2
 
19
 
! Отговори
Социалните мрежи преди 2 години
Да развъдник на дезинформация. Мислещият интелигентен човек се доверява, но проверява научните тези и данни. Да ковид е тук, да ще остане ,ще се трансформира ,както е станало с испанския грип, който се е видоизменя и става сезонен. Дали това ще се случи с ковид , учените ще дадат отговор до месец ,два ,след като бъдат анализирани и изучени изследванията на вариантите ,действието на ваксините и други фактори и предпоставки за коронавируса.
29
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нужен дебат за един фалшив вирус.
28
13
 
8
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Науката се провали. Очевидно .
27
8
 
8
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 2 години
а Тая Зима, дето Идва след само 6 месеца, без Руски Газ най-сетне ще Разберете Има ли Глобал Топло, за което Крета и Ортаците й в Брюксел ви Обраха с Няколко Трилиона Еврака за да се борят с него!
26
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид представлява "научни дебати" с цел дезинформация и злоупотреба с "ваксини". Ама не е корупция, а "грижа за вашето здраве".
25
11
 
10
 
! Отговори
Допълнение на преди 2 години
казаното от мен по-долу.. Ковди ваксината е нещо като пре-марк (белег) на антихриста. Забелязвате ли как всеки набоцкан е като полудял и не възприема почти нищо, а само пропаганда ? Държанието им става много агресивно и злобно и нападателно (типично бесовско държание). Затова е тоя зор да ни слагат тия бълвочи. Св. Паисий Светогорец е видял, че белега е всъщност ваксината. Не слагайте белега, защото няма спасение!