Може ли да бъде спечелена битката с троловете в мрежата?

Александър Христов, Даниел Киряков и Любомир Аламанов поискаха стратегия за комуникационна сигурност
165

Експертите по кризисна комуникация доц. Александър Христов, Даниел Киряков и Любомир Аламанов предлагат датата 4 април да стане ден без тролове и коментари в социалните мрежи.

"Информационната среда става все по-замърсена и всеки от нас трябва да има отговорност да я поддържа чиста. Покрай войната изпълзяха много тролове, наводниха информационното пространство с откровени глупости, дезинформация и лъжи. Предлагаме на 4 април, ако не за цял ден, поне за 40 минути да изключим възможностите за коментари и да покажем, че трябва да се преборим с тази информационна вълна", посочи доц. Христов в "България сутрин".

Според него сме отворили кутията на Пандора и всеки е решил, че има свободата да пише каквото си иска. По думите му обаче, свободата на словото не е да пишеш каквото си искаш, а умението да споделяш подкрепени факти, които не ограничават свободата на други хора.

"Социалните медии отдавна не са възможност да водиш свободно диалог. Превърнаха се в арена на сблъсъци и пропаганда. Трябва да опитаме да си върнем нормалността. Проблемът на този тип говорене е, че създава шумотевица около непроверени факти. Действа принципът на спиралата на мълчанието. По-шумната група се изявява повече. По-малко шумните постепенно започват да се затварят в себе си. Това не означава, че по-шумните са повече. Най-добрата противоотрова е да не мълчим", обясни доц. Христов.

Даниел Киряков се съгласи, че по-чуваеми са по-шумните.

"Хилим се на неприлични новини. Тази наша инициатива няма задължителен характер. Не е атестат за отговорно поведение. Даваме си сметка, че аналоговото и дигиталното ни поведение на моменти се размиват. Не може да си мислим, че оставаме без последствия за думите и действията. Защо нашата инициатива да не помогне на социалните мрежи да си подобрят алгоритмите?", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че фалшивите новини убиват, а цели групи от хора взимат погрешни решения.

Любомир Аламанов отбеляза, че една от идеите им е да напомнят, че няма права без отговорности. Експертите по кризисна комуникация имат идея да предложат нов обществен договор на комуникация в социалните мрежи.

"Отбраната срещу такъв тип вербално насилие не е цензура. Когато някой се смее на новина за починали хора, това не е човешко. Културните хора ще се дръпнат и ще отстъпим полето на комуникация на тролове и простаци", подчерта той.

Вижте още в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
тия във видеото преди 2 години
са малко на грешен път... зорлем не можеш да постигнеш нищо!
142
0
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Тия, учени ли са, по-прости от нас ли са? Но, въртят, сучат, цензура им се привижда.Да оставим обикновенните хора да си кажат това, което мислят, това, което им е на душата. Може изреченията, граматиката да не е изрядна за много. Но, това, което ни казват тия хора, извира от душата им, от мъката им, от всичко, което ги огражда. Да оставим купешките и превзети приказки и да искаме всеки от тях да изплаче мъката си. Така и ще приобщим повече хора да говорят така, както и мислят.
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз по-големи *** от политиците не познавам. Пропаганда, дезинформация и лъжи на килограм. :)
140
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да се пише каквото си искаш или каквото считаш за правилно . Трябва да пишеш това което се харесва на власт имащите и техните слуги. Да си спомним един посинял комунист Ваньо . Който не скача е червен. Звучи . Който не пише каквото искаме е ***.
139
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете са в телевизиите,списвачите на сайтове,НПО тата.Те спамят с фалшиви новини ежеминутно.Няма обективни медии а само купени.Народът го е казал:''Който плаща той поръчва музиката'',та и медиите така.
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пп 148 Много сме далече, засега сме си с гербавите трролове.
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 141 147 Нещо сте в грешка, не аз написах за чешкия случай.
136
1
 
6
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Кога забраняваме исцяло всички коментари и ще преиздадем -вестник -Работническо дело
135
3
 
0
 
! Отговори
141 преди 2 години
Адресирана е до Вас, защото информацията Ви не е проверена, и дори и да не подкрепяте политиката на путин, като поствате такава информация, св получава точно така. Ако инфото ви е истина, много жалко за чехия и трябва да бъде осъдено.
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 145 Не става дума за лично мнение, а за платени писачи на чужди мнения.
133
0
 
3
 
! Отговори
Да чум КОЙ преди 2 години
Да попитаме кой ни пробутва другата гледна точка по телевизиите.Като ще има друга гледна точка, задължително присъствие на Прокурор и Психиатър.Дотам се докарахме за съжаление.
132
0
 
5
 
! Отговори
Воеводата преди 2 години
Каква битка с троловете? Аз им турям директен игнор!Някои от тях са истински ***, на които им се плаща, а други са съвсем истински в намеренията си, но са ментално увредени.
131
6
 
0
 
! Отговори
Воеводата преди 2 години
Даниил Медведев да си играе на руския Уимбълдън!След като подкрепя изкукуригалото джудже и кръвопийците от Кремъл е редно да играе и тенис на Красная площадь. Кой му пречи?
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 135 139 Не ми е ясно защо се спори. Вие написахте истината за диктатурата на путин. Не разбрах защо я адресирахте до моя коментар, но сигурно си мислите, че четете между редовете. Обаче разликата между открито цензуриране и наказателно преследване и завоалирано с уж човеколюбиви и ценностни мотиви цензуриране и наказателно преследване е само в лицемерието.
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да продържи дебата 138 Медиите са гербави, трролове също. Затова сме на 112 място по свобода на словото. Не можем дори обществените да си вземем обратно.
128
7
 
2
 
! Отговори
135 преди 2 години
"появи се информация", "скандално, но факт" - нагледен пример за мъгла в подкрепа на путинските опорки. За разлика от "появи се информация" в русия за антивоенни протести и публично изказани мнения те чака наказателно преследване и затвор
127
2
 
6
 
! Отговори
да продържи дебата преди 2 години
Аз не чух да се коментира във видеото ролята на журналистите.Два са източниците-Журналисти и Политици.Имало *** във форумите.Няма ***, има коментарии.От 10 години в медииите и телевизиите от 10 новини, 9 са са внушения и нагли лъжи.Затова, първо лустрация на журналисти и политици -чрез Финансови санкции.Сайтове като Гласове, Лентата и други подобни, бълващи материали от целия свят на окровени психопати и хомофоби, ами БНТ, БТВ, НОВА-отвратително.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ислямския свят действат по-радикално с грешно мислещите. Там главите, в които се родят неправилни мисли, направо ги режат. Не че и тука не се изкушават да направят същото.
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да направят списък на правилните мисли и всеки, на който в главата му се роди мисъл, различна от правилните да има задължението в едночасов срок да се яви в полицията и да го заяви.
124
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 127 преди 2 години
Появи се информация как в Чехия една вечер се обаждат на родители, че детето им в училище говорело неправилно, т. е. не в полза на Украйна. Ако не вземели своевременни мерки да накарат детето си да мисли правилно, щели да го отнемат от родителите, поради невъзможност за правилно възпитание и да го дадат в институция. Скандално, но факт.