Три сценария за развитие на COVID-19 до 2027 г.

Според експерти глобалната пандемия ще продължи още 5 г.
17 май 2022 22:49, Йоана Цонева
64
Три сценария за развитие на COVID-19 до 2027 г.
Снимка: БГНЕС

Експертите по обществено здраве предполагат, че глобалната пандемия ще продължи поне още пет години, но как ще се развие тази продължаваща криза, зависи в крайна сметка от нас.

В нов доклад на Международния научен съвет (МНС, ISC) - международна организация със седалище Париж, чиято цел е да обедини научните организации по света - са изложени три сценария, които биха могли да се случат до 2027 г. Докладът е изготвен от група от 20 експерти в областта на общественото здраве, вирусологията, икономиката, поведенческите науки, етиката и социологията.

Въпреки че коментарът им не е опит за предсказване на бъдещето, докладът помага да се стеснят и илюстрират някои от възможните действия, които светът може да предприеме, за да сведе до минимум въздействието на пандемията занапред, пише „Сайънс Алерт“.

През следващите години подобряването на разработването и разпространението на ваксини би могло да помогне на вируса SARS-CoV-2 да достигне ниски ендемични нива, като в повечето страни предаването на вируса е само ограничено и контролирано, предаде БГНЕС.

Първи сценарий

Ако процентът на хората, напълно ваксинирани срещу COVID-19, се увеличи от приблизително 61% от всички възрастни до над 80% в световен мащаб, може да се спаси животът на много хора и да се намали рискът от появата на нови варианти. На свой ред това би могло да доведе до ползи за психичното здраве, икономиката и устойчивото развитие.

Дори и при този оптимистичен сценарий коронавирусът няма да изчезне, но разпространението му ще стане много по-управляемо.

По всяка вероятност обаче не сме се насочили натам. В доклада на МНС се твърди, че досега правителствата са удължавали пандемията, като са се фокусирали върху национални стратегии вместо върху международно сътрудничество.

Сценарий две

Липсата на действия от наша страна досега вместо това предполага по-вероятен резултат - нивото на ваксинация в световен мащаб да е под 70%. Ако то не се повиши, новият коронавирус може да се превърне в ендемичен със сезонни вълни, които ще претоварят болниците в много държави и ще изискват "актуализирани ваксини и използване на антивирусни фармацевтични продукти".

До 2027 г., според доклада, най-вероятният сценарий е "изостряне на неравенствата в световен мащаб". Целите за устойчиво развитие на ООН ще бъдат отложени с едно десетилетие.

"Основните изводи обаче са много ясни. Дори острата фаза на пандемията да е към своя край в страните с високи нива на ваксинация, рисковете ще останат високи, докато много хора по света нямат достъп до ефективна ваксина", се казва в заключението на доклада. "Възможно е да се появят нови варианти, поради което бдителността и непрекъснатото разработване на ваксини и терапевтични средства остават от съществено значение. Няма област на политиката, която да не е засегната, и правителствата трябва да признаят, че безбройните последици от пандемията няма да бъдат преодолени бързо. Те не трябва да се преструват, че кризата е приключила само защото смъртността е намаляла. За много граждани предстоят дълги години на трудности и предизвикателства."

Уязвимите хора, като жените, децата и възрастните хора, ще бъдат най-силно засегнати. Междувременно държавите с ниски доходи ще се сблъскат с бъдещ срив на здравната система и нарастваща продоволствена несигурност.

Трети сценарий

Ако национализмът и популизмът продължат да се засилват, авторите на доклада се опасяват, че доверието между правителствата и между държавите и техните граждани ще продължи да се влошава, което ще намали потреблението на ваксини.

Те наричат този сценарий "пропуснато възстановяване". С нарастването на геополитическото напрежение протекционистките политики могат сериозно да попречат на глобалното сътрудничество. Точно обратното на това, което е необходимо за справяне с международна криза.

При този най-лош сценарий по-малко от 60% от световното население ще бъде напълно ваксинирано срещу COVID-19, а страните с ниски доходи все още ще имат ограничен достъп до първоначалните дози и антивирусните лекарства.

Още по темата
"В резултат на това COVID-19 остава до голяма степен неконтролиран, с тежки рецидиви в някои части на света", се казва в доклада.

Експертите твърдят, че за да се избегне разиграването на подобна мрачна реалност, правителствата трябва да си сътрудничат и да инвестират в системите за здравеопазване, да интегрират системите за научно консултиране и да се справят със задълбочаващото се неравенство в образованието и богатството.

Докладът на МНС призовава правителствата да устоят на изкушението да намалят целите в областта на климата в името на краткосрочна печалба.

Възможно е засилването на климатичните промени и разрушаването на околната среда само да направят бъдещите пандемии по-вероятни в дългосрочен план. А никой не иска да преживее това отново.

"Пандемията от COVID-19 показа стойността на международното научно сътрудничество, дори в условията на каскадни екологични рискове и геополитическо напрежение", казва Мами Мизутори, генерален секретар на ООН за намаляване на риска от бедствия. "Трябва да подновим усилията си за изграждане на многостранна система, която да се справя с неравенствата и същевременно да ни подготвя за следващата криза. Независимо дали става въпрос за друга пандемия, изменение на климата или конфликт, имаме възможност да се поучим от последните две години. Ако не го направим, целите за устойчиво развитие ще се изплъзнат от полезрението ни."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
22
 
! Отговори
ЗеленоСертификатчик преди 1 година
ама Вие още ли не Сте чули - България, като Част от ЕС, Подписа Световната Споготба на СЗО за Борба с Пандемиите - вече нямате никакъв Суверенитет - от тоя Ноември влиза в сила, което значи Цифров Паспорт, Ваксинационен Паспорт, Контрол на Пътуванията, Замразяване и Конфискация на Парите ви в Банката, ако Нарушавате Мерките и т.н. и т.н. може сами да си прочетете! От Ноември тая Година - Мърдане няма, Ваксинация на всеки 6 седмици, Маски, ПСР, никакви Пътувания - това е!!
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма три сценария! Има един. Казват ти, че има три, за да си мислиш, че са ти оставили избор.
12
2
 
18
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
От статията разбрахме, че национализма отблъсква хората от "ваксините" за несъществуващия ковид. Интересно, дали ОП-овете (органичните портали), клонингите, хората с кошерна душа и падналите, са силно привлечени от скъпоценните "ваксини"? Да не излезе, че някой чисти точно излишните? Когато осъзнаете, че например Клаус Шваб и Бил Гейтс са от различни фракции и преследват различни цели, ще ви е по лесно да вземете правилните решения.
11
3
 
18
 
! Отговори
Бастър Копче преди 1 година
Болести, воини, трагедии... И на кого му е нужно всичко това? Аз за това искам червеното копче да се натисне и да се свършва тая мъка и тоя свят, ще е много по-добре за всички ни!!!
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А всъщност има само един-единствен сценарий, и той е това, което се случва в Китай сега. Гледайте какво става там, за да знаете за какво да се подготвите.
9
2
 
25
 
! Отговори
Эвропейски Союз преди 1 година
е вие още ли не сте научили, че Брюкселските К0мундета, са на 7-мо Летки, 2020-2027, тая 7-молетка е Финалният Обир на Пролетариите, които останаха без работа, без бъдеще и без переспектива, но Ваксините работят и ги пращат на оня свят!
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кво стана с новия вирус на Бил Гейтс, за който говореше, че ще го пусне сега? Или има технически проблеми, с лабораториите, и се отлага?
7
2
 
25
 
! Отговори
29 Годишен преди 1 година
С тоя т,ъп грип навредиха на хората много повече като ги затвориха, затвориха им работните места, училища и тн... И с това седене в къщи с тия таблети, телефони и лаптопи ще видите какви болести ще се развият в последствие... Аз вече две седмици ходя по доктори. Почваш едно нещо затворят го, почнеш друго затварят го, айде онлайн тъпотии, по цели месеци вкъщи... Да наистина съжалявам за жертвите, но не беше правилно да се затваря всичко...
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първшя е на Урсула, втория на кенийския шака зулу, третия на Сорош
5
2
 
30
 
! Отговори
Просто казвам преди 1 година
Само ще ви кажа един факт: Модерна, Файзер и др. строят лаборатории за изработка на същите тези mRNA ваксини за ковид вируси или подобни в Австралия, Европа и Африка. Тези лаборатории/заводи ще бъдат готови най-рано през 2025 година и всеки един от тях ще може да произвежда между 50-150 милиона ваксини годишно. Бизнес планът е готов.
4
0
 
20
 
! Отговори
Сакън! преди 1 година
А мерси. Не ща ковид. Ако избирам по-добре до 2027-*** да си ни занимават с войната в Украйна.
3
1
 
30
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
преди дни като Писах, че Великобритания Подписа Договор с Астра Зенека за още 5 години, т.е. до 2027 ми се смяха и подиграваха, а каква стана сега - то имало план, сценарии, за до 2027...стойте си пред клавиатурите, живота си минава...
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борето жонсън ще направи още купони а вие ще стоите на студено и гладни щото сте дооообитъции Киро Брейка беше прав за всичко
1
2
 
32
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 1 година
ох, офчъици, до 2027 живота ви отдавна ще е минал! при това в адски мъки, без храна, без топло, без дори да може да се изкъпете без съветският газ да подтопля водата ви!!