В Северна Корея борят COVID-19 с... гаргара с вода и чай от джинджифил

В КНДР има недостиг на лекарства
19 май 2022 21:39, Нели Христова
125
В Северна Корея борят COVID-19 с... гаргара с вода и чай от джинджифил
Снимка: БГНЕС

Северна Корея увеличава производството на лекарства и медицински консумативи, включително стерилизатори и термометри, но и насърчава използването на традиционната корейска медицина, за които се смята, че намаляват температурата и болката, докато се бори с безпрецедентното огнище на коронавирус.

Традиционните лекарства са "ефективни за превенция и лечение на злонамерената болест", каза държавната информационна агенция KCNA, въпреки че няма медицински доказателства за тези твърдения.

Вълната от COVID-19, която Северна Корея за първи път потвърди миналата седмица, засили опасенията за липсата на медицински ресурси и ваксини в страната, като агенцията на ООН за правата на човека предупреди за "опустошителни" последици за нейните 25 милиона души.

Най-малко 262 270 души са съобщили за симптоми на треска и още един човек е починал от сряда вечерта, съобщи KCNA, цитирайки данни от държавния щаб за превенция на спешни епидемии. Не се уточнява колко души са дали положителна проба за вируса.

Северна Корея, която наложи локдаун в цялата страна, досега е докладвала за 1 978 230 души със симптоми на треска и 63 смъртни случая и е въвела строги антивирусни мерки.

Кий Парк, глобален здравен специалист в медицинското училище в Харвард, който е работил по проекти за здравеопазване в Северна Корея, казва, че броят на новите случаи трябва да започне да се забавя в резултат на засилени превантивни мерки като ограничения за пътуване и структуриране на работниците в групи на техните работни места.

Но, казва Парк, Северна Корея ще се бори да осигури лечение на и без това големия брой хора, които вече са заразени с COVID-19, добавяйки, че смъртните случаи могат да достигнат десетки хиляди.

Фабриките произвеждат повече спринцовки, лекарства, термометри и други медицински консумативи "светкавично" в столицата Пхенян и близките региони, каза KCNA. Създадени са повече изолационни отделения, а работата по дезинфекцията се засили.

"Хиляди тонове сол бяха спешно транспортирани до град Пхенян за производство на антисептичен разтвор", твърди KCNA.

Информацията дойде, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун разкритикува неефективното разпространение на лекарства и критикува служителите за техните "незрели" отговори на епидемията.

При липсата на национална кампания за ваксинация и лечение на COVID, държавните медии насърчават пациентите да използват болкоуспокояващи и антибиотици, както и непроверени домашни средства, като гаргара със солена вода или пиене на чай от лоникера японика или чай от върбови листа.

"Традиционните лечения са най-добри!", казва една жена пред държавните медии, докато съпругът й описва как децата им правят гаргара със подсолена вода всяка сутрин и вечер.

Възрастна жителка на Пхенян пък твърди, че й е помогнал чай от джинджифил и проветряване на стаята й.

"Първо се уплаших от COVID, но след като последвах съветите на лекарите и получих правилното лечение, се оказа, че не е голяма работа", споделя тя в телевизионно интервю.

Държавните медии също така насърчават пациентите да използват болкоуспокояващи и лекарства, понижаващи температурата, като ибупрофен, амоксицилин и други антибиотици – които не се борят с вируси, но понякога се предписват за вторични бактериални инфекции.

Въпреки че не твърди, че антибиотиците и домашните лекарства ще премахнат COVID, Северна Корея има дълга история на разработване на научно недоказани лечения, включително инжекция, направена от женшен, отгледан в редкоземни елементи, за която твърди, че може да излекува всичко от СПИН до импотентност.

Някои имат корени в традиционните лекарства, докато други са разработени, за да компенсират липсата на съвременни лекарства.

Северът досега игнорира предложенията на Южна Корея и САЩ за предоставяне на медицинска помощ, както и исканията на Световната здравна организация (СЗО) за повече данни за огнището. Неговият генерален директор Тедрос Адханом Гебрейесус каза тази седмица, че СЗО е "дълбоко загрижена за риска от по-нататъшно разпространение" на вируса в Северна Корея, отбелязвайки, че страната има тревожен брой хора със съпътстващи заболявания, които ги правят по-склонни да получат тежки COVID- 19 симптоми.

В Китай Шанхай раздаде милиони кутии с традиционна китайска медицина, като билкови продукти и грипни капсули, за лечение на COVID, докато градът се бори с най-голямото огнище на вируса.

Три самолета от севернокорейската Air Koryo пристигнаха в Китай и се върнаха в Пхенян в понеделник, носейки медицински консумативи, каза дипломатически източник, пожелал анонимност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
"П"ч"о"в"и"д"н"а форма на Мухата Цеце!... а спомняте ли си когато едно време сме правили бъчви за вино и бъчви в които сме слагали накълцано свинско или агнешко месо и сме го заливали с Мед от кошерите за да запазим месото? А след това Бъчвите с Вино и Месо нашите Български Легионери са вардели да не го откраднат по пътя докато пристигне в Рим? То и затова почти всички Императори на Българската Империя, наречена Римска Империя са биле Българи....
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой с каквото има. Корейската комунистическа партия няма да си признае кой е виновен, че Северна Корея е на 194 място по здравеопазване от 195 държави в света. Най-много да набеди Южна Корея, че им е пуснала вируса. Имаха време да се ваксинират с дарения, но и това не направиха. Шишкото със сигурност се е подсигурил с 3 дози ваксина поне, но на народа - чай и джинджифил. Наздраве!
34
0
 
10
 
! Отговори
HMLF преди 1 година
Но имат големи бомби и ракети! И глад, но са свикнали!
33
3
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Тез КомунВаксъри така развъдиха в тялото на Бог - Човека - Българина... белтъци за преживаване на болетотворни бактерии в неговото тяло, че даже не остана в Мозъка му нищо от ИсТорията - Истината за Торта с която са покривали Земята нашите Божествени Здрави Тела Яздещи Вихрогони!.... отглеждащи Пчели, в кошарите Овце и са правили Кисело Млако, което е било използувано за лечение на Болни по земите на франция през 18 век.....
32
3
 
7
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Значи, в целия свят тоя грип /а и всеки такъв/ се лекува симтоматично. Няма надеждно противовирусно средство. Ами да, с това се лекува. Чайчета, гаргари, супички и почивка. Ако се стигне до бактериологична инфекция се прилагат антибиотици. Кое е различното, което прилагат в северна Корея от САЩ /примерно/ ? п.п. За ваксини да не отваряме дума. Аз си знам след противогрипна ваксина какво ми се случи ...
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туко виж имали по-добър успех, отколкото останалия свят с ваксините
30
7
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 35... Защо има Антиваксъри? Понеже има Ваксъри!... А Путинягата е потомък на едни от най - големите Ваксъри по света и в България... 1) След 1944г. Изкорениха Българина от неговата собствена земя! 2) Направиха си ТКЗСта. 3) Започнаха да Ваксинират Хората с най-различни ваксини за производство на белтъчини, за да могат недобрите бактерии да просъшетвуват и да създават различни болести 4) Създадоха Ваксърна Наука - наречени Дофтори!..
29
6
 
7
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
там е работата, че няма как да ни побере Карлуково бе човек, не го ли разбрахте, ми цял народ твърдоглав като Българите как се вкарва в Карлуково?? нашите деди, баби, тогавашни моми и яки балканджии от турския ятаган не са се уплашили/прочетете стихотворението КОЧО на дядо Вазов, че ние ли от спринцовчиците на Били бей, тоест Били бой да се страхуваме...КОЙ иска да ни страхува, а, я си признавайте...."Световното правителство", масоните, илюминати и прочие самозванци ли?? С нами БОГ!
28
4
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Наблюдател в края на 19 век забелязал, че кравите имат петна по кожата си. Взел от тия петна и ги вкарал със спринцофка в човека... И човекът започнал да има и той петна - Едра Шарка.... Хе...Хе... Пари Жа прая ... и започнали да праскат "ДУ"***"ТА"ТА. ръцете на Хората с най различни генетични отпадъци от кожата на бактерията за производство на белтъци в тялото на човека дет не са в никаква полза за него и ги нарекли ВИРУСИ!
27
4
 
7
 
! Отговори
Отегчен преди 1 година
Що, ние с какво го борим в България? С нещо по различно ли?
26
5
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
То Вируси няма... Вирусите ги измислиха за да има Болести. Всяка Бактерия по своята повърхност има малки генетични точици - издънки с които като влезе в човешкия организъм започва да произвежда белтък, който и служи за да преживее и да се размножава в организма. Има добри бактерии, които произвеждат добри белтъци, добри и за Човека - Киселото Мляко, Киселото Зеле, Домати и Чушки, кисели Краставици... Киселите Бактерии за производство на истински Хляб!... Браво на нашите Дядовци и Баби!, Браво!
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 Той и да иска няма с какво да ги закупи.
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен Ким няма да се излъже и няма да закупи от ковид ваксините понеже ако го направи ще настъпи катаклизъм в Северна Корея.
23
1
 
9
 
! Отговори
РУ преди 1 година
Какви модерни облекла имат в Северна Корея. Тука в развитата демонкратична БГ не сме видели такива. На ушаците когда блокираха градовете им дадоха по едно наметало от брезент на 50 години изядени от молците. Ние сме трагедия, ние сме гола вода тука.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са естествено калени, нищо им няма, леко ще го минат, не са тлъстите европейци
21
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега с маймунскката шарка, се започва, новото творение на частната фирма СЗО.
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямат ли от великите руски ваксини :)?
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние българите го преборихме с ракията.
18
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в БГ 20% се ваксинираха. Не вярвах, че ше има толкова много г.***. Мойте съболезнования.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На канадска борба не на канала грешка на езика.