Д-р Колчаков: България плати най-висока цена в Европа заради пандемията

Според него е трудно да се изчислят финансовите загуби
2 юни 2022 09:20, Петя Славова
31
Д-р Колчаков: България плати най-висока цена в Европа заради пандемията
Снимка: БГНЕС

България има дефицит на финансиране в здравеопазването, тъй като се отделят под 5 процента от БВП за здравеопазване. Това обясни пред БНТ д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ "Софиямед" и анестезиолог.

Той допълни, че в Европа процентите са около 10.

Още по темата

"Факт е, че по време на COVID пандемията бяха отделени значителни средства за финансиране на здравните заведения и за заплащането на екипите", уточни специалистът.

Той акцентира, че е трудно да се изчислят финансовите загуби от COVID. Допълни, че най-големите загуби са на човешки животи. Миналата година България е намаляла с 80 000 души - двойно повече от обичайното. Подчерта, че ковид пандемията беше голяма човешка трагедия в цял свят. България обаче плати най-голямата цена в Европа спрямо населението си.

По време на пандемията всички недостатъци в системата се обостриха и въпреки правителствените мерки, нашият резултат е трагичен.

"Нашата здравна система има позитивно голям потенциал за развитие - има много неща, които не сме реализирали още", коментира д-р Колчаков.

Отбеляза приноса на частните болници в борбата с пандемията.

Д-р Колчаков призна, че в момента има повишаване на броя на пациентите, които се завръщат в болничните заведения, за да им бъдат извършени операции, които са отлагали по време на COVID.

"Имаме компенсаторна вълна на всички, които не са били ковид болни и в момента запълват дейността на нашите заведения". Той допълни, че тези отлагания са довели до допълнително влошаване на здравето на българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Now Swetowen Red преди 1 година
Професор Harald Mates от клиниката Charite в Берлин. При проучване на 40 000 ваксинирани, осем от всеки 1000 ваксинирани се бори с тежко ПОСТВАКСИНАЛНО усложнение. Това е 40 пъти повече от досега зафиксираните усложнения. Според професора, аналогични са резултатите в Швеция, Израел и Канада. Подобни са резултатите, дори и от собствените изследвания на производителите на ваксините.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такаа... записваме си - иван колчаков. Като дойде момента и за него ще има подходящи присъда и наказание!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дрън-дрън
15
2
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
България плати най-високата цена, защото така пожелаха българите...
14
5
 
14
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Дарявайте пари на Украйна това е най-важното нещо.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко им били парите - под 5 процента. Не, лекари, не са ви малко парите! Боят ви е малко! Точно така, боят ви е малко. За този геноцид, наречен Коко 19, преди да слезете от сцената, ще трябва вие да си платите. Тоест вие, лекари, да финансирате икономиката, която затворихте в безпределното си човекомразие, а не икономиката да финансира вас. Хайде сега чао, че отивам да пазя баба и дядо от Коко 19.
12
3
 
9
 
! Отговори
ергенът преди 1 година
колко сладко ! Драги жОрналисти , модераторЕ и тн. де слагайте по един надпис - Платена публикация
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8: И как така всички свестни заминаха за чужбина. Те ако бяха много свестни щяха и тук да се развият, но са си избрали да берат краставици и да преживяват някак си в чужбина, защото да не се лъжем добре реализираните са не повече от 5%. Останалите си зарязаха децата, които деградират сами тук, за да може като си дойдат два пъти в годината да се правят на баровци, а в чужбина да преживятат скромно. Тези деградирали поколения без родители, какво да очакваш от тях-само чалга и с*кс, това е.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами лекуваха хора с инфаркти и инсулти за ковид, вместо за инфарктни и инсулти. Хората с животозастрашаващи и прогресивно развиващи се заболявания бяха уплашени и сигурно не са търсили достатъчно медицинска помощ. Много хора си отидоха заради принудителните ограничение, а не защото не са се ваксинирали. Да не забравяме и обедняването на народа, което още повече ограничава търсенето на помощ и купуването на лекарства.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи тва българите освен да отделяте метан и парникови емисии за нищо друго не ставате. Абе няма ли кой да ви изгаси "копчето" че да не заемате мястото бе!
8
2
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
България кога не е плащала най много и кога не е губила най много ? Ние цепим мрака по всички показатели ......клозета на ЕС ама викаме УРА !
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докторе, ние си знаем че сме мноопрости не е необходимо и ти да ни го натякваш
6
6
 
8
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Това отлагане беше нарочно. Първо, всички свястно замина за чужбина Второ-останаха некадърните. Трето, нарочно не се лекуваха хората. Нали трябва да правим път на западняка. По-голямата част от българското население са *** на западни ***. Защото един западняк в България се лекува както би трябвало да е в Западна Европа. Но българин - лекарите дори и не го поглеждат. Вината си е в нас. Запада просто се възползва. когато това съзнание се изкорени тогава ще има положителна промяна.тдб
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След десетки молби със запитвания за смъртността след ваксинацията, публикувано от ONS за Англия на 16 май. 92 на сто от всички загинали с ковид19 в Англия през март са били ваксинирани. До месец март в Англия 164 825 души са починали в рамките на 60 дни, след процедурата ваксинация срещу COVID-19, като даже от тях 14 049 са били Ковид 19 положителни. Ако се бяхме ваксали, както в Англия още примерно допълнително 8 000 смъртни случая, за което последователят на д-р Менгеле съжалява.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плати защото крадат като за последно
3
4
 
5
 
! Отговори
MIhail Tikov преди 1 година
Kолчаков е мойто верно куче
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде се загуби майтапчийски с хладилните камиони? Сигурно търси клиенти за черните чували. Да се оправя, че бай Ставри чака.
1
5
 
23
 
! Отговори
Кики преди 1 година
Докторе , не ми говори за дефицити в здравеопазването.Погледни автопаркът пред столичните болници и обясни от къде са парите ако сте недофинансирани.От източване на касата и полулегални взимания от злополучните пациенти.Хайде малко по скромно.