МЗ: В момента сме в "подножието" на поредната вълна

Около 30% са ваксинираните срещу COVID-19
63
МЗ: В момента сме в "подножието" на поредната вълна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В момента се намираме в „подножието“ на поредната вълна, отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро. Всички научни данни показват, че поставянето на бустер намалява риска от хоспитализации и смърт“. Това посочи проф. д-р Георги Момеков, дфн, в интервю – част от  кампанията „Плюс мен“ на МЗ за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. „Когато говорим за най-важните ползи – предотвратяване на тежка болест, хоспитализация или смърт, ваксините срещу COVID-19 остават високо ефективни“, категоричен е председателят на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на МУ – София.

„Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, защото броят на новодиагностицираните започва да расте. Съдейки по данните за повишаващото се разпространение на SARS-CoV-2 в другите европейски страни, не можем да очакваме, че тази поредна вълна ще подмине България“, предупреди проф. Момеков. По думите му втори бустер е препоръчителен и за хората, при които има по-голям риск от заразяване, например работещите в системата на здравеопазването и на образованието, както и за тези със съпътстващи заболявания.

Към момента в страната има около 30% ваксинирани граждани срещу COVID-19, каза проф. Момеков. „Въпреки че Омикрон протича по-леко в сравнение с Делта, не трябва да забравяме, че се касае за вирусно заболяване, при което рискът от хоспитализация и смърт е многократно по-висок от този при сезонния грип. След като т.нар. приоритетни групи и особено възрастните хора над 65 г. пристъпват към имунизация с противогрипна ваксина, трябва да мислят по същия начин и за COVID-19“, каза още проф. Момеков.

Председателят на Българското научно дружество по фармация беше категоричен, че в бъдеще ще разполагаме с адаптирана ваксина, но не е ясно точно кога и по тази причина хората, които попадат в рисковите групи, не трябва да отлагат своята ваксинация.

Проф. Момеков посочи, че според Американската агенция по храните и лекарствата на този етап поставянето на подсилваща доза с ваксините срещу COVID-19, с които разполагаме, създава адекватна защита срещу хоспитализация и смърт. „Популацията, която все още не си е поставила ваксина, не трябва да забравя, че сме общество с доста голяма тежест на хроничните заболявания, а при страдащите от хронични заболявания рискът от тежко боледуване, налагащо болнично лечение, от последващи усложнения за здравето, а дори и от летален изход е в пъти по-висок. Затова горещо препоръчвам на всички граждани да се ваксинират възможно най-рано“, съветва професорът.

По думите му в световен мащаб има над 12 милиарда поставени ваксини срещу COVID-19, което е достатъчно доказателство за безопасността им.


63
Още по темата: коронавирусМомеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента сте в подножието на нови престъпления и геноцид срещу човечеството. Бъдете проклети за винаги в едно с наследниците си!
54
0
 
4
 
! Отговори
мда преди 1 месец
Наврете си отровните игли отзад. Алчни търгаши.
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лек летен грип. Ние го минахме леко, но нямаме вакси. А и започне ли да се надига народа и хоп,, затваряне,,
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До adventurerДа, нали - язък, че никой от нас не умря след като се ваксинирахме. Гадно ли ти е ся?
51
1
 
7
 
! Отговори
в Израел преди 1 месец
Над 19000 новозаразени 7 загинали, 310 тежки и критични. Това е ползата от ваксините при двоен бустер. Ръст заразени над 2 пъти, вчера бяха почти 7000. ТОВА ЛЕ Е ЦЕЛТА НА МЗ.
50
0
 
7
 
! Отговори
Още от 2005 знаеха преди 1 месец
От 2005 г. учените знаеха, че спайк протеин базираните ваксини, за коронавирус, като Пфайзер и Модерна, са потенциално опасни.https://dcweekly.org/2022/06/06/scientists-knew-in-2005-that-spike-protein-based-coronavirus-vaccines-like-pfizer-and-moderna-were-potentially-dangerous/ Вече няма научно обоснована медицина. Лекарствата се произвеждат и разпостраняват предимно от публично-частно партньорство на бюрократите и Биг Фарма, за засилване на власта и свръхпечалби. Лечението е второстепенно....
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за ваксинираните със съсиреци, инфаркти и инсулти ще кажат ли нещо от МЗ?
48
0
 
15
 
! Отговори
Като част от преди 1 месец
"популацията, която все още не си е поставила ваксина" (и едва ли някога ще си постави), искам да попитам проф. Момеков защо сме "общество с доста голяма тежест на хроничните заболявания"? Къде е превантивната медицина? Да ни карате да си ръгаме измислени илачи, за да предотвратим тежко боледуване от ковид поради хронично заболяване е, меко казано, нагло и безотговорно. Защо професорът не работи за подобряване на здравната система, а препоръчва да си поставяме васкини срещу ковид?
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Гърция и Норвегия нали са ваксинирани всички - в момента там има 10 пъти повече болни от България!
46
1
 
7
 
! Отговори
до 34 и 37 преди 1 месец
Колкото и да е странно и двамата сте прави. Аз го карах 2 пъти. Първо в началото преди истериите с Ухан19. Това ми позволи да прескоча зловещия Делта21, въпреки, че колегите ми ги събаряше. Омикрон22 го изкарах за ДВА ДЕНА, поне тройно по-лек е от гриповете. Зарази ме ваксиниран с две дози с валиден сертификат. Ваксините са с антиген Ухан19.което само вреди безмислено.
45
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз се подложих на втори бустер,разлюля ме,но за 5 дни отмина,като знам какво е във Варна,колко са прости и мръсни и безотг. и на трети бустер ще се подложа.
44
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
никой не си плаща сам ПСР ,джи питата не дават ел.направления,затова има скрита зараза,докога така?
43
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисирките отново почнаха с пропагандата за бъркочите наречени ваксини срещу ковид, явно нещата за зеления наркоман не вървят добре и трябва да се отклонява вниманието.
42
4
 
26
 
! Отговори
adventurer преди 1 месец
добитъка отново почна да се маскира и съвсем скоро ще се извият опашки пред кланицата където щедро ще маркират добитъка със спринцовка..
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано да те завлече вълната кунчо и да отнесе на самотен остров на края на света!
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 28Също ако някой се тества то може да бъде заразен чрез теста.А ако се ваксинираш директно ти става нещо гадно вместо да изтърпиш няколко дни неразположение.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рекламната кампания на ваксините отново се активизира
38
1
 
15
 
! Отговори
38000 в болницата преди 1 месец
До До 34Тежък Ковид се получава като ти боцнат Ремдисивира у болницата от така наречените стажанти доктори, които не носят никаква отговорност и "лекуват" по птотокол спуснат от СЗО.
37
17
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 1 месец
Глупости говориш! Милиони хора се разболяха повторно и потретно. Аз лично познавам двама, които вече втори път бяха интубирани поради тежък ковид. Нищо общо с антракс нямат коронавирусите.
36
2
 
20
 
! Отговори
PG преди 1 месец
Хайде отново започваме,Абе не ви ли омръзна,цинк на горива нагоре,цени на ток,на храни на всичко,вие май наистина имате да се отървете от обикновените хора,ами кой ще ви работи бе прошляци недни