Кунчев: Следващата стъпка е маски в транспорта и молове

Вирусът се предава по-леко и по-бързо
Обновена: 17 юли 2022 07:47 | 17 юли 2022 07:30, Петя Славова
420
Кунчев: Следващата стъпка е маски в транспорта и молове
Снимка: БГНЕС

Висок е броят на новозаразените с коронавирус в страната."Вероятно следващата стъпка ще е да разширим кръга на задължителното носене на маски - вероятно в градския транспорт и в места, където се събират много хора, като търговски и културни обекти". Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия относно мерките срещу разпространението на коронавируса.

Преди дни той посочи, че със заповед на министъра на здравеопазването се очаква следващата седмица да се въведе задължително носене на предпазни маски в здравни и лечебни заведения, както и в домове за възрастни хора.

Още по темата

Доц. Кунчев коментира, че вирусът се предава по-леко и по-бързо, но и протича по-леко, с по-малко усложнения и с по-малко хора, които се нуждаят от лечение в болница и в интензивни отделения. От тази гледна точка дори и по-висока заболеваемост мисля, че можем да изкараме доста по-добро лято в сравнение с предишните две години, коментира той.

По думите му, очакванията ни коронавирусът да стане все по-близо до един грипен вирус са налице. Той посочи, че и сега голяма част от хората го карат доста грипоподобно и ако не са бързите антигенните тестове, няма да знаят от какво точно боледуват.

Доц. Кунчев коментира, че наистина вирусът е доста непредвидим. Логичното беше в тези най-топли месеци, когато хората са на открито, да не е толкова активен, само че той изкара вариант, който се предава бързо и лесно, така че климатичните условия много малко му влияят, посочи той.

Вероятно по отношение на този вариант няма да се стигне до затваряне, смята обаче доц. Кунчев.

Относно актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, главният държавен здравен инспектор каза, че няма мерки, които да предвиждат ограничаване на движението на хората или прекъсване на работата на някакви структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За туморите - може би вече може и по-бързо да се развият заради коронавируса, който удря по слабите места.
32
4
 
14
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
как ли Ваксините, Маските и ЛокДауните не ПроРаботиха за Вече почти 3 години?! а трябваше за 2 седмици да пресечем вирус, който има 10 дена инкубация, къде ли живее този вирус, вече 3 години, та е неунищожим?!
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40 "Какво е "закон от конституцията"?!!!" Звучи по-така да набъркат конституция, закони и "фашисти". Все пак трябва да споменават сигнални думички, да върви пропагандата.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41, няма ли? Всяка година хода на профилактични прегледи! Имам и доказателства, че преди година не бяхат ам! Не ми казвай ТИ какво може и какво не може! Нямаш квалификацията! Аз обаче имам ехографските изследвания! ИЗДОДИИИ!!!!
29
3
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
Какво в ковид 19?
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33 Няма как за по-малко от година да развиеш тумори, че и да ги откриеш. Ако знаеше нещо за патологията на туморите, щеше да разбереш, че те отнемат ГОДИНИ, за да се образуват.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е "закон от конституцията"?!!!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами два пъти заразена, ясно е, че ще има последици.
25
5
 
23
 
! Отговори
Напомням преди 1 година
Заповедта на здравния министър нарушава закон от Конституцията. Не бъдете закононарушители и не спазвайте фашистки заповеди!!!!
24
0
 
5
 
! Отговори
Г3йМаймунаСХ0моШарка преди 1 година
Ходя с Надпис - Не Ме е Страх! взимам пример от Кики!!
23
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големият проблем при Ковид-19 е, че това е нов вирус и още не се знаят дългосрочните проблеми от заразяването. Наивно е при това незнание да се казва, че е като лек грип.
22
7
 
31
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 1 година
Максимум до две седмици този същия ще се изтупани пред казионните предварително платени медии и ще иска затваряне на бизнеси, отмяна на масови мероприятие и въвеждане на зелени сертификати ! Помнете ми думата! До кога ще търпим този некадърен профан и вечно не наялата се клика в бели комбинезони около него?
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29. Не се страхувам от вируса(преболедувах го два пъти и никак не е страшем!), не се страхувам от ваксината(имам три дози). Нека ти кажа какво нямах преди една година(преди първата доза ваксина): нямах тумор в гърдата. Сега имам доказано след 5 гнусни изследвания, че имам и то 3 общо! И да, страхувам се! Дано някой ден чуеш същата диагноза и да ти светне от къде дойдоха тези тумори! Предпочитам да лекувам грип пред тумор! ИЗРОДДИИИ!!!
20
2
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Веднага!
19
4
 
27
 
! Отговори
Въпросче преди 1 година
Кунчев, защо вече не си слагаш Бустери пред Камерите?! Дай Пример или После и за 2 месеца трябва пак да си в Интензивното и да се борят за живота ти?!
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващата МИ стъпка ще бъде каквато аз реша. Маска ще сложа таратанци.
17
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е лесно но антиваксърите и конспираторите. Хем ге е страх от вируса, хем ги е страх от ваксината, навсякъде се им се привиждат врагове , заговори , опасности. Това живот ли е!
16
7
 
27
 
! Отговори
Нов Рекорд преди 1 година
КОВИД-Ваксините са Наистина Ефективни, нов рекорд от 350 000 заразени във Великобритания за 1 ден, 99% от Умиращите от КОВИД, 2но Ваксинирани плюс Бустер! а НеВаксинираните - някак си свиркат и нищо им няма!! всичко е Случайност, за това не Чакайте, Ваксинирайте се и Вие за да Изпитате, Мъката на тези Случайни Случай...
15
5
 
27
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Протести кога?
14
5
 
28
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Поредната серия от сериала Клатенето на един народ. Пък явно ни харесва....