Само 22 000 българи са с втори бустерни дози срещу COVID-19

Богдан Кирилов: Очакваме адаптирани Ковид ваксини
20 юли 2022 11:12, Красимир Ангелов
85

В разгара на лятото поредна ковид вълна се надига в Европа и у нас. С увеличаване на случаите на Ковид-19 нараства и интересът към ваксините. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов обяви в "България сутрин", че миналата седмица в работните дни са поставяни между 2500 и 4000 дневно.

"Около 3 млн. дози са налични в страната, основно са от едната РНК ваксина. Препоръката беше в държавите, в които не е постигнато високо ниво на първична ваксинация, усилията в тази насока да продължат. Средните нива в Европа за пълен ваксинационен курс са 72%, докато в България е около 30%. В България първа бустер доза са си поставили 11,6%, докато в Европа са 53%", посочи гостът в студиото.

Още по темата
Около 22 хил. са поставените втори бустер дози в страната ни, а над 2 млн. души са със завършена първична ваксинация, стана ясно още от думите на Кирилов.

"В България има ясни указания да се спазва срока на годност, който е одобрен от Европейската агенция от лекарствата. Той постоянно се увеличава за всички ваксини. Срокът на повечето ваксини беше 6 месеца, след това постепенно за Pfizer беше увеличаван на 9 и 12 месеца. Очаква се допълнително удължаване. Същото е и за ваксината на Moderna. При всички ваксини се наблюдава", обясни Кирилов пред Bulgaria ON AIR.

От две от РНК ваксините се очакват доставки на адаптирани препарати към новите подварианти на вируса. Към септември се очаква да има одобрени адаптирани ваксини на Pfizer и Moderna. Непосредствено след разрешението за употреба ще има доставки на тези ваксини, включително и към България, съобщи директорът на ИАЛ.

Все още официално не е разрешена Ковид ваксинацията на деца под 5-годишна възраст, но той очаква скоро тази възможност да бъде налична в Европа.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ахахаха ем то и аз съм ваксиниран!Ама трябваше цакам за две дози кеш!Та това с 30 пр ваксани е само в главите на прецакалите се с графен.Ходи се тествайте за спин бре Уфсе!ще се изненадате!
71
0
 
3
 
! Отговори
Ваксаната Уфсъ преди 1 година
Вярвам че маската и инжекцията коиго ми слага ветеринарят, ще ме спасят от кланицата!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки грипен щам ,независимо дали летен или зимен през годините , е протичал с по-малки или по-големи усложнения , като някои от тях - фатални ! Който няма информация по този въпрос , да се информира ! Тиражираните от медиите (съзнателно) страхотии за грипните щамове и обявяването им за плашилото на века ,просто обслужват т.нар. кукловоди ,които пък преследват определени цели ,които пък не са в наша полза .
69
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
И след като през септември очакваме адаптирани ваксини, за какъв репродуктивен орган да си слагам втори бустер? А и преди 2 седмици го изкарах.
68
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, които твърдят, че не са се ваксинирали, че не носят маски, че вируса е измама и т.н., най-много четат подобни новини и най-разпалено ги коментират опитвайки се да убедят себе си, че са прави. Давайте, може след години и да се самоубедите, че е така, ако сте живи разбира се
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън-дрън, няма такова нещо като "...в болницата и там са ги умъртвили по СЗО протокола без отговорности и последствия. Законна евтаназия, само че насилствена. Напрактика Вие сте убили вашите близки с наивността си..." Ако си го вярваш, то добре са ти промили мозъка.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 66Особено ако са се и ваксинирали след преболедуване.
65
3
 
2
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Внезапната смърт е едно от многото негативни последици от заразяването с вируса. Казваш, че 40 пъти са се увеличили в Испания.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 67 Щото сте ги завели в болницата и там са ги умъртвили по СЗО протокола без отговорности и последствия. Законна евтаназия, само че насилствена. Напрактика Вие сте убили вашите близки с наивността си, и дълбоко в себе си го знаете.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една от първите, които срещна "това жалко вирусче", беше една моя първа братовчедка. Погребахме я. После и други срещнаха "това жалко вирусче" и погребахме още двама. След това всички се ваксинирайте и никой не се и разболя
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 65 За последните 2 години починалите от така наречения синдром на внезапната смърт в Испание са нараснали 40 пъти спрямо всички случаи водени някога в регистрите.
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2021 и досега през 2022 година 97% от починалите от Ковид-19 са неваксинирани и 3% са ваксинирани. Та кого казвате, че удря най-силно вируса? Ваксинираните или неваксинираните.....
60
2
 
2
 
! Отговори
Шарка=Чума преди 1 година
До Анонимен 47 Споко бре, 99% са плацеб нищо няма да им станео, разбира се има един процент, от които скоро уцелилите от лотарията ще почнат да им капят месата и избива черна кръв. След което светът ще се шашне като на филм за зомбита.
59
2
 
4
 
! Отговори
666 преди 1 година
е срещнах аз, това жалко вирусче освен дискомфорт нищо друго нямаше нито кихане, нито течащ нос и т. н. видях колко е жалък и го пуснах да си ходи, не съм боцкан с тези помиита вируса удря най силно боцкани..
58
2
 
16
 
! Отговори
оправете ме преди 1 година
Лани ,след като ме дупчиха два пъти, казаха че вече съм напълно ваксинирана и сертифицирана ***. Сега с тия бустери броя ли се още за напълно ваксинирана и сертифицирана или съм просто ***?
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най интересно ми е защо британците изплащат обещетения на надупчените, ако "ваксините" наистина са безопасни.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Той постоянно се увеличава за всички ваксини. Срокът на повечето ваксини беше 6 месеца, след това постепенно за Pfizer беше увеличаван на 9 и 12 месеца. Очаква се допълнително удължаване. " - Аз съм в шок! Срок на лекарство се увеличава, просто ей така! Дори и храната за животни има срок на годност , който се спазва! Но за вездесъщите ваксини, няма нужда! Важното е да се използват, пък каквото стане: то и без това , уж, сме много, няма храна за всички, много дишаме- затопляме климата!
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 57 СМИСЪЛЪТ на думите е един, пък как ги манипулират, и колко вярва биомасата и колко не се замисля по въпроса, това е друго. Маркетинговите трикове са отвратителни ако се прилагат в неща като медицина, но пък колко трябва да си кyx, че да не ти прави впечатление... Явно толкова кyx, че за 20 месеца да си слагаш вече четвърта доза "ваксина", която междувремено не предпазва от разболяване... Уффф отвращавате ме
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В България има ясни указания да се спазва срока на годност, който е одобрен от Европейската агенция от лекарствата. Той постоянно се увеличава за всички ваксини. Срокът на повечето ваксини беше 6 месеца, след това постепенно за Pfizer беше увеличаван на 9 и 12 месеца. Очаква се допълнително удължаване" ЕЕЕхее хехе така или иначе ваксизависимите са безкритични и са готови да им ръгат каквото пожелаят. Така се удължава то срока, бил 6 месеца, сега магически станал 12 и щял да се удължава още...
53
0
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Попросвети се поне малко какво е пълен ваксинационен курс и какво е бустерна доза. Забрави какво са те излъгали 12-те овчари.