Защо някои хора изобщо не се разболяват от COVID-19?

Известни са основните начини рискът от заразяване да се сведе до минимум
31 юли 2022 07:38, Елка Василева
174
Защо някои хора изобщо не се разболяват от COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Всички сме чували за медицински служители, които са работели в COVID отделения, но така и не са се заразявали. Или домакинства, в които всички се разболяват... освен един. Изглежда, че някои хора просто не могат да се разболеят - "суперсила", за която все още знаем твърде малко.

Още по темата
Вирусологът Волфганг Прайзер, който е един от хората, открили варианта Омикрон, коментира феномена пред Дойче веле така: "Мисля, че първият фактор за това е случайността. Така че може да имате късмет, а може и да нямате. Смятам, че това не бива да бъде подценявано". Според него този феномен е многопластов. "Разбира се, въпросът е: има ли някаква закономерност?"

Имунитет, придобит от други коронавирусни инфекции?

Известни са основните начини рискът от заразяване с COVID-19 да бъде сведен до минимум. Един от тях е носенето на маски на обществени места. Както и ваксините, които имат силен защитен ефект, тъй като стимулират производството на антитела.

Въпросът е дали други инфекции, особено с различни коронавируси, също ни осигуряват някакъв имунитет? Някои изследвания сочат, че излагането на един или повече от четирите сродни коронавируса, които причиняват единствено симптоми, подобни на настинката, биха могли да осигуряват известна защита.

Заразяването с тези по-скоро безвредни вируси кара организма да произвежда по-дълготорайните имунни клетки, наречени Т-клетки. Те могат да разпознават вирусите и да се борят с тях. Поне при някои хора Т-клетките могат да разпознават и близки вируси като SARS-CoV-2. Това явление е познато като "кръстосана реактивност".

Кръстосаната реактивност е свързана със сходството между различни патогени, обяснява вирусологът Волфганг Прайзер. "Естествено е да се очаква, че коронавирусите имат сходни структури под формата на биопротеини, предизвикващи имунен отговор. Ако тези структури са подобни при различните вируси, това може да доведе до кръстосан имунитет", уточнява експертът.

Генетичната резистентност към COVID-19

Това би могло да обясни защо някои хора са защитени срещу COVID-19 поне за известно време. Освен това учени смятат, че малка част от населението вероятно е напълно имунизирано срещу инфекция с SARS-CoV-2 заради определени генетични фактори в тяхното ДНК. Подобна резистентност е била наблюдавана и в миналото при други инфекциозни заболявания.

 "Известен пример за това е сърповидно-клетъчната анемия, която осигурява резистентност към тежка малария, но на висока цена. Сърповидно-клетъчната анемия може да бъде опасна за живота и трябва да се лекува", казва Волфганг Прайзер. "Друга генетична вариация, открита преди около 25 години, предпазва от ХИВ или поне от развиване на СПИН. Така че ние знаем за подобни примери, но те са много трудни за разгадаване."

Вроденият имунитет към SARS-CoV-2 би могъл да се прояви при хора, при които рецепторният протеин ACE2 е различен. Вирусът използва протеина, за да проникне в човешкия организъм.

Учени все още изследват темата. "Основната цел на изследванията е да се изяснят механизмите и да се разработи стратегия, като например лекарство или нещо подобно, която да използва тези механизми за профилактика или терапия", обяснява Прайзер.

Истински пълен генетичен имунитет към COVID-19, ако изобщо има такъв, вероятно е рядко срещан. Експертите все пак не изключват такъв да съществува.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Страхът дотолкова е замъглил съзнанието на страхуващите се да се ваксинират и да носят маски, че те все повече се зомбират, докато отричат очевидното
52
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно страхът от вируса кара едни и същи хора всеки ден да пишат едни и същи дивотии - вирус нямало, ваксините разболявали, маските не помагали и т.н.
51
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е по начало сгрешен! Вирусите са милиони и те изграждат имунната ни система. Какво, кога и как си срещнал, няма никакво значение! Значение има начина на живот, мисленето и НЕгледането на телевизия! Аз съм един от неболедувалите. Не се пазя, не нося маска, нямам ваксина и не ме интересува какво говорят по TV (защото от 7 години нямам телевизор!) Ако Бог реши да ме прибере, той ще ме намери, където и да се крия и каквото и да имам на устата! Умираш, защото им е дошло времето! Не от ковид!
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо някои хора изобщо не се раждат?
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много причини има някой да не се разболява. Примерно може вече да е боледувал без да знае и за известно време има имунитет.
48
7
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Някои дотолкова психясаха от страх от вируса, че отричат съществуването му в отчаян опит да преборят страха си. Нормалните хора се съобразяваме, че вируса е опасен без да се страхуваме
47
2
 
2
 
! Отговори
Тома Биков преди 1 година
Защото са с поставени всички ваксини и бустери, затова! Ако не вярвайте, питайте д-р Пурко от Берн!
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото не се "ваксинират". Ей на, бай джо с две ваксини и два бустера, за две седмици два пъти болен!
45
2
 
9
 
! Отговори
До азимов преди 1 година
Във фейсбук те блокират ако пишеш против ковида.
44
4
 
13
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Зашото не гледат телевизия и не висят във фейсбук.
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кефя се как една бгмама си умира от страх от Коцето. Хахааааа, има защо кифло! Ще ти лъснат доходите като гол з.дник на бяла кадъна.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По голяма боза не бях чел.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно ядат повече чесън.
40
4
 
15
 
! Отговори
Няколко въпроса преди 1 година
Изолираха ли ковида? Тестовете различават ли симптомите на грип и ковид? Има ли аутопсия на поне един починал от ковид? Има ли поне едно заключение на патоанатом? На база на какви симптоми се поставя диагноза ковид?
39
2
 
19
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Наука стъпила на предположения,вероятности и предчуствия се нарича шарлатанство.От друга страна за ваксината всичко знаят и най вече е по безопасна от планински извор.Ай ш ви...
38
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обявявам пландемията за закрита! Ако досега надувахте спукан балон, вече надувате право черво.
37
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма вирус. Има "Америка за България".
36
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба ми на 80 години го изкара само с аналгин и чайчета,стига плашете народа.Не гледайте телевизия,по опасна е от ковида,там журналистите не са свободни а високо платени за да бълват пропаганда!
35
9
 
17
 
! Отговори
Не ги е страх преди 1 година
Една от основните причини, да не се разболяват някой хора, е, че не гледат телевизия и не вярват на измислената пандемия всяваща страх. Просто хората не се поддават на масовата психоза.
34
5
 
3
 
! Отговори
Белата Златка преди 1 година
Вирусът е конспиративна манипулация!На пък аз съм разработил ваксината.мда!