Нови ковид мерки в София от 4 август, връщат маските на закрито

Новите мерки са със заповед на Столичната РЗИ
472
Нови ковид мерки в София от 4 август, връщат маските на закрито
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръст на болните от коронавирус в София. Заради това Столичната РЗИ издаде заповед, с която връща маските на закрито от 4 август.

Още по темата

Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в т.ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Три области са в Етап 2

Според картата за епидемичната обстановка областите София-град, Силистра и Варна са в Етап 2.

Според Националния оперативен план за справяне с пандемията, приет от Министерския съвет на 14 юли 2022 г., за областите, попадащи в етап две, се предвиждат освен въведените в етап едно мерки - носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за предоставяне на социални услуги, градския транспорт и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности; редовно проветряване; работа от разстояние, при възможност, така и носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.

Други задължителни мерки за областите, попадащи в Етап две, са въвеждане на изискване за недопускане на не повече от един човек на осем кв.м. в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебни заведения и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни - по преценка на лекуващия лекар и според здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19; ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Етап две предвижда и други задължителни мерки, отнасящи се за училищата.

Остава в сила и провеждането на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

На двуседмична база най-висока заболеваемост се отчита в областите София-град – 468 на сто хиляди души население, Варна – 437 на сто хиляди, Силистра – 429 на сто хиляди, Бургас – 394 на сто хиляди, Стара Загора – 386 на сто хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
2
 
40
 
! Отговори
PG преди 1 година
В тия горещини и маски само ни липсват,не добихме ли вече така наречения стаден имунитет бе РЗИ и още колко ще ни мъчите вие
263
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РЗИ са невменяеми!...
262
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия няма ли да престанат да правят глупости...
261
6
 
49
 
! Отговори
митко преди 1 година
Решението на РЗИ е малоумно и скандално.Трябва да се съберем пред сградата и да ги изметем.Нека Възраждане час по-скоро обяви протест.
260
6
 
54
 
! Отговори
Кунчо преди 1 година
Нищо чудно Възраждане да спечели изборите.До изборите освен маски ще има пак сертификати, затворени бизнеси, кпп та.Внимавайте за кой гласувате
259
8
 
46
 
! Отговори
Глутена преди 1 година
Честито на Софиянци. Гласувайте пак за Борисов и Киро
258
3
 
29
 
! Отговори
До 287 преди 1 година
Не си прав. И аз така си мислех, но не е. Хората масово не спазват никакви мерки. Умишлено обиколих аптеки, болници и градски транспорт. 10% с маски. Не е както беше преди две години.
257
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На здравите хора маските не им пречат на дишането." ................. Това априори е глупост, но да приемем, че е така. Значи тези, които въвеждат задължително носене на маски посред лято в градския транспорт, са сигурни, че 100 % от хората са 100 % здрави. Дали можете да асимилирате абсурда и унизителността на ситуацията?!...
256
4
 
57
 
! Отговори
Плъх преди 1 година
Навсякъде свалят ограничения и премахват карантини ,а тук дето уж беше оазиса на свободата се гаврят безскрупулно с нас сред лято ! Такова чудо не е било . Предишните лета бе спокойно и безметежно . И сега когато минава все повече време и всички сме изкарали грипа известен като Ковид по няколко пъти вместо спокойствие получаваме терор. Защото си мълчим . Бойкот ! Нека не бъдем овце , а хора с мнение . Българийо , майчице свята - защо ли търпиме това?
255
5
 
34
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Не мисля, че някога ще слагам какъвто и да е *** на лицето си. 2 години никой не успя да ме накара, няма да стане и сега. Тези "мерки" са абсолютно незаконни спрямо сегашната Конституция и закони. За набучените мерките сигурно са като Библията, но за нормалният човек са нещо като "говори си, не ми пречиш".
254
2
 
9
 
! Отговори
До 285 преди 1 година
Прав си!!! Проблемът не е в маската, а в главата ТИ!!!
253
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трябва солена глоба и затвор за хората без маски, особено в обществения транспорт. Примерно 7000 лева глоба и 3 месеца затвор първия път, а после двойно." == == == == == == == Теб специално Дядо Боже вече те е глобил. Като ти е взел акъла и достойнството.
252
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На здравите хора маските не им пречат на дишането.
251
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не може да диша с маска, да ходи да се прегледа. Явно има здравословен проблем.
250
44
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва солена глоба и затвор за хората без маски, особено в обществения транспорт. Примерно 7000 лева глоба и 3 месеца затвор първия път, а после двойно.
249
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Който не може да диша с маска, не може да диша и без маска. Не е проблема в маската"......... ......... .......... ........... Ама че глупотевина. АЗ не мога да дишам с маска и нямам никакъв проблем като дишам без маска. Преди няколко дни в метрото в час пик щях да колабирам. Махнах го тоя абсурден ***, няма да си го причинявам да го слагам повече, маййната му, да ме глобяват.
248
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ясно колко от пълнолетните в България са ваксинирани, а те са основната част от хората носещи маски. Над 2 милиона са пълнолетните ваксинирани в България, но колко останаха в България след като над 3 милиона живеят и работят в чужбина? По груби сметки около 70% от пълнолетните живеещи в България са ваксинирани, а с маски са над 85%.
247
37
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е без маска или с намоpдник или паpцал вместо маска, да му нахлузват усмирителната риза и в Каpлуково, а там да му слагат денонощно маски, докато се научи да ги носи.
246
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано ви убият ваксите маскирани бавняри такива.
245
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не носете маски и това е. Няма кой да ви спре. Много сме."_____________ Уви, не. Много сме на приказки. И на ерчене по форумите. Като дойде време за реални действия, настава масово спаружване и надяване на парцалите. Вчера в метрото бяхме само около 5 % без маски. Това е положението.