От днес в София влизат в сила нови противоепидемични мерки

Маските на закрито са задължителни
4 авг 2022 07:10, Петя Славова
129
От днес в София влизат в сила нови противоепидемични мерки
Снимка: БГНЕС

Заради многото случаи на новозаразени с коронавирус от днес в София влизат нови противоепидемични мерки. РЗИ в столицата издаде заповед, с която връща маските на закрито от 4 август.

 Това се посочва в заповед на д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция. Също от днес се ограничават и свижданията в болниците, припомня БТА.

Носенето на предпазни маски е задължително и в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, транспортните средства за обществен превоз, железопътни гари, автогари, летище София, метростанции.

По отношение на големите търговски обекти, тип мол, вчера от здравното министерство уточниха, че гражданите следва да носят предпазни маски за лице при посещение на отделните търговски обекти в рамките на мола, но не и в общите части.

Още по темата

Изключение за носене на маска се допуска за деца до 6-годишна възраст, както и за персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, спортуващите на закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари - по време на изказване, и при спазване на физическа дистанция от метър и половина от останалите участници. Без защитна маска ще може да се обслужват клиенти, ако има механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, ще трябва да спазват физическа дистанция от метър и половина.

Предоставя се възможност на работодателите за организиране на работния процес от дистанция или осигуряване на физическа дистанция от метър и половина в работните помещения. При невъзможност да се осигури дистанция, работещите ще трябва да носят защитни маски.

Свижданията в лечебните заведения ще се допускат само за пациенти с престой над пет дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19, се посочва още в заповедта. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и институции за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни ще се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените мерки за спазване на дистанция и носене на защитна маска за лице.

Мерките ще са в сила до 19 август.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
да, но преди 1 година
До Анонимен Да, гавра е! Но тази гавра е защото ние си я допускаме! Мнозинството от хората - и на работа, и в магазините и в автобусите, са против маските и не вярват в техния ефект. Но ги слагат-защо!? Ако мнозинството свали маските, кой ще успее да му надвие?- сиреч- да му състави акт!? Май малцинството /вярващи в силата на маските/ са по-обединени и заради тях ще патим и нормалните хора, т.к те /маскираните/ си позволяват да се карат, крещят и да заповядат?!
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Костадинов ще ги оправи тези медицински фашaги
92
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъбарника на ДС цели да вдигне резултата на общинското недоразумение Костя Костадинов Копейкин.
91
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рускоплатените *** на копейкин направо са ОЗВЕРЕЛИ! Спрете се бе изззроди!
90
1
 
19
 
! Отговори
Бойкот преди 1 година
Споделяйте в нета за арогантно поведение на служители,почувствали се веднъж в живота си "значими" плюс задължително подаване на жалба до ръководството на веригата,че гони клиенти с името на служителя-веднага ще го глобят и ще слезне светкавично на земята.Някакъв такъв казал н клиент"ако искаш да ядеш,надявай па рца ла".Хахахах айде да видим кой ще бъде глобен?
89
2
 
23
 
! Отговори
БОЙКОТ НА ХИПЕРМАРК преди 1 година
Хора,бойкотирайте големите хипермаркети.На една известна българска верига им писах на страницата,че с тази грижа за нашето здраве ще имат допълнителни финансови загуби и липса на клиенти.Не само не повярваха,но и ме блокираха,аз добро да им направя.Нека ги накараме да повярват!
88
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога РЗИ имат ЗАКОНОВО право да раздават заповеди на цялото население, а не само на ведомствените си структури? На базата на кое ОБЯВЕНО ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ се издават незаконните НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРЕПОРЪКИ (това е максималното, което РЗИ има право да дава на населението)?
87
2
 
22
 
! Отговори
до 107 преди 1 година
Всичкото "бунтар" клиентела в хипермаркетите е с намордник, дори там където охраната не е толкова загрижена за нашето здраве и го дава лежерно.Вие луди ли сте,бе?Охрана сложили да не ви пускат да влизате да си купите храна,вместо да си ви се молят при този отлив на клиенти,те губят и до няколко дни съвсем ще клекнат.Имат достатъчно лоби на високо равнище да натиснат да махнат п а р ц а ла.Те ви натискат,натиснете ги и вие, ще минете и без сирене "само" за 15 лв. магазини бол.
86
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИНУЖДАВАНЕТО за носене на маски е НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА и е ПОДСЪДНО !Всеки решава - дали ще се зарази или ще се пази тоест - ще носи или не маска!Нито РЗИ , нито СЗО тези мафиотски организации перящи пари могат да задължат човек свободен да е ПОД РОБСТВО!ТЕЗИ С МАСКИТЕ - НЕ БЪДЕТЕ ОВЦЕ! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ КАКВО СЕ ОПИТВАТ ДА НАПРАВЯТ С ВАС И ДЕЦАТА ВИ !ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ЗОМБИРАТЕ !
85
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
масов бойкот на всички места където искат маскитова е НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА !!!!!!!!!!ДАЙТЕ ДА ГИ СЪДИМ В ХАГА !
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 99не си наясно с правните казуси!ограмоти се !
83
4
 
19
 
! Отговори
ей "бунтарите&q преди 1 година
Вчера ви казах,че сте само в нета "бунтари" и че днес ще ви проверя.Резултат-в кварталния супермаркет от една верига,в който нито охрана,нито касиерки спичаха някого за лицевите *** абсолютно всички бяхте маскирани!Писах суринта до управата на всички вериги хипермаркети,че при този отлив на клиенти и липса на покуп.спос. не могат да си позволят лукса да прогонват клиенти за ради шепа хипохондрици и незаконна заповед и да натиснат където трябва.Загубите са за тях,конкуренция бол.
82
1
 
31
 
! Отговори
ей мишки преди 1 година
Сутринта един дЕдо охрана изгонил със скандал децата от един хипермаркет,отишли за закуска,на по-малкото му потече кръв от нослето от притеснение.На секундата пуснах жалба до управата плюс,че обявявяме пълен бойкот на веригата,че гони клиенти към конкуренцията,че храна мога да си купя откъдето поискам и при този отлив на клиенти заради инфлация и отпуски,загубите са единствено за тях. Точно след половин час отслабиха контрола и пускаха единиците свободни хора без намордник!А вие сте мишки
81
14
 
1
 
! Отговори
до 99 преди 1 година
РЗИ е държавен орган. ВиК и БНТ не са държавни органи, а фирми с държавна собственост.
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каубойците завладяха света с тази пландемия :|>
79
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия заповеди важат само за робите и иглениците, те са свикнали да ги вадят и прибират в обора. Свободния човек живее в други категории.
78
3
 
51
 
! Отговори
Законът преди 1 година
Законът не дава право на РЗИ да налага такива ограничения и задължения, освен ако отново не бъде обявено извънредно положение. В момента ние нямаме обявено такова, съответно РЗИ може да си завре заповедта, където пожелае.
77
7
 
28
 
! Отговори
Марков преди 1 година
Това не е вирус. Това е биологично оръжие срещу хората!
76
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Където ми поискат маска, спирам да влизам
75
40
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Мерките са необходими.Трябва да се приложи строг контрол за спазването им.