Жена с COVID-19 прекара часове в линейка, обиколи 4 болници, за да я приемат

75-годишната била на крачка от смъртта
147
Жена с COVID-19 прекара часове в линейка, обиколи 4 болници, за да я приемат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с линейка, за да получи лекарска помощ. За случая алармираха пред Нова телевизия близки на 75-годишната Надя Василева от София, която по думите им е била на крачка от смъртта, заради получени откази за прием в различни болници в София.

На 20 юли Красимир Иванов звъни на майка си Надя, която му споделя, че не се чувства добре. Жената в този момент се намира в Правец. Викат линейка, направен й е тест за COVID-19, който е положителен. Красимир подчертава, че майка му е с 3 ваксини.

Свързват се с личния лекар на Надя, който назначава домашно лечение. Няколко дни по-късно, на 25 юли, отново й прилошава, отново е повикана линейка. Жената имала световъртеж, повръщане и лека кашлица.

Медиците от спешния център в Правец насочват близките към специалист в София. На 26 юли семейството отива в Трета градска болница в София. Направен й е тест за COVID-19, който отново е положителен.

„Първата работа на хората там беше да кажат, че не е за тях, защото няма COVID отделение”, спомня си синът на жената. Правят изследвания на главата, белите дробове и пълна кръвна картина. От Трета градска болница заявиха, че към онзи момент не се е налагала хоспитализация на пациента.

На 28 юли Надя и близките й отиват в „Пирогов”, в спешен кабинет „Уши, нос, гърло”, където й правят тест за COVID-19, който отново е положителен. В този момент е дежурен д-р Калоян Чилингиров. По думите му Надя Василева не е за отделение „Уши, нос и гърло”, към което е насочена, а е за прием в интензивен сектор.

С дата 28 юли в „Пирогов” няма свободни места в интензивен сектор.

„Тя беше насочена за лечение на световъртеж от колеги от Национална кардиологична болница, където са направени кръвни изследвания със стойности, несъвместими с живота”, разказва д-р Чилингиров. Той звъни на 112 за линейка, която да транспортира пациентката до най-близката болница. Синът на Надя обаче казва, че са чакали в продължение на 2 часа.

От „Спешна помощ” в София заявиха, че има две обаждания за Надя Василева в този ден – едно, в което искат линейка, и друго, в което я отказват. Поради големия брой обаждания в този момент и това, че жената все пак се намира в болнично заведение, адресът е бил забавен.

Д-р Чилингиров тръгва с линейката. „Пациентката беше в изключително тежко състояние. Тя нямаше как да остане сама без лекарски надзор”, категоричен е лекарят. Тръгват към Военномедицинска академия. Насочват ги към инфекциозното отделение на болницата. От ВМА отговориха, че към 28.07.2022 г. всички болнични легла, определени за лечение на пациенти с COVID-19 – неусложнени и нуждаещи се от интензивни грижи, са били заети.

Следващата спирка на линейката е Инфекциозна болница. Там също тестът за коронавирус е положителен. „Там попаднахме на друг млад лекар, който пожела и искаше да я вземе, но отново се позова на въпросната заповед на министъра за някакво основно заболяване и че не е за тях”, спомня си Красимир.

„В нито едно от двете заведения не срещнахме подкрепа, не успяхме да извършим прием, тъй като те намериха своите мотиви да не приемат пациентката”, каза д-р Калоян Чилингиров.

След консултация с ръководителя на спешното звено в „Пирогов” той взима решението и линейката се връща към спешната болница. Категоричен е, че ако до няколко часа пациентката не е била приета, е щяла да почине. Приемат я в „Пирогов” в изолаторна стая. В момента се лекува във вътрешно отделение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
11
 
! Отговори
Силистра ковид отдел преди 1 година
до 50:Еми батенце, то от 5 легла в отделението, когато са заети 4 си е препълнено отвсЕкъде!
56
2
 
11
 
! Отговори
Дягоналка Manboobs преди 1 година
Време е да ни изкарат онази къдравата дебелана, за да ни обясни колко вакси трябва да си турим, за да станем здравословни и хубави, като нея.
55
4
 
10
 
! Отговори
Бял мафиот преди 1 година
Да не погрижим един човек да не умре без лекарска помощ.
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бяхме млади, бяхме глупави, искахме банани, скачахме с двата пръста... Ето какво реално получихме :(
53
2
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Така е с всички болни, ходене по лекари, по институции ако нямаш връзки някакво разиграване и ужас.По социални ако се ходи също. Само обаче ковида се споменава.
52
2
 
5
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
До 52 айде, няма нужда - като ти кажа какво работя, ще писнеш "олеле, такива хора ли правят това" и тн, пробвано е. Отивай за бустер, глупостта е доживот, не може да се излекува нито с разяснения, нито с наблюдения на обективната реалност.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де как така през януари по статистика имаше 10 000 настанени в болници, а сега при 1000 хоспитализирани реват че нямало места? Разликата от 9000 легла, мъртви души изписани от Балтовците ли са били?
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой тества тестовете? Никой.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че е грип, ако беше някаква опасна болест да е умряла от такива "грижи".
48
5
 
14
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 1 година
В момента цялата истерия/далавера наречена Ковид-19 се захранва благодарение на едни произведени в Китай тестове, които официално реагират положително на над 40 вируса и бактерии, нямащи нищо общо с оригиналния SARS-COV-2. Целата тази пародия ще престане веднага след като бъдат отменени всички тестове, карантини, мерки и статистики. Болните трябва да бъдат лекувани според симптомите им, а не в зависимост от резултат на някакъв си тотално дискредитиран тест.
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЦИРК КОВИД "Толкова елементарна концепция Какво работиш, ако не е тайна? Да разберем кой ни разяснява "елементарните концепции".
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ваксината по дизайн има отложено действие"- като отровата против плъхове. Само че плъховете пускат първо да ядат най-слабите и болни индивиди, а хората се наядоха масово.
45
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 45 "Пълни са ковид отделенията........с въздух!" Всичко е "измама" нали? :))))) Тия в Силистра, дето казаха, че им е препъленено отделението - те лъжат, :)))) Тия в софийските болници - също :)))) Стотици лекари, медициснки сеестри, регистратори и пр. са се наговорили и действат в перфектен синхрон, за да лъжат Бачеганчо, че "вирОс има" :)))) Много достоверна теория, наистина, като се замислиш малко
44
3
 
8
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
"Красимир подчертава, че майка му е с 3 ваксини" - ПОДЧЕРТАВАМ че тя е с три инжекции и нула ваксини, ако имаше дори една "ваксина", нямаше да е болна от болестта, срещу която е ваксинирана. Толкова елементарна концепция, но някак не може да бъде разбрана от една част от хората.
43
2
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
Пълни са ковид отделенията........с въздух!
42
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София уж много болници има , а реално няма къде да я настанят . Ковида отделенията в момента са пълни . Тежко болни явно не искат никъде .
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В линейка само за сополи. До къде стигнахме
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ами През лятото на адските жеги "сезонен грип" а? Все едно да има вълна от получили топлинен удар през зимата, докато навън е -10 градуса.
39
3
 
3
 
! Отговори
Цветна въртележка преди 1 година
До Анонимен 41 "Като ги заведеш в болница и те там ги убиват." Ако не я приемат в болница, "ги убиват", ако ги приемат в болница "там ги убиват". Тра-ла-ла-ла-лаааа
38
2
 
8
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 1 година
Много е кофти наистина, да се набодеш три пъти с елексира на международния мошеник Алберт Бурла от Пфайзер, но вместо да не се заразиш или пък да го караш леко (каквито бяха заклинията на родните Ковид експерти), или да пък да се фукаш с личното си лъскаво сертификатно картонче че си си нещо по-висше от останалите и имаш повече привилегии от тях, ти си се тръшнал и се молиш да те лекуват на издръжка на данъкоплатците, които в огромната си част са против ваксините. Каква поредна футболна драма!