17 милиона случаи на дълъг COVID преброи СЗО само в Европа

Жените - по-податливи от мъжете на дългото боледуване
13 сеп 2022 15:32, Петя Славова
23
17 милиона случаи на дълъг COVID преброи СЗО само в Европа
Снимка: БГНЕС

Около 17 млн. души са били засегнати от дълъг COVID през първите две години на пандемията в европейския регион, според Световната здравна организация.

Честотата на дългия COVID рязко e нараснала през 2020 г. поради рязкото увеличаване на случаите на коронавирус, особено през втората половина на годината, когато се появиха силно предаваните варианти Делта и Омикрон, предава БГНЕС.

В европейския регион на СЗО, включващ 53 държави, моделирането установява, че жените са два пъти по-склонни от мъжете да изпитат дълъг COVID, който включва симптоми като умора с телесни болки и промени в настроението, когнитивни проблеми и задух. Рискът се увеличава драстично сред тези, които са преживели тежък COVID-19, изискващ болнично лечение, като всяка трета жена и всеки пети са развили дълъг COVID.

Още по темата

Като се има предвид огромната тежест за физическото и психическото здраве върху живота на хората, СЗО призова държавите да инвестират повече в борбата с този осакатяващ синдром, съобщава "Политико".

„Данните подчертават спешната необходимост от повече анализи, повече инвестиции, повече подкрепа и повече солидарност с тези, които изпитват това състояние", заяви Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, на заседание на Регионалния комитет на СЗО за Европа, което се провежда в Тел Авив, Израел.

В партньорство с Long COVID Europe, мрежа от асоциации на пациенти, СЗО Европа иска да види по-ясно докладване на случаите, повече изследвания на сложното състояние и рехабилитация, основана на доказателства.

Според моделирането на Института за здравни показатели и оценка към Вашингтонския университет, през първите две години на пандемията в световен мащаб от дълъг COVID са страдали близо 145 милиона души.

"Те не могат да продължат да страдат мълчаливо", казва Клуге.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10, е то се оказа че ваксажийчетата боледуват от ковид доста повече, че и инфарктите и инсултите им са доста повече. Да не говорим за миокардити и перокардити, които са смъртна присъда понеже не могат да се лекуват.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще изолирате тоя вирус, ве престъпници от СЗО? КОГА?
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** го кажи на другата ми позната/клиентка, дето си счупи краката от бързане да се бустерира с фазер през окт. Миналата година и скоро ще й правят 1 година от внезапната смърт от здрава и права 3 седмици след бустера се гътна, а нямаше още 60 год. Мъжът й също се кани да продава ваканционната къща, която купиха наскоро, но още не е успял да уреди прехвърлянето на нейния дял на негово име и да го одерат едно хубаво с наследствените данъци по този повод.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подаграта е от преяждане с месце. Няма връзка с ваксини, нито с ковид. Ако друга твоя позната си счупи крака, пак ли ще е от файзера? Ама си умник!
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "умния" ваксиниран, телковете ще са за вас, доверчиви и измамени камилчета. Имам позната, дето беше много ентусиазирана и си би 3 дози фазер. Сега има проблем с ходенето. Преди година беше ок. Сега са й открили подагра и ходилата й са подути и с постоянна болка. Започва да осъзнава, че е участвала в експеримента на юнашко доверие, но вече е късно. Искаше да пътува, но сега пътуванията й вече ще са до болницата и обратно. Реши да продава ваканционния имот, който купиха наскоро да идва често.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бийте им по още един бустер и скоро ще спрат да страдат и ще отпътуват скоропостижно към рая на спокойствие и блаженство.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"дълъг COVID, който включва симптоми като умора с телесни болки и промени в настроението, когнитивни проблеми и задух" абе на какво казвахме менопауза преди ковид пландемията
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
<Long COVID Europe - партньор на СЗО, мрежа от асоциации, чрез която СЗО ще иска да види "по-ясно" случаите, повече изследвания на сложното състояние и рехабилитация, ОСНОВАНА НА ДОКАЗАТЕЛСТВА. Разбирайте ще ни изследват, ще обобщават, наблюдават още и още, с цел разбира се, да ни излекуват, и какво още могат да направят за нас. Не им минава през ум, че умората и телесните болки, може да са от работа /те не знаят какво е/. Промените в настроението е заради тях. Разрастват се!
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не пишете за милиардите с нулев ковид? Да не излезе че заболеваемостта е по-ниска от група?
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе до кога ще досаждат с тая измислица. Свърши вече, няма кой да се връзва. Зле скалъпения заговор в началото мина защото до сега не беше правен такъв и хората се довериха на властите. Но вече започват наистина да злоупотребяват. Ясно че не са си изпълнили плана и затова натискат още, но всичко си има граници. Тази зле скалъпена пландемия ще има дълготрайни отрицателни последици по доверието към учените и лекарите.
11
4
 
11
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Редно е да се прилага лечение с руския препарат пожопин или евентуално с пръчка от дрян или ратан на голо - дълъг COVID е частен случай на отдавна известното заболяване хроничен шлангит.
10
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са! Мангъровци искат поне 170 милиона. Юруш на "естествения имунитет"! Да боледувате два, три, четири пъти.. ..и така докато инсултът ви повали.
9
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България никой не ги брои. Ще ги преброим по-късно по ТЕЛКовете. Ще плащаме ние, ваксинираните на " умниците" антиваксъри.
8
6
 
4
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
Скоро и по петгодишен ковид, на петилетка по веднъж. Ха ха ха
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дълъг ковид имат, недоклатените лелички, медински такова чудо няма, това да не ви е диабет
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Те не могат да продължат да страдат мълчаливо" само осакатените с експериментални принудителни псевдоваксини ще страдат мълчаливо, понеже случилото се с тях е тайна. Не може да се пише и споделя.
5
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам сто човека преболедували, аз,жената, детето бабата, дядото, ,роднини, колеги, съседи, приятели, нито един няма дълъгковит. Иначе един от всеки пет било. Ако вярваш на медиите. Абе да не ни лъжат нещо??
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените по-податливи на хипохондрия, самозаблуда и истерия... хиихихи дълъг кови абе на всичко ще повярвате...
3
11
 
12
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
Има ли още наивници, да ви се връзват ..?! Пишете за новите изследвания -за щетите от ,,ваксината"!!! Що не пишете, а??? Не ви изнася...И на немските политици не им изнася, и не споменават нищо!Имаме Нов Холокост -Ваксинационен! Избиха толкова хора! Бог с Вас и пазете децата ....Идва Новото Дигитално Робство
2
8
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 година
Аз все си мисля че го карах и дългия КОВИД, щото по всяка вероятност късия го карах на крак. Въпреки че теста ми излезе отрицателен, всичките симптоми бяха налице. Е, мина ми като на куче дето се вика, макар че познавам много хора покрай мен които бяха и в болница. Вирус като вирус. Просто трябва да се пазим и да рупаме зеленчуци с витамини.Сутрешна гимнастика и водни процедури, както казваше Висоцки навремето в една негова песен...