СЗО: Скок на случаите на коронавирус и грип в Европа

Не е време за отпускане, заяви Ханс Клуге
24 окт 2022 21:27, Петя Славова
38
СЗО: Скок на случаите на коронавирус и грип в Европа
Снимка: БГНЕС

С наближаването на зимата Световната здравна организация подчерта, че е важно да се запази бдителността, тъй като случаите на COVID и грип в Европа се увеличават.

"Това не е време за отпускане", заяви на пресконференция директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

53-те страни, които съставляват европейския регион на СЗО, включващ Русия и страните от Централна Азия, отново са в епицентъра на пандемията от COVID-19, като на тях се падат близо 60% от новите случаи на Covid в света, каза Клуге.

В същото време случаите на сезонен грип достигат своя връх, предава БГНЕС.

При тази нова вълна на COVID смъртните случаи и хоспитализациите в интензивните отделения не се увеличават в същата степен, както при предишните вълни, и СЗО подчерта връзката с кампаниите за ваксинация.

Още по темата

"Ваксинацията остава едно от най-ефективните ни средства срещу грип и Covid -19", заяви Клуге, като призова отговарящите на условията да си направят колкото се може по-скоро инжекции за грип и подсилваща инжекция за COVID-19.

Днес СЗО отбеляза и Световния ден за борба с полиомиелита - заболяване, което засяга предимно най-малките и причинява парализа, а в западния свят практически е изкоренено. Мутирал вариант на полиомиелитния вирус, получен от оралните полиомиелитни ваксини, обаче наскоро беше открит в Обединеното кралство, Украйна, Израел и САЩ. Този вариант е по-малко вирулентен от естествения вирус, но въпреки това може да предизвика тежки симптоми, като парализа на крайниците при неваксинирани пациенти. Макар и рядко срещан, през последните години този вариант е станал по-разпространен поради ниските нива на ваксинация в някои общности.

От повече от 20 години в Европа обаче не са регистрирани случаи на естествен полиомиелитен вирус.

"Това не е нещо, което можем да приемем за даденост", каза Клуге.

В региона като цяло покритието с третата доза полиомиелитна ваксина е спаднало с един процент между 2019 и 2020 г. до 2021 г. само 25 от 53-те държави са постигнали 95-процентно покритие с ваксина срещу полиомиелит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
16
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
Файцър дигна цената на псевдоваксините и преведе парите за рекламата.
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че сега нали има война ? Пак ли го разрешиха корана вируса ? Нали заради войната го скриха от медиите а той си е главно медиен вирус.
8
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неваксинираните пак ще пълнят моргите.
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдам. Що няма осезаемо покачване в България? Заради ваксините сигурно ще да е? А от файзерчето казаха, че не били изобщо тествали дали човек може да се зарази от вече ваксиниран, но важното е да се ваксинираме за да пазим другите. А да, и всеки месец бустер в гз!
6
4
 
23
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Грип, корона, световно изпростяване, Европейски предателства към свой, война, психота безброй, нашествие и троянски кон от да кажем чуждоземци, миш-маш, паприкаш и накрая всичко бомбаш.
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спукан балон, господа, спукан балон.
4
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е грип, ковид има само в някои празни кратуни.
3
5
 
25
 
! Отговори
Напълно НеВаксиниран преди 1 година
да му мислят Ваксарите - те са с разбитите организми и м рат от всичко!
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полиомиелита "изчезнал" - обаче го разпространяват с ваксините - обаче е опасен за неваксинираните (думата е рекет) - обаче "ниските нива на ваксинация" са виновни? Не, виновни сте вие, че продължавате да разпространявате болестта! И да застрашавате тези, които не са се включили в системата за медицински рекет!
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
почнА се