Близо милион ваксини срещу COVID-19 у нас са с изтекъл срок

До средата на годината още милион няма да са годни за употреба
68
Близо милион ваксини срещу COVID-19 у нас са с изтекъл срок
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За периода от 02.08.2022 г. до началото на януари 2023 г. е изтекъл срокът на годност на 657 762 дози от ваксината Comirnaty, и на 271 910 дози от ваксината Spikevax. Това съобщава служебният здравен министър Асен Меджидиев в отговор на парламентарен въпрос.

Към 30.06.2023 г. от наличните количества ваксини в страната ще изтече срокът на годност на близо милион /956 146/ дози от ваксината Comirnaty, и на 15 780 дози от ваксината Spikevax, и на 9 420 дози от ваксината COVID-19 Valneva.
През ноември 2022 г. е инициирана кореспонденция с Министерството на външните работи за проучване от дипломатическите представителства на Република България относно желанието на техните държави да получат ваксини срещу COVID-19 чрез препродажба или дарение и по-конкретно на ваксина Comirnaty и JCOVDEN. До момента единствено Посолството на България в Полша уведоми Министерство на здравеопазването за това, че Полша разполага с достатъчни количества на ваксини срещу COVID-19 и няма потребност от получаване на допълнителни количества.

Шри Лнака също няма нужда да им се изпращат ваксини от България, става ясно от нота на посолството на Шри Ланка във Варшава.

На 02.01.2023 г. по линията на Механизма за гражданска защита на ЕС е било получено известие за това, че Република Малдиви е подала заявка да получи дарение от 30 000 дози от ваксината на Пфайзер - ВА.4-5 (със срок на годност 31 юли 2023 г.). Точка за получаване е Международно летище - Виена, допълва още здравният министър, цитиран от БГНЕС.

Предстои уточнение на детайли по отношение на възможността за дарение, без да се поема финансов ангажимент от България за логистика и спедиция, както и за взимане на количествата от територията на страната. В случай че тези условия са приемливи за Малдивите, то дарението ще може да се реализира съобразно изпратените от Европейската комисия образци на двустранно и тристранно споразумение за дарение, които до настоящия момент са използвани и от България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Ако беше лежал в болницата, като мен и да гледаш как умират хора щеше да я търсиш тая ваксина под дърво и камък....
35
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вода гази, жаден ходи, това е нашата работа, българска .
34
3
 
14
 
! Отговори
Алстер преди 1 година
Yes!Стои въпросът защо прокуратурата не разследва кой и защо е поръчал толкова ваксини, при положение, че в България няма интерес към тях.
33
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, ние си поискахме такова количество. Кой да знае, че ще излезете толкова про сти антиваксъри и конспи ратори.
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да ги видя с белезници в съда, после в затвора! Така е справедливо! Цялата ковидпасмина начело с Кунчев и Христова!
31
3
 
11
 
! Отговори
Brucewayne395 преди 1 година
Да ги маиняте тия дивотии и да не занимавате ората с тех. Никой не верва на к0вид и мовид.
30
3
 
21
 
! Отговори
запозната преди 1 година
Никой не е искал такова количество , но ни го налагаха от САЩ и ЕС !
29
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Собственикът на файзера Алберт Бурла е ветеринар. Ето защо искаха да ни надупчат ветеринарно. В Европа успяха, тук не. Здравият ни разум надделя.
28
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А можеше милион спасени животи , ако бяха използвани по предназначение. Но тъпоъгълните предпочитат в интензивното.
27
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бибитко като ги поръча, сега да ги плати!
26
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милион бракувани бъркочи - милион спасени животи.
25
4
 
40
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
държавата..... По аптеките няма лекарства, в болниците мизерия ....... Сега трябва Народен съд!
24
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе дали нямаше едно престъпление, наречено "безстопанственост" в нашия Наказателен кодекс? Нещо прокуратурата да се самосезира?
23
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Набиите ги в тъпоъгълните тикви на фанатици те искат още и още ваксиники, бой до откат.
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най новата мода при така кръстените интелигентните е памперс против истърване с цип за изпразване при възможност в движение.Да ви такова и на интелекта смехотворци.
21
5
 
53
 
! Отговори
#КОЙ преди 1 година
До сега изхвърлихме ваксини за 60 милиона лева. Предстоят още толкова. Тези пари са предостатъчни да се поемат всички кампании на болни дечица в цялата страна. Или пък да се финансират прословутите медицински хеликоптери, или детската болница. Но някой гушна хонорара, без да му пука за нищо и никой. Кой ще поеме отговорност за тази цвинщина?
20
7
 
19
 
! Отговори
Герб победа преди 1 година
Маргина пьк взел дискотека срещу народното сьбрание , пишат факти
19
5
 
25
 
! Отговори
Бай Ставри : преди 1 година
"Настанявам на топло и уютно местенце всички платени ковид-Тв звезди рекламатори,професорчета,доцентчета,математици,медици и други пр0дажници на служба в полза на ШиЗиО-тУ ! Пълен пансион, ол инклузив,лукс и комфорт, както и голи СПА процедури за сметка на заведението! За политици,ми$$ирки, депутати и генерали от НОЩ - пълен ВИП-пакет
18
7
 
26
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Бацо купи ваксини да има , ако бе сьставил правителство щеше да ви набоде с тях както искаше и сега нямаше да се хвьрлят а щеше да поръча нови за бустер
17
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб победа