Нямаме вече нужда от ваксини срещу COVID-19, плащаме и доставки, и унищожаване

Меджидиев: Очакваме още 7 млн. дози до лятото, които ще бракуваме
18 мар 2023 16:16, Анисия Иванова
156
Нямаме вече нужда от ваксини срещу COVID-19, плащаме и доставки, и унищожаване

България няма нужда от повече ваксини срещу COVID-19. Затова страната ни настоява за прекратяване на договора с Pfizer или за драстично намаляване на количествата, а заплащането да става след доставка. Тази позиция е изразил здравният министър в Брюксел. Още 7 милиона дози ваксини се очаква да бъдат доставени у нас до средата на годината. И отсега е ясно, че и те трябва да бъдат бракувани.

Последната ваксина срещу COVID -19 д-р Миндов е поставил в края на миналото лято. „И с това се приключи… по-натам не сме имали нито желаещи, нито запитвания”, каза д-р Георги Миндов.

Той си обяснява липсата на интерес с отпадането на всички противоепидемични мерки, по-лекото протичане на боледуването и липсата на усложнения от вируса, който преди 3 години промени света.

„Въпросът е защо да се изхвърлят. За съжаление никой не е предвидил това производство година-две напред…няма как да се предвиди как ще се развие пандемията – дали ще завършим с 38 хиляди или със 138 хиляди починали”, каза д-р Миндов.

Към бракуваните до момента около 2 милиона и половина дози, предстои да се добавят още 2 милиона и 800 хиляди тази година. Според здравния министър Асен Меджидиев, договорът трябва да се прекрати или да се ревизира. „Ако се продължи този договор, който наричам безумен, трябва да получим още 7 млн., освен че трябва да плащаме, трябва и за бракуването им да плащаме”, каза д-р Меджидиев, цитиран от Нова тв.

Парите на вятъра ще са за милиони евро, допълват от здравното ведомство.

„ЕК да седне на масата на преговори, да предоговори тези условия. За България нужните количества са точно 0”, каза здравният министър и припомни, че когато са се водили преговорите за доставка на ваксини, са били избрани 5 държави-членки, сред които обаче не е била България.

„Това, което е най-неприемливото за мен е, че дозите, които са определени тогава да се получат от различните държави са определени на база брой население, без България да има думата какво количество са й нужни! Унгария, например – първоначално се отказват от това споразумение, впоследствие се включват и се договарят наново. Значи за едни държави може, за други не”, каза д-р Асен Меджидиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо, сега като въведат прогресивния данък, Кауфланд, Лидл, големите IT компании и изобщо милионерите започнат да плащат 40 -45% данъци, бюджета така ще се напълни, че този разход ще е незначителен
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко подписа с Астра Зенека и ваксината после англетата сами си я спряха, защото се оказа некачествена. С Пфайзер самостоятелно България не е сключвала договор. Пише си в статията, че това са направили 5 европейски държави от името на всички, така че тези 5 държави сега да плащат!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бгг "А бе , къде се скриха ваксарите със зелените сертификати" ---------------- нито са ги скрили, нито те се крият. Веднага ти казвам двама, които не само, че искаха, а и протести провеждаха, зелените сертификати да са задължителни за всички! Единият е марто, собственикът на строежа, другият е тарзан дето креватно бори герберската министърка. и есобственик на раффи! Само дето уфффтсете имат прекалено слаба памет и пак ходят да им дават парите си, въпреки, че тия искаха да ги натровят!
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Линч на подписвачите на тези договори! Казвайте кои са и кой колко се облажи!
21
1
 
8
 
! Отговори
наш'та логика преди 1 година
Като всичко води до уни що жението ни, как да се доверим на грижата от вakcините?
20
2
 
10
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Герб поръчаха ваксини за - 5 бьлгарии предварително да плащат те доставките и унищожаванетоУдръжте им партиините субсидии
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко ги подписа!
18
1
 
21
 
! Отговори
Що плащате, бе? преди 1 година
Те ваксините бяха безплатни, нали така? Пък сега - милиони евро на ***... Плоскозезмци!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според стъкмистичките всеки ден си поставят офсите между 50 и 100 ваксини. Кой лъже сега? Трябват им, има наркоманки с по пет, искат още и още. А aз искам да ми бъдат върнати здравните вноски за 25 години с лихвите и се отказвам от услугите на бялата мафия!
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Ако направят качествени трябва да внесем...." ----- качествени за какво бе. байнно? За соп0л с кашлица дето се кара на крак???
15
1
 
10
 
! Отговори
йойо преди 1 година
*** как така за про 100 тии все се намират пари, а за важните неща - НЕ!?
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула не хареса това! Реагира с червено личице!
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако направят качествени трябва да внесем. Но сегашните не са тествани дали правят рак и др. болес.
12
1
 
9
 
! Отговори
ДДД преди 1 година
КОЙ СЕ ОЯЛ, КОЙ СЕ НАБОЛ - ВСЕ ТАЯ ... НИЕ ЩЕ МЪЛЧИМ.
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам идея, за да не отидат вълшебните сиропи зян, предлагам да ги набием всичките на агитаторите. Там генерала гробар, ботокса, баба радка, вмирисания математик, всичките медиини микрофонодържачи и читатели на ауто-кю и всички останали знайни и незнайни пропагандатори на тези отрови!
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша отказва да плаща на файзер с оправданието "форс-мажор". Файзер съди полша. Файзер мисли за вас и вашето здраве.. и най-вече за вашите парички!
9
2
 
24
 
! Отговори
Как така? преди 1 година
Възмутен съм,поръчвайте още!Като човек доверил се на науката аз и всички около мен сме с по 7 бустера.Някои скоропостижно окапаха,ама то е от климата и глобалното затопляне.Няма нищо общо с полезните защитни субстанции.Чакаме сутрин по бтв и нова да ни кажат за нов и щам и се нареждаме да се дупчим.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може, взели сте рушвет, подписали сте договор.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой трябва да понесе съдебна отговорност за това явно някой се е облагодетелствал доста серйозно оне гололавия напело на прокуратурата не да ми играе политически игрички ами да подгони прокурорите
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите медии пак се правят на ударени... още преди седмица ЕССР казаха какво са договорили с файзер - опция 1 е да си плащаме всичко договорите както са в момента, опция 2 - плащаме каквото кажат файзер без значение дали си взимаме или не сиропите. Айде честито! И между другото, по последни данни сме с 20% под нормалната смъртност за този период от годината, за разлика от останалите силно сиропирани държави, които продължават да са с 10-20% над нормалното!