България няма да получава повече Ковид ваксини

Спестени са 188 млн. лева
5 авг 2023 22:00, Стела Стоянова
80
България няма да получава повече Ковид ваксини
Снимка БГНЕС, архив

Страната ни няма да получава нови доставки COVID ваксини освен вече заплатените, които трябваше да бъдат получени през 2022 г. Спестени са 188 милиона лева, които трябваше да бъдат платени по договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини срещу COVID-19 през 2023 г. Това съобщават от Министерството на здравеопазването по повод на публикации, в които се твърди, че „държавата дава 140 млн. лв. за нови COVID ваксини“, пише skener.news.

Припомняме, 188-те милиона лева бяха спестени по време на мандата на служебното правителство на Гълъб Донев, благодарение на усилията на здравния министър д-р Асен Меджидиев, който беше категоричен, че страната ни няма да купува ваксини, които след това трябва да бракува. Преди това Меджидиев успя да спести други 90 млн. лева чрез препродажба.

„В резултат на участието на България в Допълнителното споразумение №5, сключено от Европейската комисия, у нас ще бъдат доставени единствено заплатените и отложени количества ваксини, които трябваше да бъдат получени през 2022 г. След това, до изтичането на договора, нови доставки могат да бъдат направени само при изразено желание от страна на държавата, посочват от здравното министерство.

Още по темата

Съгласно клаузите на Допълнителното споразумение № 5, държавите членки следва да заплатят такса за преобразуване от задължителни доставки на дози ваксини на доставки по желание. Стойността на тази такса за България възлиза на 134,2 милиона лева, които вече са изплатени. Средствата за изпълнението на този ангажимент са включени в централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване“ в чл. 1, ал. 5, т. 3.1. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., уточняват от МЗ.

В същото време, с предоговарянето на условията, през следващите три години страната ни ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2, при евентуална нужда и желание от страна на България, допълниха от здравното ведомство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: ковид ваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
шмatka преди 9 месеца
Благодарим на ''братята '' от запада и крравария дето ни наббутаха бокклучивите и оттровни ваксини ,та бая хора закъсаха и придобиха болести и тумори!
64
0
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 9 месеца
Ваксините на Пфайзер/Байонтех са пуснати на пазара предсрочно, без необходимите изпитания върху група от хора-доброволци и без спазване на изпитателния няколкогодишен срок. Но всички правителства на на държави-членки на ЕС са били задължени да купят тези ваксини по нареждане първоначално на САЩ, а оттам и на Европейския парламент и Европейската комисия. В крайна сметка умряха повече хора от т.н. ваксина, а преживелите от нея страдат от постковид.
63
0
 
2
 
! Отговори
Както винаги е преди 9 месеца
България още не е стоплила, че официално няма вече ковид криза! Беше ибявено официално в края на пролетта! Не разбирам за какви ваксини става въпрос? Освен това започна дискусия и в най отявлените поддържници на ваксината за страничните действия търсете EMA_30-10-2021_Death_BP_MD_AZ_JS_ статистиката на ЕС на починалите от ваксината! ВЕЧЕ НЯМА СТРАНИЧНИ ЯВЛЕНИЯ! ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ БЪДЕ ИЗТРИТО?
62
1
 
16
 
! Отговори
Shark преди 9 месеца
Познавам доста хора, които в момента имат здравословни проблеми. Всички са ваксинирани, заедно с бустери и прочее. Нищо не казвам, просто търся причинно-следствени връзки!
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Толкова ми хубу беши кат попреди бехме на, гърциа показващ зеленото серативфикад от доктора до наз и, менаваш немаши талпи каато, сигха секви почнахада пускад
60
0
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 9 месеца
Пишеш с правописни грешки, северна се пише с малки букви.
59
2
 
8
 
! Отговори
Абе хора до кога преди 9 месеца
ще се джавкате за този ковид? На север от нашата Северна съседка се води ужесточена война с много жертви а ние граничим с държава в която хората с наше национално самосъзнание са преслидвани, обиждани, пребивани и със заплахи за живота им.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Невксинираните ще ни познаеш по доход и образование. Нито евроатлантици нито русофили а напълно нормални хора, които не се интересуват от политика, разбира се. С новите скъпи коли и луксозните къщи в полите на Витоша. Вие евроатлантиците ваксари сте ясни на целия свят. А най-забавното е, че лидера ви не е с нито една доза ваксина.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Неваксинираните ще ни познаеш по доход и образование. Нито евроатлантици нито русофили а нормални хора, разбира се. С новите скъпи коли и луксозните къщи в полите на Витоша. А вие евроатлантиците ваксари сте ясни на целия свят. А най-забавното е, че лидерът ви не е дори с една доза ваксина.
56
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Ааа не , явна ни мислят за умствено увредени. Няма да платим 140 милиона за нови ваксини, но ще платим такса от 134 милиона. Открийте разликата.
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Приключи измисления вирус, фарма мафията направи милиарди от добитъка, това е :)))
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Три годишната ни борба срещу тези рестрикции.Минавах с семейството ми с колата на път за Германия по нощите пре гранични пунктове,който не се ухраняват между Австрия и Германия изключвахме телефони за да не ни засича ккетката . Тези три години два пъти доброволна карантина.На работа преборихме се с съпругата ми също да си копуваме тестове двойно по скъпи без да се взима от носът.Прибирахме си ги .Работодателя прие мойте условия.Опашките декември 2021 в Мюнхен бяха километър.Без игла!
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ся ковид мисирките ко ши праят без ваксинки, ще реват за тех ли...хахахахаха :)))
52
3
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 9 месеца
За да спрат ваксините си има причина и то не е да се пестят пари ,а ако си умен ще се сетиш.
51
1
 
2
 
! Отговори
Дрянко Кибритлиев преди 9 месеца
Хайде всички борци срещу мачизма да излезнат и в подкрепа на Ковида и ваксините!
50
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спестихме от ваксини, но ще дадем сто пъти повече пари за лечения на неваксинирани. Умно, нали?
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до Абенаистина какво да правя с него че дадох едни пари за него пуу назад съм с едни хххх за него тц а какво да правят с него прецакалите се с джуса графенов на *** гейтс сега!кал да се лвкуват! от VAIDS
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Просто спряха да пръскат ковиса със самолетите,вече няма бели дири в небето.
47
2
 
25
 
! Отговори
Абе преди 9 месеца
Какво да правя сега със зеления си сертификат? Мога ли да го ползвам за отзад или?
46
2
 
15
 
! Отговори
Ааа не преди 9 месеца
Това на нищо не прилича. Искам си бустерите. Как ще се пазя сега от смъртоносната пандемия. Много безотговорно от нашите политици. Искам да мога да прегръщам възрастните си родители.