Провалили сме се: Ковид убивал близо пет пъти повече в България

Умирали са един на 270 българи при средно за света един смъртен случай на 1285 заразени
Обновена: 18 авг 2023 19:33 | 18 авг 2023 18:30, Стела Стоянова
185
Провалили сме се: Ковид убивал близо пет пъти повече в България
Снимка БГНЕС, архив

COVID e убивал един на 270 българи при средно за света един смъртен случай на 1285 заразени. 

Това показват резултатите от българско проучване, публикувано в The British Medical Journal – издание на Британската медицинска асоциация и едно от най-престижните медицински списания в света, става ясно от съобщение от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Един от основните изводи в проучването е, че страната ни се е провалила в кампанията за ваксиниране срещу COVID-19, особено при високорисковите пациенти.

Проучването е озаглавено „Национален анализ на въздействието на COVID-19 при пациенти със сърдечносъдови, онкологични или хронични белодробни заболявания в контекста на източноевропейска страна с нисък процент на ваксинация. България март 2020 – април 2022“ и е правено от българи. Негови автори са д-р Георги Димитров (лекар със специалност онкология и генетика в Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Трифон Вълков, (специалист по Инфекциозни болести в Инфекциозна болница – София), д-р Христиана Бацелова (епидемиолог в Катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации – МУ-Пловдив), проф. Огнян Кунчев, (Институт по математика и информатика – Българска академия на науките), проф. Георги Момеков (председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичен факултет на МУ, София.

Още по темата

„Резултатите недвусмислено показват, че България се е провалила в кампанията за ваксиниране, особено при високорисковите пациенти със социално значими заболявания като сърдечно-съдови заболявания /ССЗ/, солидни злокачествени заболявания и хронични белодробни заболявания /ХБЗ/, за които няколко проучвания, включително и настоящето, са показали ясни ползи“, обяснява д-р Георги Димитров, за когото през последните години борбата с короновирусната пандемия се превърна в лична кауза. Заедно с д-р Трифон Вълков и с подкрепата на Български лекарски съюз, той беше автор на първия и единствен в България Национален интерактивен справочник за лечение на COVID-19.

Проучването доказва, че в трите кохорти ваксинираните пациенти са със значително намален брой амбулаторни случаи, хоспитализации, приемане в интензивно отделение и смъртност в болница.

Общо 1 126 946 пациенти с потвърден COVID-19 на национално ниво са анализирани ретроспективно между март 2020 г. и април 2022 г., като са използвани данни от Единния информационен портал на Министерството на здравеопазването, стартиран през март 2020 г. Смъртните случаи, свързани с COVID, в този период са 24 124, което означава, че 1 на 270 човека е починал от COVID-19 при средна глобална стойност за този период 1 на 1285.

„Доколкото ни е известно, това е първото проучване, което директно сравнява резултатите на ваксинирани и неваксинирани пациенти с COVID-19“, пояснява онкологът в Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ д-р Георги Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
4
 
! Отговори
много дипломи, преди 8 месеца
къс живот ! Тъй наречените учебни заведения форматират мозъците до павета, удобни за нареждане. Прадядо доживя 93 с 3 токласно образование. Някои твърдят, че първите хора са живели по 900 години. Ето до какво водят многото дипломи, ДО ПАВАЖ !!!
157
0
 
3
 
! Отговори
да, ако смяташ и преди 8 месеца
птиците и животните. Науката СТЪКМИСТИКА била точен сбор от неточни данни. НАЗДРАВЕ !
156
1
 
3
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 8 месеца
Плешивия Пингвин Мутафчийски и днешния дУпедат от ГЕП Коце Ботокса умориха хиляди българи!Ненужни ваксини ,затворени болници , противопоказното надуване с кислород ,и задължителната диагноза "ковид".НИТО ЕДНА АУТОПСИЯ!!НИТО ЕДНА!!!Наглите разбойници от ГЕП прибраха едни стотици милиони от ваксините на гербавата евродУпедатка *** Майдън!!!ЦЯЛАТА ШАЙКА ГЕП ПРОСТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСЪДЕНА!!!
155
1
 
3
 
! Отговори
Antvx преди 8 месеца
Само като видя имената на авторите на "изследването" и се сещам за нещо по-страшно от онуй заболяване... Провал на човешкия морал и хипократова клетва.
154
1
 
7
 
! Отговори
Ост преди 8 месеца
Отчитате ли факта, че почти всички починали ги регистрираха като заразени от корона. Т.е. трябва ли да вярваме.
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 159 Статистиката те опровергава. Приятен ден.
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Доло Мотафчиски!
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В случая се провали се държавата и в частност бялата мафия на която в главите е само пари и нищо друго!
150
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната платена статия на фармамафията. Около мен хора си отидоха, защото болниците не лекуваха нищо друго освен ковид. Отделно хора получиха инсулти от "ваксини"и сега са инвалиди. И тъй като познавам личнотези хора и съм си говорил с тях и близките на отишлите си (мир на праха им)всякакви спекулации и манипулации на разни "медици" учени и друга платена нагла пап лач по медии ме отвращава.
149
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 159 Пълно е с изкретеници, вярващи че ги "ваксинират", въпреки че сто милиона пъти се обясни как инжекциите не създават имунитет, не предотвратяват разболяване, не предотвратяват разпространяване, само ужким предпазват от тежко боледуване, ама всъщност не наистина.
148
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отдавна се провалихме - толкова много неграмотни хора гласуват за Копейкин и БСП. Та какво остава за Ковида.
147
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мой напълно здрав роднина почина от тежък ковид, а друг все още се възстановява (диабет, депресия и без малко да ослепее -всичко в резултат от ковид... И двамата се пазеха, но ***, невярващи в ковид, ги заразиха... Искам да кажа, че сме един малък, но необикновено *** народ! След 5 в. турско и 45 г. руско робство и 30 г. дива чалгаризация няма как да е...
146
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Провалили сме се, как няма да сме се провалили, като една тройка сатрапи затвориха по домовете им за повече от месец народа и го оставиха без адекватни медицински грижи и хората измираха по домовете си, като за да отхвърлят вината от себе си тези трима сатрапи наредиха всички да се пишат умрели от Ковид. Провалихме се защото една тиква не даде и стотинка на хората, които бяха арестувани по домовете си, както го направиха всички цивилизовани страни(русофобите да обърнат внимание на цивилизовани), а единтсвеното което каза е че никой нямало да умре от глад. ПРОВАЛИХА СЕ И ТОЧНИЯТ ТЕРМИН!
145
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не липсата на поставени ваксини е причината, а неадекватното лечение на "вируса". Играта с ваксините я играхте преди 10 години. Само че тогава не мина номера с очакваната пандемия. Явно тази пландемия бе щедро финансирана, а икономическите последици ги видяхме. Всъщност не е ясно дали това не е бил първоначалният замисъл. В икономическите кризи има цикличност и тя не се образува по естествен път.
144
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вие чак сега ли разбрахте че сте се провалили?!?!Ама че сте тъъъпи!! Провалили сте се във ВСИЧКО!! Провалихте се като гласувахте 12 години за един проУст Банкянски селянин. Провалихте се във всичко през последните 33 години. И се проваляте защото сте НЕГРАМОТНИ СЕЛЯНИ !!
143
5
 
9
 
! Отговори
преди 8 месеца
Излиза че яко сме измрели, ама не сме разбрали и трябва да се напише, че ако не го прочетем как ше разберем че яко сме измрели?
142
5
 
8
 
! Отговори
До 145 преди 8 месеца
Тоя пост го копипействаш вече 4 години. И кои са "всички вие", 90% от българите ли? Станала си за смях на "всички нас" мамче, между другото, кого обслужваш и колко ти плащат за спамовете?
141
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Провали се СЗО, защото със стреса на който подложиха света убиха милиони. Както се казва от некадърника и де би ла освен да те завлече с пари друго няма!!!
140
3
 
10
 
! Отговори
hgdgs64649898 преди 8 месеца
Тези простотии сами ли си ги измисляте или някой ви помага .
139
3
 
1
 
! Отговори
Сериозно преди 8 месеца
До Divide et imperaХмм, имах идея да поспорим за мотивите и надеждността на ваксините.Погледнах ник-а и размислих...