Получихме над 80 000 дози от новата ваксина за Омикрон

Прилагат ги от 27 септември
20 сеп 2023 19:45, Стела Стоянова
65
Получихме над 80 000 дози от новата ваксина за Омикрон
Снимка БГНЕС, архив

80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон, вече са доставени в България. Прилагането им ще стартира от 27 септември.

Ваксините са предназначени за лица от 12 г. нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната, пише БГНЕС

В началото на следващата седмица е планирана и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, които също ще се предоставят на РЗИ.

Междувременно министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон.

Здравните власти обясняват, че новата ваксина се препоръчва за:

• Лица на възраст на и над 60 години ;

• Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;

• Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;

• Бременни жени;

• Медицински персонал;

• Потребители и персонал на социални институции.

Вариантната ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: ваксинаОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 7 месеца
80 000 - точно за електората на ПП и ДБ
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ооооооооо - супер новина кога ще ги пускат да отида да си сложа Бустер
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чудно дали ще намерят 80 000 умно-кресливи, че да усвоят тия сиропи..
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Направо ги изливайте в мивката. 5-6 маниака ще се набодат, останалите- изливай. "Днес" да се набодат и те. Другите се бракуват. Пари на вятъра се хвърлят, престъпници криминални.
55
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Здравето е Петолъчката в Мозъка. Един мой приятел вирусолог погледнал руската ваксина Казачок под микроскоп. Иии какво да види? Молекулите са групирани във формата на Сърп и Чук. А пък Чипът вътре представлява портрет на великия Путин. Това е така понеже моят приятел вирусолок е ползувал сигурно черно бял съветски микроскоп ЛОМО сделан в Ленин град и трябва да го смени с цветен Лайка или Цайсс за да види повече резолюции, че портрета на путягин е жуже с краден дворец, сърпове, чукове и петолъчки
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Петър пари с Ковид Инжекция пере, през пет пати преплита - Пери Петре парите през пет пари. Петър плет плете, по три пръта преплита, подпри с Инжекция Петре плета. Падна Петре плета! Купи нова Инжекция Петре, да се вдигне падналият плет от предната инжекция Петре, че пари веке няма Петре с какво да боцкаме Петре!
53
4
 
7
 
! Отговори
Луцифер преди 7 месеца
В Некрономикон е истината.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До бай Шиле Погледни в огледалото какво е да си тъъъп.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им тури белег на десницата или челата им; 17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име." из Библията: Откровение гл. 13 Подготовката е започнала .... иии преди години ни слагаха инжекция за "Едра шарка" а сега ....Дум! Дум! Ковидова Инжекция!
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Явно пак има излишни пари за ваксини, дето ще ги изхвърлят след време като предните.
49
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Здравните власти обясняват, че новата ваксина се препоръчва за:" - всички точки по-долу са предназначени за изтребление.
48
15
 
6
 
! Отговори
бай Шиле преди 7 месеца
Като ви чета тъпите коментари и се обеждавам, че ваксини не ви трябват, щот вече сте в мозъчна смърт
47
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Африканецо""", българското злато се изнася от канадската фирма "Дънди Прешъс" собственост на руснаци, бивши офицери и добри приятели на Путин... Ако беше истинска фирма от Америка наистина щяхме да взимаме 15-20%. На руснаците подарихме 3 Млрд, за транзитна тръба без разклонения за България. И понеже много обичаме братушките им плащаме най-скъпата газ в Европа. Руснаците ни скубят, стрижат и т.н, в мащаби непознати за африканския аконтинент. А парите за тая Дънди Инжекция дека отиват?
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пердашат някакви статистики там, на които се връзват предимно бознатите (те нямат избор освен да вярват, все пак за "еBано дюпе/боцнато рамо - цяр няма")
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дасиги пъхат у усраните *** тия ваксини айде няма нужда от вашите убийствени ваксини никой не ви вярва и неви искаме никакви ваксини проклети долни гъзолисци бог да ви накаже вас дано бял ден дане видите несе наядохте да лъжете хората но никой не ви вярва вече айде марш в лайнарника
44
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой ги е поръчал тия вакси.Пак ли фундермундер се е "загрижила"Да ги наблъскат на всички уКраинските навлеци.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди две години, нашия съсед - доктора, понеже нямаше много тъпyнгери да им забие Ковид инжекции, направи експеримент на едно ябълково дърво - заби му няколко инжекции Ковид. Днес имаше на пазара от произведени ябълки от него и всички се наредиха на опашка да си купят от това невиждано чудо ... от тия ябълки - големи като пъпеш, малка диня и приличащи на неандерталска човешка глава. Ябълките имаха очи, нос, уста, зъби, език и вместо дръжка - отрязана от дървото шия...
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А другарката Нинова, някой неин другар има ли смелост да я инжектира?
41
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Турция се раждат бебета с опашки.В тази ваксина има маймунско ДНК.По принцип никой няма право да патентова човешко същество,но ако му промени ДНк-то има право по закон.Те роби маймуноподобни ли искат?Това все едно да искаш да ти е роб някой със синдром на Даун...няма как да стане.Тази ваксина е за Омикрон,а сега е друг вариант.Пуснаха Пирола,за да пируват от приходите от ваксините.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 33 Това Пирола се обзалагам че са го сглобили от буквите Пи, Ро и Ламбда. Към една година им отне да го измислят. Нещо много се противиха да не ползват Пи (в САЩ грешно го казват като пай щото са неграмотни) и ето го резултата. Само Пи и Ро се получава Пиро което значи огън на гръцки и са сложили част от една от предните букви Ламбда за замазване на положението и се е получило сконфузното с чушката.