Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%

Създадоха нов сайт за ваксините у нас
Обновена: 25 сеп 2023 17:35 | 25 сеп 2023 17:30, Стела Стоянова
306
Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%
Снимка БГНЕС, архив

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България.

Той бе представен по време на семинар за журналисти "Ваксини и ваксинопрофилактика". "В българското общество се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания и едва около 12% са твърдите антиваксъри". Това заяви заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски.

"Българският антиваксър с 15% представителност вдига шум като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление не е науката. Решението дали да се ваксинираш е емоционално, а не рационално. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро – разберат ли го, те ще го направят“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пише БГНЕС.

Още по темата

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата "Плюс мен" - https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу COVID-19. Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени ваксините, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират в България. В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините.

На семинара бе представено и проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването "Нагласи към прилагането на българския имунизационен календар при деца". Според резултатите 61% от родителите на деца до 4 г., са в подкрепа на задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини. По отношение на общопрактикуващите лекари, 83,7% от тях се обединяват около мнението, че ваксините от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 г. трябва да останат задължителни.

По време на семинара д-р Кремена Пармакова, Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ обяви, че вече е започнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9 по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Така момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни, могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil. "Всяка трета жена в България между 14 и 55 г. е носителка на HPV инфекция", посочи д-р Пармакова и допълни, че най-сигурният начин за превенция срещу човешките папилома вируси, е ваксинацията.

На форума стана ясно, че от сряда /27 септември/ започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19. В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 м. и 11 г.

Д-р Радосвета Филипова, Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ, заяви че по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г., тази година е осигурено финансиране на 370 544 ваксини срещу грип. През следващите 3 години броят им постепенно ще се увеличава, като целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
12
 
! Отговори
965 преди 7 месеца
Никой не може да ме убеди ,че тва е ваксина.Още повече ,като знам кой яростно напира за продажбата на тия бОклу.и. Давайте на уКрайна да може оня хлорофил да обикаля и да си пълни сметката.
273
0
 
9
 
! Отговори
За остналите 43% ?? преди 7 месеца
За тях нямаха ли една дума да кажат ? Тези 12% си ги е имало винаги, останалите 43% са тези, които са решили сами да преценят за себе си, кое е най-добре и кое не. Тези, които са преценили, че не им е нужна геннатерапия, защото това е правилното и коректно наименование на този препарат, но не звучи "секси" и маркетинга няма да върви :)
272
0
 
8
 
! Отговори
Новак Джоко преди 7 месеца
Дай бем ваксините ви, кой сега е номер едно..!?
271
0
 
13
 
! Отговори
До 278 преди 7 месеца
Много точно си го казал - аз също не съм против ваксините като цяло, а специално срещу тази ! Някои обаче се опитват едва ли не да изкарат такива като мен престъпници, с което само показват своята висша форма на невежество и сляпа сервилност ! Четете повече, хора, образовайте се, и тогава с малко напрягане на мозъците ще проумеете много неща !
270
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Забийте си по една ваксина отзад! Аз нещем, от предишната имам витилиго!
269
1
 
20
 
! Отговори
До АБЕ КАТО СЕ преди 7 месеца
Ние не врещим бе, врещите вие да ни карате да се ваксинираме насила ! Ваксина срещу коронавирус не е нито нужна, нито е ефективна, иначе нямаше да са нужни 5-6 че и повече ! Борбата срещу тази пандемия трябва да се върши с други методи, а това което се прави, е просто печелене на пари !
268
2
 
2
 
! Отговори
До Този който преди 7 месеца
Хаха, ами да не си им се хващал на хорото, сега трябва да го играеш !
267
0
 
8
 
! Отговори
Антиваксър преди 7 месеца
Значи трябва да сме още по-активни, 115% явно не са достатъчни !
266
2
 
15
 
! Отговори
Този Който преди 7 месеца
Роден съм 83 година. Имам всички ваксини, поставяни по календар тогава. Децата ми също имат всички ваксини по календар, плюс ваксината за ротавирус, която е само препоръчителна. Но за експерименталката, която толкова нагло и оглушително се опитвате да пробутате на всички ще ме хванете за....знаете кое, ако ще и като антиваксър да ме заклеймявате.
265
16
 
3
 
! Отговори
АБЕ КАТО СЕ преди 7 месеца
ЗАМИСЛЯ....КВО ТОЧНО ВРЕЩЯТ АНТИВАКСЪРИТЕ НЕ Е ЯСНО...ПРОСТО СИ ВРЕЩЯТ ЗА ДА СИ ПРОВЕТРЯВАТ УСТАТА ЯВНО..
264
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доста манипулативно е да слагате под общ знаменател хора които са против всякакви ваксини (тия мисля са една много малка част ) и хора които са против една определена ваксина (знаете коя е ;) ) ,то даже и официално не е и ваксина .Та не наричайте хората които са против "ваксината" ,антиваксари .
263
1
 
37
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Ангел Кунчев е тотално компроментиран.Не става за рекламен агент на ваксини.Сменето го.
262
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Благодарение на ковидализма антиваксърите у нас се увеличиха 4-5 пъти и продължават да растат. Никой нормален човек няма да си бодне дори обикновена ваксина против тетанус, като видя що за прогнил морал имат търгашите на здраве от фарма индустрията.
261
5
 
22
 
! Отговори
Бгг преди 7 месеца
Ваксарите на опашки в градската тоалетна за междинно бустерче.
260
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знаете ли как хубаво ще ви ваксинирам с кожената ваксина..... Гледайте си работата!!
259
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз виждам само българският прoваксър да вдига шум като за 200%.
258
1
 
44
 
! Отговори
Изненадан преди 7 месеца
Експериментът беше доста успешен - накараха огромна част от населението по света да се затвори вкъщи и да не смее да гъкне при това почти доброволно. След това да се боде като стар нарк*оман с напълно ясно съзнание, че това, което си вкарва, не отговаря на понятието "ваксина" напълно официално. Да се откажеш от ПРАВА сам?! Видяхме, че огромна част от населението са масовка и лесно се управлява. Слава Богу - далеч не цялото население е масовка обаче, особено в България. Така че...изненада ;)
257
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ген Мутафчийски поръча ли милиони черни чували за труповете?
256
1
 
28
 
! Отговори
Локумчев преди 7 месеца
вероятно пак е получил финансова инжекция $$$ сайтове, медии, програми - биг фарма има пари.. данъкоплатеца пак ще плати накрая по един или друг начин сметката.
255
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз лично знам един дето всеки ден пукаше сливенски амфети, но сакън да не му инжектират от "експерименталните течности". Хептен си изпили главата горкия, вече Костя му е мек, еврейски агент и предател та новия му гуру е Венци Чикагото.