Пускат и у нас лекарството срещу COVID-19, но срещу 2100 лв.

НЗОК ще го покрива само при извънредна епидемична обстановка
16 ное 2023 09:53, Стела Стоянова
83
Пускат и у нас лекарството срещу COVID-19, но срещу 2100 лв.
Снимка БГНЕС, архив

Обещаваното още през 2022 г. лекарство за домашно лечение на COVID-19 „Паксловид“ може би ще остане мираж за огромна част от българските пациенти.

Лекарството вече има регистрирана цена за българския пазар, а одобряването му е на финалната фаза. Продуктът обаче ще се реимбурсира от Националната здравно-осигурителна каса само в случай на обявена извънредна епидемична обстановка. В противен случай пациентите трябва да го купуват за своя сметка, а утвърдената  пределна цена може да се окаже непосилна за повечето пациенти. Цената му в аптеките ще е 2154.3 лв, пише "Сега".

България започна разговори за сключване на двустранен договор за доставка на "Паксловид" (Paxlovid) срещу Ковид-19 още през 2022 г. Лекарството е на Pfizer и се използва за лечение на ковид при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването. То се отпуска по лекарско предписание и се използва за извънболнично лечение на леки до умерени случаи.

Медикаментът бе разрешен за употреба в началото на 2022 г. от Европейската агенция по лекарствата. Той се прочу като лекарството, с което е лекуван президентът на САЩ Джо Байдън. Лекарството вече е широко разпространено там и се отпуска от личните лекари.

За да се пусне на пазара у нас, продуктът трябва има регистрирана цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), обясняват от министерство на здравеопазването. Това се е случило през март, като утвърдената пределна цена за медикамента на дребно след калкулиране на надценките по веригата е 2154.3 лв. с ДДС.

В момента е в ход процедура за включване на продукта в позитивния лекарствен списък, като тече оценка на здравните технологии, уточниха още от МЗ. Дори и след приключването на процедурата и включването на лекарството в позитивния списък, така че то да може да се покрива от здравната каса, това няма да е възможно автоматично. Лекарството ще може да се изписва при условие на реимбурсиране, тоест напълно безплатно или частично платено, само ако е обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, уточниха от НЗОК.

Касата се позовава на изричните текстове на наредбата, в която се определят условията за покриване на разходите за лекарства за домашно лечение от страна на здравната каса. От НЗОК припомнят още, че по регламент започват да реимбурсират даден медикамент в годината, следваща тази на включването му в позитивния списък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
1222 преди 5 месеца
Няма да е по каса. Ще го плащаш.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ясно, готвят се да източат здравната каса, т.е. да откраднат парите, събрани от здравни вноски на работещите българи
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Витамин С с продължително действие по 1 или няколко грама дневно укрепва имунната система
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "споко - ще го пуснат по здравна каса и нема да плащаме нищо, а антиваксърите да си мр а т тихо в ъгъла" -------------------- хахахаха абе нали експерименталките ви пазеха.. от какво ще се лекувате? От хеееемооориди (м0деераторът дето ме трие да мре в коффите на мимааас!)??? Вече дори не сте и смешннни! Жаааааалки сте! Жааалки!
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "Конспираторите ще се лекуват с чесън и ракия, и после ще ги копат, а нормалните, ако се наложи, ще пият хапове 3 дни." --------------- интересно кой наричаш конспиратор след като сам не вярваш в нАуката и медицината и поставяш под въпрос експерименталките, които ти пробутаха за ваксини хахахахахах... хем "ваксан" хем ще се "лекува" ахахахахахахахахахахахахахах
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Конспираторите ще се лекуват с чесън и ракия, и после ще ги копат, а нормалните, ако се наложи, ще пият хапове 3 дни.
53
1
 
3
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 5 месеца
E много ясно, на Мара Габриел Гербавата родител едно и е шеф за източна Европа на Астра Зенека - доказано неефективни ваксини , които никой не иска и връщат дори подарени! Ние за тях изхарчихме десетки ймилиони от които стабилен процент комисионна за Мара премиерката , та кой ще харчи пари за истински лекарства! 2154.3лв при минимална заплата под 800! Време е за възстание срещу сглобката поробител!
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само с е-рецепта и изцяло за сметка на клиента.:))
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А най-забавното е, че тия, които ще се наредят на опашката да купуват "илача" са същите дето се редят на опашките за бустерите хахахахах
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За да се харчи "лекарството" ще трябва да пуснат и ъпдейт на вируса, по-заразен и по-смъртоносен, а като почнат да измират може да вдигнат и цената на "лекарството" на $10000
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма проблеми. За хитрите програмисти това ни е дневния надник, ако сме консултанти някъде на принципал ниво. А да не говорим и, че застрахователят ще го покрие. Не е за *** просто. Това бе и целта на пандемията- малко да се поизчисти плебсът, че средната класа не може да го издрържа на борсата на труда. Логично нашенският *** измpя наред.
48
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щом пускат "лекарство", значи пак гласят локкдауни и фалити... Дано този път човечеството да е на ниво и да им счyпи главитe!
47
2
 
14
 
! Отговори
една преди 5 месеца
Хайде, овце, тази статия е за вас. Давайте, купувайте, пийте, че току виж това страшно нещо ви е видяло сметката. Отдавна не ни бяха тероризирали с такива важни новини, но явно пак гласят да ви спукат от страх.
46
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Партията на ваксинираните антиваксари първи ще се запасят. После ще се плюе по цената и че е Хамериканско и убива.
45
2
 
22
 
! Отговори
силно замислЕна преди 5 месеца
Сигурна съм, че ще има и шашави, които ще се бръкнат, само и само да не се гътнат от ковидивитнайси!
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ееее - че то много ефтино бре
43
2
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Тама. 5 пенсии и си си купил лекарството на изплащане. След това 5 месеца лечебен глад, мечтата на д-р Емилова. Накрая излекуван дълбоко два метра под земята без право на повторно разболяване.
42
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега всички лаборатории ще изкарат хората болни от ковид за да купуват дестилата .Щот оня дърт козел се бил лекувал.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 30 - Ееее ,ама четете тия "статии" де ,не през ред - "Лекарството е на Pfizer и се използва за лечение на ковид при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването." Таман за Байдън е ,възрастен ,не се нуждае от кислород (а от жироскоп ,че понякога губи равновесие ,ама това друга тема ) ,явно е изложен на риск те ,така :))))
40
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде да изчезва българинът, че все по т ъ п става. Ся па и графен му давали, за да го целят с 5G. То акъл му трябва, *** не дават, баси