Пускат и у нас лекарството срещу COVID-19, но срещу 2100 лв.

НЗОК ще го покрива само при извънредна епидемична обстановка
16 ное 2023 09:53, Стела Стоянова
83
Пускат и у нас лекарството срещу COVID-19, но срещу 2100 лв.
Снимка БГНЕС, архив

Обещаваното още през 2022 г. лекарство за домашно лечение на COVID-19 „Паксловид“ може би ще остане мираж за огромна част от българските пациенти.

Лекарството вече има регистрирана цена за българския пазар, а одобряването му е на финалната фаза. Продуктът обаче ще се реимбурсира от Националната здравно-осигурителна каса само в случай на обявена извънредна епидемична обстановка. В противен случай пациентите трябва да го купуват за своя сметка, а утвърдената  пределна цена може да се окаже непосилна за повечето пациенти. Цената му в аптеките ще е 2154.3 лв, пише "Сега".

България започна разговори за сключване на двустранен договор за доставка на "Паксловид" (Paxlovid) срещу Ковид-19 още през 2022 г. Лекарството е на Pfizer и се използва за лечение на ковид при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването. То се отпуска по лекарско предписание и се използва за извънболнично лечение на леки до умерени случаи.

Медикаментът бе разрешен за употреба в началото на 2022 г. от Европейската агенция по лекарствата. Той се прочу като лекарството, с което е лекуван президентът на САЩ Джо Байдън. Лекарството вече е широко разпространено там и се отпуска от личните лекари.

За да се пусне на пазара у нас, продуктът трябва има регистрирана цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), обясняват от министерство на здравеопазването. Това се е случило през март, като утвърдената пределна цена за медикамента на дребно след калкулиране на надценките по веригата е 2154.3 лв. с ДДС.

В момента е в ход процедура за включване на продукта в позитивния лекарствен списък, като тече оценка на здравните технологии, уточниха още от МЗ. Дори и след приключването на процедурата и включването на лекарството в позитивния списък, така че то да може да се покрива от здравната каса, това няма да е възможно автоматично. Лекарството ще може да се изписва при условие на реимбурсиране, тоест напълно безплатно или частично платено, само ако е обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, уточниха от НЗОК.

Касата се позовава на изричните текстове на наредбата, в която се определят условията за покриване на разходите за лекарства за домашно лечение от страна на здравната каса. От НЗОК припомнят още, че по регламент започват да реимбурсират даден медикамент в годината, следваща тази на включването му в позитивния списък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
8
 
! Отговори
Смущаващо преди 5 месеца
Постоянно чувам да се обсъжда съдържанието на графен (форма на въглерода) в така наречените "ваксини" срещу ковид. Попадайки под силното облъчване на антените, които мобилните опрератори монтират там, където успеят, графенът предизвиквал създаването на тромби, вследствие на които се получава инфаркт или инсулт. Не съм нито медик, нито химик, но започнах да се замислям дали няма нещо вярно в това, което се говори за графена, попаднал в човешкото тяло? Дали не се съдържа и в този "Паксловид"?
38
3
 
21
 
! Отговори
Галин Костов преди 5 месеца
Няма да си купя този пенкилер дори за 21 ст.
37
3
 
10
 
! Отговори
Александър преди 5 месеца
Доста закъсняла "новина" , явно няма за какво друго да се пише...Въпросното лекарство на Pfizer го има и си се продава на пазара още от пролетта тази година. Само дето трябваше да го именуват Пак_С_Ковид и да посочат името на рекламодателя.Но, както казват във Враца:Mendacium persistit donec simplices credant. и те така, те.
36
1
 
26
 
! Отговори
Хи хи хи преди 5 месеца
Ще има ли томбола за смарт часовници?
35
1
 
27
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 5 месеца
Всички хора с нормална интелигентност четем тази информация и се смеем на глас, понеже знаем че единствените излъгани с новата измама на фармамафията ще са "ваксинирани" и бустерирани. Лекувайте си психиката, другари ваксизависими. Ковиднастинкат ще си мине за три дни и без 2000 лева
34
0
 
17
 
! Отговори
Ваксър преди 5 месеца
Боцнах се няколко пъти за по 130 лв. Сега ще си купя това лекарство за 2100 лв. Кеф, казва ви!
33
2
 
34
 
! Отговори
Пфайзер преди 5 месеца
Ами като не вървят "ваксините", да пуснем "лекарство". Шарани все ще се намерят.
32
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фарма мафията винаги ще се погрижи за вас, ще измисли дори лекарство срещу несъществуващ вирус, ако трябва. Хи хи
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Първата инжекция в света е направена в края на 19 век, когато един забелязал, че кравата му имала бели петна по кожата и взел кръв от кравата и с инжекция я набол на прислужницата си.... и Ооооо по кожата на прислужницата се появили бели петна.... Оооо бизнес, бизнес ще правя Аз и по целият свят Зопочва бизнеса на Шестопръстната Ръка та чак и до днешни пеперудни, мухата цеце, грипни, кърлежеви, ковидови времена.... и така религиите управляват света, за да има пари и овчето стадо да се моли!
30
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скоро ще създадат гривна, която лекува от КОВИД за 20 000 лв.
29
4
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 5 месеца
Вземи, вземи. Няма да ти преча. "За моето семейство ще взема."
28
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези, които произвеждаха ваксини, които щяха да спасят света от КОВИД, сега правят лекарство, което ще спаси света от КОВИД. И то за 2100 лв.
27
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това ще мине само при американците. Тука будалите са малцинство.
26
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лекарството за т.нар. ковид е чай с мед, топла супа... какви са тия цифри, луди ли сте? Настинка с лекарство за 2100 лева... ама нека ваксите си го купят, ваксина- лекарство, ваксина- лекарство през ден да редуват болните зомбаци изтрещели :)))
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добра реклама обаче - Байдън се бил лекувал с него. Т.е. искат да кажат, че тази субстанция е много нещо щом такъв видиш ли - представен за важен човек, се бил лекувал с това. Аз да питам, когато всички мисири биеха тъпана как ваксините са революционни и как предотвратяват смърт, как се карало по леко и т.н. защо Байдън сд е лекувал с това, да не е защото супер-ваксата е една измислица за пари?
24
0
 
30
 
! Отговори
МЪДААА . . . . преди 5 месеца
Защо толкова ефтино ? Нека бъде поне 5000лв. !
23
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ахахах секна далаверата на Пфайзер с държавните поръчки, и пуснаха лекарство на принципа ден година храни.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз се боцнах, ей ме на, и ничие име той не спомена! Падна! Издъхна! Заринаха го и душата му излетя в космоса, спасена от звяра победител - шестопръстата ръка!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 5 месеца
Да, тези произвеждат и ваксини за Ковид 19.
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чакай,че ми се зави свят. Тези не бяха ли,дето им спонсорираме течностите за милиарди?