Погребенията в Бергамо: Без роднини, само със свещеник

Високата смъртност е заради забавянето на мерките
17 мар 2020 21:10, Нели Христова
72
Погребенията в Бергамо: Без роднини, само със свещеник
Снимки: L’Eco di Bergamo

"По-лошо е дори от война, казва 43-годината Марта Теста пред The Washington Post. Тя е под карантина, след като 85-годишният й баща издъхва заради коронавируса. - Татко чака да го погребем, а ние чакаме да му кажем сбогом."

Италия закъсня с прилагането на ограничителните мерки, което доведе до светкавичен бум на болните от COVID-19. Населението на страната е застаряващо и макар да е добре подготвена за борба с вируса, тя не успява да се справи, а много хора умират.

Крематориумите започнаха да работят по 24 часа на ден, ковчези са нареждани в редица пред църквите, от три - страниците с некролозите във вестниците станаха 10, главните редактори ги сравняват с "бюлетините от войната". А роднините - те скърбят за близките си в изолация.

Най-силно вълната удари Бергамо

Хората, които са се разболели, биват взимани от домовете си с линейка и откарвани в болницата. Дори най-близките им нямат позволение да ги видят, дори и след като издъхнат. Някои от погребенията се провеждат единствено в присъствието на свещеник и представител на погребалната агенция.

Толкова много са починали, че има списък с чакащи за погребение. Повече от 2000 души са издъхнали в Италия, половината от тях - през последните няколко дни. Тяхната история е подобна на тази на бащата на Марта, бивш репортер в местен вестник. Той изпитал дихателни затруднения преди седмица и бил откаран в болницата. Така и не видял семейството си повече.

"Тъгата изисква сближаване, но ние трябва да се подкрепяме по телефона", казва Марта, чиято майка също е болна, но се възстановява. Нейните роднини й носят храна и я оставят на прага й, както са ги посъветвали властите.

Болестта вече се разпространи по целия свят, но в Италия положението остава най-тежко, а жертвите - най-много. Всеки ден страната бележи негативни рекорди, тъй като броят на починалите става все по-голям. А вътре в Италия, една от най-богатите провинции, Бергамо, с 1,1 милиона жители, е на ръба на силите си - болниците изнемогват, военни лекари са били повикани на служба. Улиците в градовете са празни - само линейки и патрулки обикалят по тях. Според вестник Corriere della Sera 70 души са починали само за един месец в малкия град Нембро, където умрелите за цялата 2019 година са 120 души.

"Сякаш е избухнала химическа бомба", казва 49-годишната Даниела Тяочи пред местния вестник L’Eco di Bergamo.

Бергамо е примерът как, ако не се вземат на време мерки, заразата може да се разпространи неконтролируемо. След като поставиха под карантина близо 10 града, в областта Лоди положението не е чак толкова сериозно. Правителството обаче чака прекалено дълго преди да приложи мерките другаде. Сега случаите в Бергамо са три пъти повече от тези в Лоди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе съм бил там, но кой имаше най-голям интерес да се срине Китай и Европа? Кой денонощно ревеше как трябвало да се наложат мита на Европа и Китай за да бъдат спряни? Как можело ЕС и Китай да имат икономика колкото САЩ. Най-големите огнища на вируса са Китай, Европа и Иран. Не вярвам в случайности. Американците не за първи път използва биологично оръжие. Вижте какво става в Бергамо. Съсипаха хората. Така съсипаха Виетнамците. Не успяха да ги победят, но ги отровиха.
68
16
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Джуджето пусна Коронавируса, защото го хвана яд на Китай, че му заселват Сибир
67
4
 
7
 
! Отговори
Dimbi II преди 4 години
лъжа и измаматова е таказащото много хора УЖКИМ умряха САМО от корона вирусплюс останалите нормално починалии всички се питат : АМИ КЪДЕ СА МАСОВИТЕ ГРОБОВЕ ?ПОГРЕБАТЕЛНИ АГЕНЦИИ , МЕСТА , КЪРСТОВЕ ....НАД 9,000 В ИТАЛИЯТОВА Е КАТО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА "а я съм Радко Младич "а никой никога никъде не снима нищо ,нито в катердала , нито около катедрала , нито погребение ,и нииииииикой не се оплаква от САМО ЕДНОЛИПСА НА ПОПОВЕ, ПОГРЕБАЛНИ АГЕНТИеЕЕеее то бива лъжа и вербуване
66
3
 
1
 
! Отговори
Dimbi II преди 4 години
лъжа и измама това е така защото много хора УЖКИМ умряха САМО от корона вирус плюс останалите нормално починали и всички се питат : АМИ КЪДЕ СА МАСОВИТЕ ГРОБОВЕ ? ПОГРЕБАТЕЛНИ АГЕНЦИИ , МЕСТА , КЪРСТОВЕ .... НАД 9,000 В ИТАЛИЯ ТОВА Е КАТО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА "а я съм Радко Младич " а никой никога никъде не снима нищо , нито в катердала , нито около катедрала , нито погребение , и нииииииикой не се оплаква от САМО ЕДНО ЛИПСА НА ПОПОВЕ, ПОГРЕБАЛНИ АГЕНТИ еЕЕеее то бива лъжа и вербуване
65
2
 
2
 
! Отговори
Dimbi II преди 4 години
еми нормално е да има и малумници , които да се хващат , като шаран на малка кука . То това е и целта ! Давайте да теглим заеми , след като България изтегли няколко милиарда , от МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД , който е към СВЕТОВНАТА БАНКА , а тя е собственост на САЩ . Иначе ............ ще ни вкарат много по-лош план вариант , ще е мнооооооого по-струдно , почти невъзможно да оцелеем . Давайте да им вземем парите и да им връщаме по документи и нищо друго ! Това е целта .
64
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям еврейски погребален съюз.
63
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви стари, какви млади. Това нещо заразява като лудо и всякакви хора. Испанците вече имат 30 годишни тръшнати с двойна бронхопневмония, до вчера здрави и активни. И са в изолация и бройката расте ли расте. И аз първо се шегувах, че истерията е прекалена. Но сега почвам да се замислям дали да излизам утре за зеленчуци или да изкарам още няколко дни преди да изляза.....
62
8
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Работи се върху изкуствен бял дроб и тогава кво ше зарази тоя вирус ше зарази ......
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи там ли беше когато го хвърлиха или само обичаш да говориш out of your áss
60
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПрав си, дойде от Китай след като американците им го хвърлиха.
59
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе разпространявай лъжи че това е дошло от Америка
58
8
 
5
 
! Отговори
Умен ЕввропеидХибрид преди 4 години
Предлагам 10 годишна карантина ходене само до терасата най-много.Ако не умрете от вируса ще умрете от глад голем праз.
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременната медицина и фармацевтична индустрия се оказа НАПЪЛНО неспособна да се справи с що-годе сериозен масов проблем.Аналгинче парацетамолче десетилетия наред простотии.Трябват нови принципи тия не стават цялата медицина е неспособна досега един проблем не са решили лъжат само с някакви днк-тестове бащинство простотии размахват епруветки пълни бездарници.
56
5
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Аз като съм атеист, кво? Сам ли ще ме пращат да се погребвам? Нема пък да ида изобщо!!!
55
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специалисти, да ви издам една тайна, това е вирус, който циркулира и във всяко тяло среща уникална среда, никой не е като другия. В един момент вирус лош, може да еволюира във вирус много-лош, даже и свръх-лош, трепач. Този е свръх заразен за момента, но не е свръх-лош. Обаче като мине през още 200 000 човека нищо не се знае. испанският грип е бил 3 вълни. Първата най-"безобидна".
54
3
 
15
 
! Отговори
man преди 4 години
хоум офисче от село, от време на време излизам на слънчице и въздух. Селския магазин е зареден ОК, гладни няма да останем. Няма хора, рядко е да се засечеш с някой. Децата са на "училище" виртуално, през гугъл класруум. Рахат, само да не спре нета ще изкараме тук поне 3 седмици :)
53
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм млад човек, но някои от пишещите ми напoдобявате на хуните, които са си убивали старите. Това че са стари или с различни политически пристрастия от вашите не ги прави по-малко хора. В крайна сметка всички остаряваме (късметлиите) и вие също ще се нуждаете от пaмперси или респиратор някой ден. Няма такова нещо като достойна смърт. Всяка смърт е ужасяваща. Прекалено много холивудски филми гледате.
52
3
 
3
 
! Отговори
10000 години преди 4 години
До АнонименСмъртни са тези които не се борят!
51
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите съсипаха хубавата страна и цяла Европа, пак успяха да запалят света еййй сърбяха ги ръчичките, сън не ги ловеше.
50
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И най-забавното е че тая суматоха дето става по магазините и аптетика не ги правят 85 годишни баби а здрави мъже по на 30-40 години.

Спонсорирани публикации