Декларациите на КПП-тата не нарушавали личните данни

Това е временна мярка и касае ограничен кръг от лица
26 мар 2020 21:21, Петя Славова
11
Декларациите на КПП-тата не нарушавали личните данни
Снимка: БГНЕС

Декларациите, които се попълват и остават у полицаите при преминаване през Контролно-пропускателните пунктове, не нарушават личните данни на хората, съобщиха от Комисията за защита на личните данни.

"Събирането от органите на МВР на декларации от преминаващите през КПП граждани в областните градове на страната е временна мярка и касае ограничен кръг от лица, чиито данни се обработват.

В условията на обявеното на 13 март от Народното събрание на Република България извънредно положение на територията на цялата страна по повод на бързото и застрашаващо живота и здравето на населението разпространение на вируса (COVID -19) и на основание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., в сила от 13.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение (Обн. ДВ. бр. 28 от 24 март 2020 г.), следва да се отбележи, че:

1. Законодателството за защита на личните данни допуска възможността за ограничаване на обхвата на правата и свободите на гражданите при условията на чл. 23 от Регламент (ЕС) 2016/679;

2. В конкретния случай, наложената от МВР мярка е необходима и пропорционална с оглед гарантиране на:

• общественото здраве;

• предотвратяването на престъпления (каквото е деянието по чл. 355 от Наказателния кодекс), включително предпазването от и предотвратяването на заплахи за обществената сигурност, каквато несъмнено е заплахата от разпространението на вируса.

Гражданите следва да са спокойни, че възможността за ограничаване на техните права, в т.ч. и правото на защита на личните им данни, не води до тяхното нарушаване!

В тази връзка законодателството по никакъв начин не изключва задължението на МВР да обработва данните единствено за целите на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, както и да гарантира сигурността на обработването на личните данни, съдържащи се в декларациите, чрез прилагането на подходящи технически и организационни мерки!" .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Велин преди 4 години
Точно в това е проблема, че няма отчетност на събраните декларации. По този начин се нарушава чл.5, п.1, буква е) на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2016/679 и незнам как ще се търси отговорност на администратора по п.2. В чл.25д на ЗЗЛД също е посочен начина за обработване на ЛД при такава ситуация и съгласно ал.2 КЗЛД дава насоки на администраторите при изпълнение на задължението им по ал. 1, които публикува на интернет страницата си. Такива не видях !!! Само пише, че имат паво да събират, но без отчетно !!!
7
0
 
4
 
! Отговори
до Христо преди 4 години
Е защо им даваш да ги пипат?Моите документи и сл. Бележка ги четат докато са в Моите ръце!... не им давам да ги докосват.
6
1
 
7
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Абе тея до кога ще опипват документите ни и ще сеят заразата навред!
5
1
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 4 години
Нямам нищо против само ме е яд че се изхабяват тонове хартия не трябваше да променят закона за декларациите
4
0
 
14
 
! Отговори
fdsfsdf преди 4 години
Нарушава ги не защото взимат данните, а защото ги съхраняват в кашони и кутии. Иначе за уеб продукти се иска криптиране и пр. Какво криптиране на хвърчащи листя?
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На КПП тата не трябва да има декларации и проверка на документи, с милиционерски методи не се бори епидемия.Трябва измерване на температура, при показания над 37 тестване, при положителен резултат обратно и карантина, при отрицателен външна дезинфекция на МПС-то и да продължава. Такива пунктове би трябвало да се около областните градове, на летища, гари, входовете на метростанции, фабрики.Само така борбата ще е ефективна и икономическите и здравословните последствия ще бъдат овладяни.
2
2
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Абе за личните данни съм съгласен, но така се похабиха тонове хартия
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу ГЕРБ! Долу КПП-та.

Спонсорирани публикации