Декларациите на КПП-тата не нарушавали личните данни

Това е временна мярка и касае ограничен кръг от лица
26 мар 2020 21:21, Петя Славова
10
Декларациите на КПП-тата не нарушавали личните данни
Снимка: БГНЕС

Декларациите, които се попълват и остават у полицаите при преминаване през Контролно-пропускателните пунктове, не нарушават личните данни на хората, съобщиха от Комисията за защита на личните данни.

"Събирането от органите на МВР на декларации от преминаващите през КПП граждани в областните градове на страната е временна мярка и касае ограничен кръг от лица, чиито данни се обработват.

В условията на обявеното на 13 март от Народното събрание на Република България извънредно положение на територията на цялата страна по повод на бързото и застрашаващо живота и здравето на населението разпространение на вируса (COVID -19) и на основание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., в сила от 13.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение (Обн. ДВ. бр. 28 от 24 март 2020 г.), следва да се отбележи, че:

1. Законодателството за защита на личните данни допуска възможността за ограничаване на обхвата на правата и свободите на гражданите при условията на чл. 23 от Регламент (ЕС) 2016/679;

2. В конкретния случай, наложената от МВР мярка е необходима и пропорционална с оглед гарантиране на:

• общественото здраве;

• предотвратяването на престъпления (каквото е деянието по чл. 355 от Наказателния кодекс), включително предпазването от и предотвратяването на заплахи за обществената сигурност, каквато несъмнено е заплахата от разпространението на вируса.

Гражданите следва да са спокойни, че възможността за ограничаване на техните права, в т.ч. и правото на защита на личните им данни, не води до тяхното нарушаване!

В тази връзка законодателството по никакъв начин не изключва задължението на МВР да обработва данните единствено за целите на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, както и да гарантира сигурността на обработването на личните данни, съдържащи се в декларациите, чрез прилагането на подходящи технически и организационни мерки!" .


10
Още от Наука
Астронавтите за изолацията: Разберете, че го правим с по-висша цел!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
до Христо преди 3 дни
Е защо им даваш да ги пипат?

Моите документи и сл. Бележка ги четат докато са в Моите ръце!... не им давам да ги докосват.
6
1
 
7
 
! Отговори
Христо преди 3 дни
Абе тея до кога ще опипват документите ни и ще сеят заразата навред!
5
1
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 3 дни
Нямам нищо против само ме е яд че се изхабяват тонове хартия не трябваше да променят закона за декларациите
4
0
 
12
 
! Отговори
fdsfsdf преди 3 дни
Нарушава ги не защото взимат данните, а защото ги съхраняват в кашони и кутии. Иначе за уеб продукти се иска криптиране и пр. Какво криптиране на хвърчащи листя?
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
На КПП тата не трябва да има декларации и проверка на документи, с милиционерски методи не се бори епидемия.
Трябва измерване на температура, при показания над 37 тестване, при положителен резултат обратно и карантина, при отрицателен външна дезинфекция на МПС-то и да продължава. Такива пунктове би трябвало да се около областните градове, на летища, гари, входовете на метростанции, фабрики.
Само така борбата ще е ефективна и икономическите и здравословните последствия ще бъдат овладяни.
2
2
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 дни
Абе за личните данни съм съгласен, но така се похабиха тонове хартия
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Долу ГЕРБ! Долу КПП-та.