Заради COVID-19 драма със затворниците: Да ги заключат или да ги пуснат?

При коронавируса една срочна присъда може да се превърне в смъртна
26 мар 2020 18:45, Елка Василева
42
Заради COVID-19 драма със затворниците: Да ги заключат или да ги пуснат?
Снимка: архив, БГНЕС

Бързото разпространяване на коронавируса засилва натиска върху системите за изпълнение на наказанията в глобален мащаб и вече доведе до вълна от освобождавания на затворници. САЩ, Канада и Германия последваха Иран и пуснаха хиляди задържани зад решетките.

Германската провинция с най-голямо население - Северен Рейн - Вестфалия, обяви в сряда, че ще освободи 1000 затворници, които са към края на присъдите си, но сред тях няма да са извършителите на сексуални престъпления и хора, склонни към насилие.

Подобно намерение днес изрази и френската министърка на правосъдието Никол Белубе.

Целта е да бъдат освободени килии, за да бъдат обособени карантинни зони за онези затворници, които се разболеят от COVID-19. Очаква се много хора, излежаващи присъди, да се заразят, предвид пренаселеността на затворите и лекотата, с която се разпространява вирусът, пише Ройтерс.

В Канада 1000 затворници в провинция Онтарио бяха освободени миналата седмица, а в момента адвокати работят заедно с прокуратурата за освобождаването на още мнозина от местните затвори, като се ускорят и процедурите за пускане под гаранция.

Още по темата
Притесненията са, че една срочна присъда потенциално може да се превърне в смъртна за онези, които са там", каза адвокатът от Торонто Дейниъл Браун.

Американският щат Ню Джърси възнамерява да освободи временно 1000 нискорискови затворници, а Съветът по изправителните заведения в град Ню Йорк, който е независим надзорен орган, призова кмета да пусне още около 2000.

Подобни мерки се предприемат във Великобритания, Полша и Италия, като властите смятат внимателно да наблюдават освободените, за да се гарантира, че няма да се стигне до усложняване на криминалната обстановка или до изостряне на социалното напрежение във време на национално безпокойство.

Но докато такива мерки са възможни в редица развити страни и може да помогнат за ограничаване на заразата, засегнала вече над 420 000 души по света и причинила смъртта на близо 19 000 /към 26 март/, те представляват сериозно предизвикателство в други части на света.

В Иран, където зад решетките се намират около 190 000 души и с коронавируса са заразени 25 000, правителството обяви, че ще освободи временно 85 000 затворници, като 10 000 от тях ще получат помилване.
В зависимост от това колко дълго ще продължи кризата - а Иран вече говори за втора вълна на епидемията - експерти по наказателно правосъдие казват, че справянето с голям брой освободени затворници може да се окаже трудно и да се наложи тяхното връщане зад решетките.

"Колкото по-дълго продължи това и колкото по-тежка става ситуацията, толкова по-възможно е да се стигне до по-смели решения, водещи до освобождаването на повече склонни към насилие или по-опасни престъпници", заяви Кийт Дичъм, старши изследовател по организираната престъпност и полицейската дейност в британския Обединен кралски институт по услугите.

"Какво ще се случи, когато нещата се нормализират? Ще имате доста нежелани личности във вашата страна или такива, които обикалят глобално. . . Това връща много назад цялата система на правоприлагането", отбеляза той.

Вътре или вън?

Опасенията в някои държави са, че затворници няма да бъдат освобождавани. Правозащитни групи във Венецуела са обезпокоени от разпространяването на COVID-19 сред затворническото население от 110 000 души, което живее в "много нехигиенни" условия.

В колумбийската столица Богота избухна затворнически бунт, при който загинаха 23-ма затворници, а десетки бяха ранени. Подобни напрежения има и в центрове за задържане от Италия до Шри Ланка.

Судан обяви, че освобождава над 4000 затворници като предпазна мярка срещу инфекцията. В Бразилия над 1400 души избягаха от 4 затвора миналата седмица преди въвеждането на карантина заради коронавируса. Само 600 от тях са върнати обратно в затвора до момента.

Но дори онези, които призовават за освобождаване на затворници с надеждата, че това ще помогне за предотвратяване на смъртни случаи, се изправят пред проблеми. В Египет 4 жени бяха арестувани преди седмица, след като демонстрираха за освобождаване на затворници. След разпит те бяха пуснати.

"Свидетели сме на сеизмична промяна в това как системата на правоприлагане ще си върши работата в предстоящите месеци, - заяви Кийт Дичъм. - По-малката от двете злини може да бъде освобождаването на всички затворници, с изключение на най-склонните към насилие и на опасните престъпници."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Що не пуснат преди 4 години
длъжниците от банките, а не затворниците от затворите
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еми те за какво в Америка се запасяват с оръжия...
33
0
 
15
 
! Отговори
Freeman преди 4 години
Чакай да видя, дали разбирам правилно. Начи ние седим затворени по къщите си, не можем да напускаме градовете по собствено желание, не можем да ходим по парковете. В същото време е ОК да се отворят затворите и да се пусне от тях на свобода цвета на обществото. Нещо тотално се е сбъркaлo.
32
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 4 години
Нека ги пуснат.После и ние ще искаме от ББ да ни пусне нас...
31
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 години
Да ги пуснат.Те са хубвави и чесни хора.Нали хубавата птичка в клетка я държат.Става въпрос не за Бг а за USA.Какво ви пука!
30
2
 
11
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
Разсипаха икономиката с измисления вирус. Държат ни като затворници по градовете , а сега искат затворниците да ги пускат. Въобще не им вярвам вече.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този свят се е изчерпал и е време да истчезне та на негово място да дойде нов свят без сороскигендарипрестъпници
28
0
 
20
 
! Отговори
пецата преди 4 години
няма нищо по сбъркано от демократичните системи, абсолютен разпад, да пускаш затворници , че за тях сега ще е жътва, мародерство, никой нищо не вижда, всеки си е по домовете, отивай разбивай магазини, кради , у.бивай , каквото искаш прави, съда не работи, полицията е заета да следи за болните/контактните под карантинакогато си мислите че не може да стане по зле, сетете се че винаги може по зле
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги освобождават. Да отварят урановите мини и да ги пренасочват директно натам. Да са свободни миньори. За да няма отклонили се по пътя - въоръжен конвой с разрешение за стрелба на месо.
26
1
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
тука ги е страх да ги освободят, защото имат сметки за уреждане с повечето тюфлеци-политици...
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нас ни затварят - тях ще ги пускат?
24
4
 
1
 
! Отговори
До Млад и богат тари преди 4 години
Пурко, поне прочети статията, никъде не се споменава България и тогава коментирай
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще ги пускате бе? Нали затова са затворени, защото не спазват правилата. Как ще ги държите в карантина като ги пуснете? Да измират там. Даже не ги лекувайте. Който преболедува ще оцелее.
22
0
 
22
 
! Отговори
Daskala преди 4 години
Най-голямата глупост. По сигурно място от затвора, при спазване на мерките за безопасност НЯМА. Нещо друго се мъти ...
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е като ги пуснат и се върнат с вируса и се натръшкат, да стоят в панделата и така спазват карантината
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вземете оръжията на хората, пуснете изнасилвачи и мародери, затворете ги в градовете и да се избиват със зъби, честито за новия световен "ред"
19
0
 
9
 
! Отговори
Бандит преди 4 години
Сега ли е момента за бандитизъм ?
18
2
 
22
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 4 години
Eeee.. aма пуснете и някакви диви зверове - тигри, пантери, слонове. И ни дайте по един дървен меч.Ще бъдем като гладиатори по улиците. Голямо шоу.Браво на ГЕРБ!
17
2
 
12
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Това са го правили и в древният Рим.Пускат затворниците,за да усмирят бунтуващите се римляни.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да си седят в затвора! Там си има лазарет!Естествено прочистване

Спонсорирани публикации