Защо на Запад не носим маски, но в Азия е масова практика?

В много азиатски страни носенето на маски е въпрос на традиция
26 мар 2020 20:15,
70
Защо на Запад не носим маски, но в Азия е масова практика?
Снимка: БГНЕС

Да излезете по улицата без маска тези дни в Хонконг, Сеул или Токио, ще ви навлече доста гневни погледи от минувачите.

От началото на епидемията от коронавирус някои места по света приеха напълно идеята, че най-добрата стратегия е да се носят маски. Всеки без маска се превръща в парий.

Но на много места по света, основно в западните страни, винаги е било, и все още е, напълно приемливо да се разхождате без преграда пред носа.

Още по темата

Отговорът на въпроса защо някои страни напълно прегръщат маските се крие не само в съветите на медици и власти, но и в културата и историята на тези страни, пише BBC.

Но ще промени ли пандемията от COVID-19 това?

Официалното становище за маските

От началото на епидемията официалните съвети на Световната здравна организация са напълно ясни. Само два типа хора трябва да носят маски - болните или тези със симптоми, и онези, които се грижат за хората, които са болни.

Никой друг не трябва да носи маска и има няколко причини за това.

Едно от тях е, че маската не е напълно надежден метод за предпазване. Текущите изследвания показват, че срещу коронавируса те не са ефикасни, защото той се разпространява не по въздушно-капков път, а с малки капчици.

Освен това свалянето на маската изисква специално внимание, за да се избегне замърсяване на ръцете.

Не на последно място е и фактора, че маската създава фалшиво усещане за сигурност.

Защо все пак в Азия носенето им е масово?

Въпреки това в много части на Азия всички носят маски - смята се, че това е по-сигурно и донякъде разумно.

В Китай, Хонконг, Япония, Тайланд и Тайван се смята, че всеки може да е преносител на вирус, дори и здравите хора. Така че в духа на солидарността всички предпазват останалите от себе си.

В тези места здравните власти препоръчват на всички да носят маска, а в някои части на Китай може дори да бъдете арестувани, ако нямате такава.

Междувременно в Индонезия и Филипините, където се смята, че много случаи не са регистрирани, повечето хора в големите градове сами решиха да носят маски.

В много от тези страни носенето на маски е част от културната норма много преди коронавирусът да стане част от живота ни. Те са модни аксесоари.

В Източна Азия много хора са свикнали да носят маска, когато са болни или когато е сезонът на алергиите, защото в обществата им се смята за некултурно кихането и кашлянето на обществени места.

Епидемията от SARS през 2003 година, която се отрази на няколко страни в региона също подчерта важността на предпазването на здравите.

Така че една ключова разлика между тези общества и западните е, че те са изпитали наскоро подобна епидемия и спомените са все още пресни и болезнени.

Съществува и още един фактор за широкото разпространение на маски в Югоизточна Азия, особено в гъстонаселените градове, където маската се носи и заради мръсния въздух.

Въпреки това практиката не е масова в Азия. Например, в Сингапур, правителството призова гражданите да не носят маски, за да може да се осигурят достатъчно за медицинските работници.

Социалният натиск

Някои смятат, че задължителното носене на маски, като визуално напомняне за опасността на вируса, може да действа като "поведенчески натиск" за хората, не само носещите маски. Визуалното напомняне може да помогне на хората да спазват по-висока лична хигиена.

Също така някои са на мнение, че и малките стъпки в борбата са важни.

"Не можем да кажем дали маските са неефективни, но предполагаме, че имат някакъв ефект, защото това е предпазното средство, което даваме на здравните работници", обяснява Бенджамин Каулинг, епидемиолог от университета в Хонконг.

"Ако маските се използват от много хора на места със струпвания, смятам, че може би ще има ефект срещу предаването (на вируса) на обществени места, и в момента оценяваме всяко малко действие", обяснява той.

Недостатъците

Разбира се, има и недостатъци. На места като Япония, Индонезия и Тайланд в момента има недостиг на маски. Южна Корея пък въведе квоти.

Така се стига до страха, че хората могат да използват повторно маските си, които са по принцип за еднократна употреба.

На тези места хората, които не носят маски се изправят пред обществено неодобрение до степен, че дори не им се позволява да пазаруват или влизат в някои сгради.

В Хонконг някои таблоиди публикуваха на първите си страници снимки на хора от западния свят без маски на обществени места и критикуваха чужденците и туристите, че не взимат достатъчно мерки.

Обратното важи и на Запад, където не сме свикнали с предпазните средства. Носещите каквито и да е маски биват понякога атакувани, а също така и стават обект на дискриминация, защото почти винаги са азиатци.

Но обществата, в които предпазването е въпрос на традиция може би имат право и сега много експерти подлагат на съмнение мнението на СЗО.

Недокументираните случаи

Има много доказателства, че има "тихи носители" здрави хора, които са преносители на вируса.

В Китай е изчислено, че една трета от всички положителни случаи не са имали симптоми.

На "Diamond Princess", круизният кораб, който беше поставен под карантина и все още жертвите от него се броят като на отделна държава, повече от половината от 600-те хора с положителна проба, не са имали симптоми.

ДОсега се смяташе, че хората без симптоми не пренасят заразата, но много учени го подлагат на съмнение.

Проучване на случаите в Китай показва, че всъщност тихите преносители са много заразни и може би са повлияли за до 80% от положителните случаи.

Носенето на маска може и да е символ на близкото минало и настояще, но ако пандемията продължи да се разраства, може би поведението и на хората на Запад ще се промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
11
 
! Отговори
Голем Смех пада преди 4 години
Защото нямаме, а те произвеждат и имат всичко. Затова. А глупостите, че е по-добре да си без маска, отколкото със ги оставям за балъците.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО още в началото изкъпи огромни количества маски и ги дари на бедните държави, за това не препоръчват за да няма дефицит и да има за най-изложените на опасността, лекарите.В Чехия от миналата седмица е забранено да се излиза без маска, който няма трябва да закрие устата и носа с шал или кърпа. Корона вируса се разпространява по въздушно капков път и е с дълъг инкубационен период, може да сме заразени и да не знаем, а именно с маската предпазваме и себе си и другите и се ограничава вируса.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво бе не носете маски.Не си мийте ръцете.Събирайте се на групички да смучете наргиле всичките *** наркомани.Боцкайте се с една игла,ровете в кофите,яжте сурово месо вие сте твърди като *** и безсмъртни.
35
0
 
9
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
До 27Не, чак вирусолог не съм. Имам начални познания по ЗЯБХП. Защита от ядрено, биологично и химическо поразяване. Мнението ми е, че е по добре да имаш минимална защита, отколкото никаква. А в основата на предишното ми мнение е факта, че не можеш да знаеш къде и как си бил контактен. И ако си хванал короната, без да знаеш и усещаш, е по добре да проявиш елементарна частица съвест и да сложиш маска, за да не сееш заразата.
34
0
 
9
 
! Отговори
факт преди 4 години
Не е лошо организма да среща по малко вируси и преборвайки ги да изработва имунитет , лошо е когато се поеме голяма доза и се започва епичната битка и боледуване.
33
0
 
7
 
! Отговори
много точно преди 4 години
До мдааТочно. Смогът в китайските градове е пословичен. Много китайци карат и велосипеди. Тук в градовете също карат с маски.
32
2
 
7
 
! Отговори
казват го доктори преди 4 години
До фактФилтрират прах. Няма текстилна маска от 10 стотинки, която спира вирус. (не говорим за скафандъра на Путин, нали)
31
0
 
11
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
Китайците , а и японците отдавна носят маски заради ужасния смог в градовете , така се пазят от финните прахови частици и поради това са го превърнали и в мода .
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хора вие виждали ли сте как изглежда въздух под микроскоп?Има всякакви работи и всичките са толкова малки,че са невидими.Буквално.Сажди,различни видове прах,бактерии,някои видове микроорганизми вируси и тн. Малко или много маската е някакъв филтър.Естествено че ако някой болен ти се изкашля хайдушката в лицето или се изкиха и носите обикновена маска ще се разболеете.Обачр маската намалява броят на патогените.Едно е да ви атакуват 1000 единици.Друго е 1 000 000. Просто е.Иначе,да.Не пази.
29
0
 
8
 
! Отговори
факт преди 4 години
Филтрира филтрира , колко да филтрира , но трябва и очите да са с маска -очила , маската трябва да е от3-ти клас , да се сменя често . Маските имат две страни, за здрави хора, другата за болни , кой е запознат с този факт , затова са в два цвята . Изобщо , ако ще се носят маски трябва да има и култура по въпроса .
28
2
 
8
 
! Отговори
наивни ли сте или що преди 4 години
Вирусът е един микрон, тези маски по аптеките не го спират. Спират го специални маски, каквито не се продават а се доставят за специалните учреждения и лаборатории. Китайците не носят такива. Те въобще си слагат каквото намерят по главите защото те за това им служат.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не лети във въздуха.Вирусът не може да се изпарява и да лети.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ама защо и аз, като съм привидно здрав...". Привидно!-------И защо да е привидно?Ти някакъв вирусилог ли си, та познаваш с просто око кой е болен?
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко или много маската филтрира.Няма как да ме убедите че, когато нещо лети във въздухът още една макар и тънка преграда няма да му намали устремът.Ще дам *** пример.Едно е да тичате по права линия по юагистрала.Друго е да тичате между дърветата на гора без път.Ще минете естествено,но по-трудно. От ден на ден се убеждавам ,че СЗО всъщност иска да има повече заразени и болни.Не знам защо но например отказват доста медикаменти защото били стар модел.Новите пък трябвало години тестване. Странно?
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носете маски, щом ви помага да спите по-спокойно. А най-добре не излизайте от къщи.
23
3
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Добре бе , всички ще носим маски и се опазваме на 80% от населението и после когато няма повече нови случаи влизат носители на вируса отвън и кво правим , а ? Цял живот ли ще носим маски ? Докато 70-80% не се сблъскат с вируса ще има опастност от нова епидемия у нас . Тоя вирус циркулира и в Европа още от октомври , кой знае колко от нас вече са го ленали и са го изкарали в лека форма . Затова трябва бързи тестове за антитела , дори и на 50% да са точни ще покажат доста по-реалистична картина .
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си направих труда да проверя колко са починалите в щатите от пневмония или инфлуенца в офицялния им здравен статистически сайт има е по години и щатове ама няма да ви казвам да се психясвате щот акъла ви е толкова
21
1
 
4
 
! Отговори
а маските нямат ефек преди 4 години
Това е нарочна масова психоза. Китайците нямаха как да си решат проблема с Хон Конг и го устроиха този маскарад. Французите и те си решават така проблема с "жилетките". Либералите с Тръмпи ... И прочие частни интереси.
20
4
 
7
 
! Отговори
това не е вярно преди 4 години
В Япония НЕ НОСЯТ маски. Що лъжете. Вчера ги даваха как ги натъпкват в метрото онези специалните с белите ръкавици, имаше само ЕДНА жена с маска.
19
1
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Аз маска не нося - пробвах един, два пъти, но се задушавам с нея. Още повече, че имам хронична кашлица и като ме хване пристъп, ако съм с маска съвсем не ми достига въздух и шанса да припадна е голям. Най-лошото е, че кашлицата ми се активира и при температурни разлики (от студено като вляза в топло помещение и обратното), което прави посещенията ми в магазина страшно изпитание (понякога е и невъзможно).