Covid 19 и конспиративните теории: Мутира, създаден в лаборатория

По-бързи от разпространението му са само фалшивите новини
31 мар 2020 07:30, Петя Славова
67
Covid 19  и конспиративните теории: Мутира, създаден в лаборатория
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп го нарича "китайски вирус". Китай се опитва да прехвърли подозрението върху други държави. Каква е истината? Промените в генома на вируса разкриват всичко, пише "Нойе Цюрихер Цайтунг".

През последните седмици станахме свидетели на това как новият коронавирус се разпространи по цялото земно кълбо. По-бързи от него, обаче, се оказаха фалшивите новини. Един от любимите сюжети на конспиративните теории е въпросът къде и кога започна пандемията от коронавирус.

Още по темата

Веднъж се писа, че вирусът не е предаден от животно на човек, а е разработен в секретна лаборатория в Китай. Според друга версия, подкрепяна от китайското правителство, белодробното заболяване COVID-19 се е появило през септември миналата година в САЩ, откъдето е пренесено в Китай. Според последните слухове, новият коронавирус се е появил за първи път през ноември в Северна Италия, съобщава БГНЕС.

Този слух беше разпространен в медиите от италианския медик Джузепе Ремуци от института за фармацевтични изследвания "Марио Негри". Пред италиански и американски медии той заяви, че италиански лекари още през ноември и декември са диагностицирали случаи на необичайна и тежка пневмония сред възрастни жители на Ломбардия. Доказателства за това не бяха приведени, но независимо от това, слухът се разпространява лавинообразно, основно благодарение на социалните мрежи в Китай.

Да се разпространяват фалшиви нови и е много лесно. Да бъдат научно опровергани изисква усилия, но все пак е възможно. Изследователите имат възможност да представят ясна картина на това, къде се е появил за първи път новият коронавирус и как започна триумфалния си поход по света. Ключът към всичко това са анализи на генома.

Всеки път, когато вирус се възпроизвежда в своята клетка гостоприемник, при копирането на генетичната информация могат да възникнат малки грешки. Тези мутации обикновено нямат влияние върху свойствата на вируса, например неговата агресивност. С течение на времето обаче в генома се натрупват все повече мутации. Ако бъдат направени сравнения на последователността на гените на проби от вируси, взети на различни места и в различно време, на базата на мутациите може да се създаде един вид родословно дърво на патогена. Това позволява поне в общ план да се проследят връзките.

При построяването на такова родословно дърво за Sars-CoV-2 и при сравнението със статистически данни учени от Базел са стигнали до извода, че епидемията най-вероятно е избухнала през първата половина на ноември в Китай. През следващите седмици вирусът се е разпространил необезпокоявано в Китай, докато в края на декември не се появиха първите информации за пациенти с тежки белодробни възпаления.

Няма никакви данни, което да сочат, че в този момент вирусът вече е бил в Италия. Анализите показват, че той по-скоро е влязъл в Италия едва през януари. Предполага се, че това се е случило по два различни канала – единият е през Северна Италия, а другият през района на Рим. Следователно тежката пневмония, диагностицирана в Италия през ноември и декември, се дължи на друг патоген.

Вирусите, които циркулират в Европа днес, имат генетични промени в сравнение с оригиналните вируси от Китай. От това обаче не бива да се заключава, че няколкото мутации са направили вируса по-опасен. Високата смъртност в Италия вероятно се дължи на други причини. Ако високата смъртност в Италия се дължи на мутация, би трябвало да се наблюдава висока смъртност и в много други европейски страни, което не е така.

Какво стана със слуха, че Sars-CoV-2 е произведен в секретна китайска лаборатория? Това също беше отречено. В специализираното издание "Nature Medicine" учени доказаха чрез генетичен анализ, че вирусът не е лабораторно създаден и не е генномодифициран. В противен случай трябваше да бъде подобен на познатите досега коронавируси. Проучването подкрепя хипотезата, че новият коронавирус се е развил при прилепи и след това – вероятно чрез междинен гостоприемник, се е прехвърлил върху хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
4
 
! Отговори
Козела преди 4 години
Заради митата и ембаргото власта в Китаи бе застрашена и тогава използваха КОРОНАТА за да се спасят от бунтове и пролет.Така умишлено заразиха целия свет за да имат и те икономически кризи а не само те.
54
1
 
3
 
! Отговори
Ъхъ преди 4 години
МУТРA създадена в лаборатория, сещам се за кого става въпрос!
53
3
 
3
 
! Отговори
the new world преди 4 години
Няма значение кой го е създал. Може и планетата Земя, като и писна от разни *** маймуни да я тровят и унищожават. Биологичното оръжие не е добра идея в глобален свят, като нашия. Трудно се контролира. Само *** биха създавали нещо, което няма гаранция , че могат да контролират. След създаването и използването на атомната бомба, света се промени от ужаса, който видя. И вече няма световни войни. Може да се каже , че бомбата е помогнала повече , като вече я има. вируса ще промени свет
52
2
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До СПОРЕД МЕН, 41 Вируса не е създаден в Русия. Те нямат толкова акъл. Виж за бомбите са недостижими.
51
3
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Кой каквито и конспирации да измисля , истината е една. Вируса се появи и тръгна от Ухан.Никой не може да отрече този факт. Следователно вируса е китайски, дар от братския комунистически Китай.
50
1
 
5
 
! Отговори
есенция преди 4 години
"епидемията най-вероятно е избухнала през първата половина на ноември в Китай"
49
3
 
9
 
! Отговори
БляБляБля преди 4 години
Ако е биологично оръжие от вируса се разпространява НА ПРОТИВНИКОВА ТЕРИТОРИЯ за да отслаби силите му. Особено силен противник , който не можеш да победиш с икономически и военни средства . Който има силна и многобройна войска и има икономическо превъзходство...... и само чакаш врагът да се срине психологически и икономически.. Ама как да стане в това време на глобализация . .... Използваш разпространението му по света за допълнителна пропаганда срещу врага.Оу, ама това било конспирация
48
8
 
10
 
! Отговори
sh преди 4 години
На всички е ясно едно-китайците са виновни!!Дори да е е специално създаден в тайна, китайска лаборатория-те са виновни!! Затова, че от ноември до януари скриваха всяка информация за тоя скапан вирус и не дадоха време на света да се подготви за тежкия удар! А другата им вина е затова, че лъгаха и продължават да лъжат за реалните жертви от вируса. В Китай жертвите са със сигурност над 30-40 хиляди, а може и повече-но те крият тази информация, за да не би да стане революция-вината им е голяма!!!
47
8
 
13
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Американският коронавирус се върна при създателите си по-бързо, отколкото те очакваха. Сега е рано да извадят ваксини и лекарства, които имат от години, защото ще е доказателство, че те са го създали. Ще трябва да изчакаме още поне 10-12 месеца за тях. Ако някоя друга държава успее да намери лек за вируса, създателите му също ще извадят своя, за да не губят пазари.
46
7
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 години
До FutureДа бе - те Китайците са *** да си заразяват собствените хора! А твойте велики "космически американци" още си плащат на руснаците да ги карат до космоса!
45
5
 
4
 
! Отговори
на,ти,Конспирация! преди 4 години
Може пък и в някое "ПиАр" студио да е създаден. Ние вече купихме анимационни, звездни разрушители от великата държава дето я вардят анимационни свъхгерои, защо да не ни пробутат и несъществуващ вирус? Толкова е удобен за някои хора
44
17
 
5
 
! Отговори
Future преди 4 години
Рано ли късно смъртоносният вирус ще бъде победен от човечеството и ще отиде в небитието, но феодалните диктаторски режими, които го създадоха за ликвидиране на хората, също ще отидат в небитието, защото Космическа Америка живее в 25-ти век, 400 години преди човечеството. Само българските русо-роби не разбират това и със зъби и нокти защитават по форумите китайските си другари...
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие журналята го правите и лъжливите новини и напрежението, заради обикновен грип
42
4
 
8
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Троши тролят отчаяни и гладни, панелни киликанзери. Скоро ще скачате от терасите от глад. Вашият баща шорош го боли цирея за вас. Жалката.
41
11
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 години
В авторитетното АМЕРИКАНСКО списание Нейчър, в статия от 2015г (която е още на сайта им) пише как АМЕРИКАНСКИ учени са комбинирали САРС вирус от прилепи и успешно са заразили човешки клетки. Та кой създаде вируса? Отговора е ясен - АМЕРИКАНЦИТЕ. Кой го използва като биологично оръжие или го изпусна по невнимание в Китай? Според мен - пак американците - видяха ,че търговската война я печели Китай и решиха да го ударят! Ама понеже са *** парчета - запалоиха целия свят - включително и себе си!
40
1
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Чоки е виновен!
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На вируса майчиния му език е английският. Нищо няма да остане скрито, ако доживеем...
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както и да го погледнем, от този вирус богатите ще станат още по-богати, а бедните ще обеднеят допълнително. Парите нямат идеология или цвят. Води се борба между двете управляващи фракции в света - либералите в САЩ и Европа в съюз със Сорос, Майкрософт, Епъл, Гугъл, Китай и прокитайските организации като СЗО срещу Тръмп в съюз с Русия и Израел. Който и да спечели, за нас е все тая. Големите губещи сме ние, обикновените хора. Както навремето аристократите са се били за това кой да заеме трона.
37
15
 
12
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Не зная китайците, но забелязвате ли че пРезидента се е покрил някъде и вероятно трепери да не се зарази от SARS CoV-19.Докато по това време Бойко обикаля навсякъде където има нещо за правене.Със този слаб, страхлив президент, който вече четвърта година само взема заплата си мисля дали не е време да се преразгледа устройствения строеж да държавата.
36
8
 
14
 
! Отговори
До 42 преди 4 години
А пък според мен и доста хора около мен точно гадното китайско племе го е разработило и безскрупулно първо жертва народа си с по-великата цел да стане първа доминираща сила в света, както виждаме вече ни продават маски, стратегията работи

Спонсорирани публикации