Турция с по-бързи темпове на заразяване от Италия

Турска преса: Висока е смъртността след младите хора
8 апр 2020 11:13, Елка Василева
46
Турция с по-бързи темпове на заразяване от Италия
Снимка: архив, БГНЕС

Темпът на разпространение на коронавируса в Турция е по-бърз от този в Италия, пише днес турският в. "Джумхуриет". Според вестника тревожно впечатление прави и смъртта на млади хора от заболяването в страната.

Тези наблюдения принадлежат на проф. Емрах Алтъндиш от катедрата по биология на Бостънския колеж. По думите на специалиста Турция е сред страните, в които броят на случаите на инфектирани с коронавирус лица се разраства най-бързо. Той обръща внимание, че този темп е много по-тежък отколкото в Италия, но успокоява, че с карантина и забрана за излизане тенденцията може да се забави.

Алтъндиш обръща внимание и за значителния дял на млади хора сред починалите от COVID-19 в Турция. По думите му в Италия починалите пациенти на възраст под 60 години са 1,7 процента, в Испания те са 4,59 процента, а в Турция, при първите 356 смъртни случая, този процент е бил 20 на сто. Професорът отбелязва, че важни рискови фактори са диабетът, затлъстяването и лошото хранене.

Още по темата

Наред с коронавируса друга водеща тема в турския печат днес е обсъждането, започнало вчера в парламента по законопроект за освобождаване на затворници като мярка срещу разпространението на COVID-19. Мярката цели да облекчи пренаселеността в затворите и да предпази затворниците от коронавируса. Критиците на проектозакона изтъкват обаче, че той изключва изпратените в затвора по обвинения в тероризъм при чистките след опит за преврат.

"Да не би този с химикалка в ръка да е по-опасен от онзи, който държи оръжие?", пита в заглавие в. "Йени Ася", визирайки задържаните зад решетките журналисти. Според изданието продължават да валят реакции срещу проекта, който "пуска на свобода насилници, а оставя в затвора журналисти". За това бие тревога адвоката на синдиката на журналистите в Турция Юлкю Шахин.

"Докато зад решетките остават журналисти, задържани по обвинения за пропаганда и подбуждане към омраза и враждебност заради свои публикации, които дори не подтикват към насилие, от затвора излизат насилници, нападнали жени и деца с оръжие в ръка", казва тя.

"Няма равенство, няма справедливост, няма и съвест", гласи заглавието по темата на в. "Биргюн". "Крадци и убийци на свобода, инакомислещите са наказвани", допълва изданието.

Според "Биргюн" законопроектът, обсъждан в Меджлиса, противоречи както на турската конституция, така и на подписаните от страната текстове в защита на човешките права.
 

/БТА/

 


46
Още по темата: Турциякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
Баи преди 1 месец
Това сигурно е платена статия от краварника - макар че турците имат сьщите обичаи като италианците много хора на едно място , нормално е да е бо бьрзо заразяването
31
1
 
1
 
! Отговори
Баи преди 1 месец
Положението страшно дано ние успеем да не дадем много жертви
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този вирус излезе по-голям фейк от кацането на луната.
29
1
 
9
 
! Отговори
БатБой Ко? преди 1 месец
Турски учени от град Батман в южна Турция откриха връзка между човека прилеп известен като Батман и леля Назифе от сюргюн махала! Кореспондент на място ще ни информира за повече подробности!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В страните с лидери с диктаторски наклонности нещата стават по-бързо.
27
0
 
6
 
! Отговори
Леля Назифе преди 1 месец
Да съдят Батман! Отново...
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубава статия по въпроса има в 168 часа от 1.04.2020. Жалко, че в този сайт няма възможност да се дават линкове към стойностни издания. Но може да се намери.
Заглавието е: "България е блестящ пример, че БЦЖ ваксината пази и от коронавируса".
Дава се пример с Япония, известна с лекото протицане на случаите. Тя също е въвела ваксината от 1947 г. В Иран ваксинирането почва късно и засегнатите са си възрастни хора основно, неваксинирани преди 84-та.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЦЖ, например, няма в Иран, Нидерландия, САЩ, Италия, Белгия. Доста показателно е.
24
0
 
6
 
! Отговори
22, преди 1 месец
Именно, и в тези държави случаите протичат много по-често безсимптомно или много леко.
Чете истински статии, вкл. на чужд език. Например такива от щаба на САЩ - това са, всъщност, техни изследвания и изводи. Такива има и в Нидерландия - собствено изследване по въпроса се провежда там.
И там, където я няма ваксината, случаите са много и протичат по-тежко.
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не сте прави.Сега ще дойде ХА-ХА-ХААААА да ви обясни колко е велика Турция и колко светлинни години е пред България.Разбира се ,няма да пропусне да направи един мазен кавал на Ердоган и да покаже че налудничавото му поведение всъщност е гениална тактика на султана,аллах да умножи годините му.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 20
То в много малко страни БЦЖ е задължително и това са България, Полша и Унгария, може да има още някоя но в Европа са тези
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Друга, наистина добра и професионално написана статия по въпроса, е тази в Investor.bg от 2.04.2020 г., в Гласове от 6.04.

И не обръщайте внимание на платените драскачи, пишещи политически глупости под статиите.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За зависимостта от БЦЖ ваксината /а не от мерки и теглилки/:
Четете в Profit.bg, статия от днес, 11.25 часа.
Добре е написана.
Разлика в сериозните заболявания и смъртните случаи е голяма - 5,8 пъти, точно държавите с големи проблеми са тези, в които такава ваксинация не е въвеждана като задълфжителна.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анти турска статия е тази,която критикува Ердоган и политиката му.Също и статии ,които пишат истината за Турция,която не се харесва на султана.
18
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Естествено, че Ердоган няма да пусне журналистите и другите задържани, в следствие на т. нар. преврат. Ако ги пусне, тогава ще стане ясно, че не е имало никакъв преврат и той е изфабрикувал всичко, за да може да вземе еднолично властта и да се случат нещата, които станаха от тогава. Как пък всичко му се случи толкова удобно, за да си постигне целта.
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой да цитира, Ердоган?Ислямиста Ердоган,който ползва мигранти да изнудва Европа? Който нахлува в Сирия с войска?Който пълни затворите с журналисти?
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе ойлю, каква антитурска статия е това?
Да кажеш истината колко ти са болните и колко умрелите се прави по всички страни на света.
Тези данни не се дават само от тоталитарни държави като Турция, Русия, Китай и Северна Корея.
Като ви е кеф да ви броят за такава държава - радвайте се.
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубави са ви болниците ама заразените с вируса се увеличават бързо.
Радвайте им се на болниците. Дано ви свършат работа хубавите болници.
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А само преди месец Ердоган каза "Ние имаме най-добрите мерки. Нашите мерки са по-силни от какъвто и да е било вирус!". Е, видяхме.
13
8
 
37
 
! Отговори
до 14 преди 1 месец
Ние хубаво ще простим
ама Турция не ни прощава и продължава да има претенции към България.
И докато това е така - НИКАКВА ПРОШКА.
Да си налягат парцалите, да си гледат държавата и да ни оставят на мира.

Спонсорирани публикации