МВФ прогнозира спад от 4% за българската икономика тази година

6 % ще е ръстът догодина, смята Кристалина Георгиева
20 апр 2020 17:50, Анисия Иванова
50
МВФ прогнозира спад от 4% за българската икономика тази година
Снимка: БГНЕС

МВФ прогнозира спад на българската икономика с 4 процента тази година и 6 процента ръст догодина. Това съобщи Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд /МВФ/, на брифинг за български медии.

Тя поздрави всички, които са на предната линия в борбата с пандемията от коронавирус. Чрез видеовръзка от Вашингтон Георгиева разясни основните резултати от пролетните срещи на МВФ.

Българското правителство взе правилно решение да ускори пътя на страната никъм т.нар. чакалня на еврозоната - валутния механизъм ERM II, заяви тя.

Георгиева бе категорична, че правителството е реагирало правилно на кризата с Covid-19, но предупреди, че най-вероятно ще са необходими още мерки.

България има много добра фискална позиция за потенциална кредитна линия от Международния валутен фонд, но вероятно няма да се възползва от нея, стана ясно още от думите на Георгиева:

„Засега България не се е обърнала към фонда. България взе едно много разумно решение да се постарае да ускори влизането в чакалнята на еврозоната – това ще даде потенциално още една линия на защита на страната ни“.

"Кризата е безпрецедентна. Никога не се е налагало да спрем икономиката, за да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Великата депресия. Прогнозираме, че в 170 страни тази година доходът на хората ще се свива", каза Георгиева, цитирана от БТА.

МВФ прогнозира 3 процента спад на световната икономиката за 2020 година. Ако до средата на годината успеем да се справим с кризата, през 2021 година ще има ръст на икономика от 5,8 на сто, но това ще е частично възстановяване, каза Кристалина Георгиева.

Притеснява ни, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да е още по-тежко. Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и запазването на здравето на хората. Това е трудно, особено там, където бедността е голяма и концентрацията на населението прави трудно ограничаването на общуването.

Вторият приоритет е да се защити икономиката - настояваме да се положат повече усилия да не фалират фирми и да не се увеличава безработицата, каза Георгиева.

Третият приоритет е да се готвим за възстановяване на икономиката. Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството, и оттам - увеличаване на социалното напрежение. Затова днес трябва повече финансова мощ, каза Кристалина Георгиева. Икономиката на знанието печели от тази криза, имаме възможност за преминаване към Интернет обучение, да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички, каза Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
дърта маймуна, преди 4 години
по-грозна си от смъртта1 Скрий се от екрана! Стари баби не ни трябват от БКП!!!
34
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Скоро ще си лягаме все пак,не искаме да сънуваме кошмари.
33
0
 
1
 
! Отговори
благодарим ти ББ преди 4 години
Дори с -4% Бг ще има двойно по-висок разтеж от редица развите държави в ЕС, за които прогнозите са -6 до -11% . Така че нека продължаваме задруждо да бием чела о асфалта.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родната "икономика"я чака свиване от минимум 20% а безработицата ще мине 30%
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооу 10% и китайците не могат го направят *** алоуу !
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уважаема Кристалинане поставям под съмнение вашият професионален авторитет, но икономиката се базира и на някои реални фактори, не само на статистически резултати и комбинаторики.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО НА КВАРТАЛНИТЕ ЛЕЛКИ КАТО МАЛКИ ИМ Е ВЪРВЯЛА МАТЕМАТИКАТА СТАВАТ СТАТИСТИЦИ... АКО НЕ, СТАВАТ ВРАЧКИ.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сетен път съдбатаще ни посочи с пръстна Боко икономикатаще има полуръст хахаха
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОЙКО АКО ДРЪПНЕ 20 МИЛИАРДА ЗАЕМ ОТ МВФ, КРИСТАЛИНА ЩЕ МУ ПРОРОКУВА И 60% РЪСТ.
26
0
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Разбирам, значи догодина България ще е с най-голям икономически ръст в целия свят. Малко не ми се вярва, честно казано.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ КОГА ОТ СПАД 4% СКОЧИ НА 6% РЪСТ ЩЕ ОТВОРЯ НА КРИСТАЛИНА ЕДНА ЗЕЛЕНА БИРА.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе след тоя срив на лекия петрол кат почнат едни фалити ....що има срив щот няма потребление при същите нива на производство срива не е с три процента ами е в пъти тая само си противоречи един път безпрецедентна криза един път 3%
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"МВФ прогнозира 3 процента спад на световната икономиката за 2020 година"Кажи честно! Искахте неграмотни, скоро ще са повечето хора. Още не е това време за манипулация. Това е управляващ директор на МВФ.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия ни правят на наивни и глупави
21
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Дано ес се разпадне преди на приемем еврото!
20
1
 
11
 
! Отговори
тая евреика преди 4 години
ще ви хързулне скоро едан хубава "помощ" с 20-30% лихва.... *** народ !
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така им говори антихриста...
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая баба с колко кредит ще се опитва да ни набута? Как ги видя 6% след година, като в добрата 2019 едвам вързахме 3.6%?
17
1
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Бабо защото не дойдеш да живееш на село с пенсия 250-300 лв. Като си платиш тока, водата, телефона и данъците да ти останат 150 лв. Да седиш и да се страхуваш някой от малцинствата да не влезе и да не те обере и насили, а полицаите само да вдигат рамене!На тебе 150 лв не ти стигат за една вечеря. Тъпчеш се във скъпи ресторанти и ни гледаш отгоре. Каква икономика. Хората почнаха да просят искат от комшиите по 10 лв, защото няма пари. Стотици хиляди останаха без работа!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащат ли данъци, за 20 бона за доброто на партията.

Спонсорирани публикации