Как да не ви "държат влага" влажните помещения

Решения срещу мухъла, падналите плочки и плесента при съседите
Обновена: 5 авг 2014 14:12 | 4 авг 2014 10:50, Екип на Dnes.bg
7
Как да не ви "държат влага" влажните помещения
Снимка: Reuters

Влажните помещения в един дом най-често са облицовани с плочки. Но това не означава, че сте постигнали хидроизолация на повърхностите.

Дори и водоотблъскващите фугиращи смеси позволяват малки количества влага да преминат от повърхността към основата. Това води до появата на мухъл и плесен в съседните помещения, което от своя страна разрушава покритията по стени и тавани.

Много често в ъглите между стените или стените и пода също се получват пукнатини, които пропускат вода зад керамичните облицовки. А това може да стане причина и за неприятни междусъседски отношения, тъй като влагата може да избие и при тях.

Наличието на влага зад плочките пък може да доведе до отлепянето им. Друг често срещан проблем са пропуските в уплътняването около отводнителните детайли във влажните помещения.

Какви са решенията?

Първата и най-важна стъпка е да подготвите стабилна основа. Тя трябва да бъде равна, но не бъркайте равността с хоризонталност или вертикалност, тъй като особено в баните се налага подът да не е напълно хоризонтален. Основата трябва да бъде без бабуни, стърчащи остатъци или незапълнени дупки. Най-лесно тя се проверява с
двуметров линеал (препоръчително е да не е дървен), в чийто краища се поставят метални шайби с дебелина 3 мм. Основата не трябва да повдига шайбите, а разстоянието между линеала и основата не трябва да надвишава 6 мм.

Недопустимо е слагането на плочки върху основа, която се рони или падат парчета. Най-лесно твърдостта се проверява чрез надраскване с твърд предмет, като резката трябва да остане само повърхностна. Ако някъде бие на кухо, също трябва да вземете мерки - да разбиете мястото и да го запълните с материал. Шпаклованите стени трябва да бъдат почистени с четка с твърд косъм, за да бъдат отстранени всички ронливи частици. Така ще постигнете по-голяма здравина при лепенето на плочките.

Не се работи и върху влажна основа. Ако стената е новопостроена, е нужно да изчакате поне два месеца до пълното й изсъхване и постигане на нужната здравина.

Когато става въпрос за ново строителство, това време е необходимо и заради "слягането" на самата сграда, което може да застраши сериозно не само здравината, но и цялостта на керамичните покрития.

Преди да започнете лепенето на плочки, задължително проверете каква е попивателността на основата. Това става, ако на малка площ се излеят 50-100 мл вода. Ако се просмуче за по-малко от минута, означава, че тя е пореста и е необходимо да бъде грундирана.

След като сте подготвили основата, грундирали сте, следва нанасянето на първия хидроизолационен слой. Той се нанася с четка и покрива плътно цялата повърхност.

Трябва да спазвате указанията на материала, който използвате, но съхненето обикновено е минимум 5 часа. След това се нанася втория пласт, като трябва да е перпендикулярен на първия. Важно е дебелината на двата слоя да е минимум 2 мм.

Три дни по-късно помещението е готово за облицоване, като се подбира подходящо лепило според големината на плочките. То задължително се нанася двуслойно - и на гърба на плочката, и на самата основа, като се оставят поне 2 мм фуги. След поне 24 часа се фугира, като внимавате да не оставите дупки или кухини в основата. 

 

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Напиши коментар Коментари
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пардон, маце имах предвид
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
моето маже има едно помещение, което аз лично предпочитам да е влажно
4
0
 
10
 
! Отговори
читател преди 9 години
Такива статии са много по-полезни и навременни за хората в бедствие от баналните политически повръщания.Независимо, че не е пълна и съвсем точна като съдържание, тя насочва мисленето в правилна посока!Не по-малко актуални сега са статии за дезинфекция, пречистване на вода и т.н. за бита ни.
3
0
 
26
 
! Отговори
... преди 9 години
Благодаря. За мен е полезно. Много по- полезно от новините от НС, тези за Пеевски и сие.
2
1
 
7
 
! Отговори
Дедо ти преди 9 години
До Анонимен 1Абе, Dnes.bg. К'во искаш от такива.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страхотна новина !