Рекордно скъпи: Местните избори стигат 70 млн. лв. Защо?

Сумата е с 20 млн. повече от последните избори преди 4 г.
2 сеп 2019 09:11, Петя Славова
15

Рекордна сума отпусна правителството за местните избори тази есен. Вотът на 27 октомври ще струва над 70 милиона лева. Сумата е с близо 20 милиона лева повече от тази за местните избори, които се проведоха преди четири години. Основната причина за увеличения разход е вдигането на заплатите на представителите на общинските и секционните избирателни комисии.

След решение на ЦИК председателите на Общинските комисии ще получават по 1060 лева на месец, а за Столичната община – 1400 лв.

Още по темата

"Трябва да бъдат мобилизирани 80 хил. души за провеждането на вота. Оправдано е да се похарчат малко повече пари за избори", каза в "България сутрин" бившият член на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му една от причините за оскъпяването е и вторият тур.

"Работи се от петък вечер до понеделник сутрин по 24 часа. Не мисля, че нашите избори са по-скъпи от средноевропейските. Правилен ход е да се плаща по-добре на изборната администрация", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е вероятно около 3.2 млн. души да упражнят правото си на глас. А делът на недействителните гласове да е около 10%.

Увеличени са и парите за възнаграждения в секционните избирателни комисии. Съответно председателите тази година ще получат по 100 лв. за първи тур, като през 2015 г. са получавали по 64 лв.

Част от необходимите средства ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2019 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, а останалата част - чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Защото по този начин "скрито" се купуват гласовес държавни пари. Всички го знаят, но целенасоченатабедност кара хората да си затварят очите. Така се печелятизбори, а след това се чудим откъде тези резултати. Сега ще има намалено парично обръщение и ще се почувствабедност за да се свали цената на купените гласове. 10 годиние така, проверете ме аз съм сигурен.
14
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
Защото трябва да се купуват повече избиратели затова са скъпи
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мисля, че нашите избори са по-скъпи от средноевропейските. Правилен ход е да се плаща по-добре на изборната администрация",нашите доходи са на дъното в Европа . Кой им вдига парите за тях повече сменени бюлетини
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нормално е да се похарчат малко повече пари...40% повече, за мен не е малко, ами е МНОГО!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин го е решил радикално - няма избори, няма харчове, има предидентски укази. А ние тука - money for nothing.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Червен климаксБорисов пази ли си членската книжка от БКП?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Работи се от петък вечер до понеделник сутрин по 24 часа", т.е. около 3 дни по 24 = 72 часа. 1000 лв / 72 = 14 лв на час. Малко е множко, като се има предвид, че за ЦИК, РИК и др. подобни е достатъчно само да си относително грамотен. С такава ставка би се получила месечна заплата към 2500 лв!
8
9
 
3
 
! Отговори
Червен климакс преди 4 години
Манолова има ли членска книжка от БСП - има! Подавала ли е молба за напущане на БСП - не е! За какъв непартиен кандидат говорим тогава??Това си е чиста партийна кандидатура!Ами тя Манолова спокойно можеше да е председател на мястото на Курлеля, с присъщата и на двете хиперактивност та чак запенване...като видят микрофон...или нещо с подобна форма.Гледай Манолова - мисли за Курлеля!Двуглава ламя... в тежък климактериум. Горещите вълни ги обливат, все като видят микрофон...или нещо подобно!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3В съвременния свят става все по-трудно да свършиш някаква реална физическа работа, та дори да се изразява в пускане на бюлетина. Всяко действие трябва да бъде контролирано от армия администратори и бюрократи.
6
0
 
16
 
! Отговори
.. преди 4 години
Щото е недоказуемо колко пари са отишли.Бюлетината дали е 5ст или 10ст.... а докажи де. Колко са напечатани? А докажи де.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропаднала държава ! Не гласувам за никого от днешните политици посмъртно. Не искам да съм в числото на 80%тадибили
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата държава трябва да бъде ангажирана с избори.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сумата е с 20 млн. лева повече, защото нараства броят на членовете в ИК.Когато отида да гласувам, в комисията има повече членове и застъпници, отколкото са гласоподавателите. Такава навалица в стаята, че чак се чудя къде се намирам.
2
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами защото всичко става по-скъпо. Каква е тази новина? Би било свръхстранно, ако можеха да се организират за същата сума като преди четири години, или за по-малка.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През ден-два пускате подобна статия и отново и отново питате ЗАЩО?Все още ли не сте намерили отговор?