Фандъкова: Работим за дигитализация на общинските услуги

Кметът на София се срещна с представители на IT сектора
1 окт 2019 17:37, Анисия Иванова
32
Фандъкова: Работим за дигитализация на общинските услуги
Снимка: ГЕРБ

Стратегическата задача е дигитализацията на цялата работа на общината в следващите няколко години. Целта е по-ефективна администрация и по-прозрачно управление с повече контрол върху всеки процес, това каза Йорданка Фандъкова при представяне на стратегията за дигитализация пред създателите на най-успешното училище за IT специалисти SoftUni Светлин Наков и Христо Тенчев.

Фандъкова им благодари за подкрепата и за готовността да участват с кадри, обучения и връзки с всички компании, с които работят. "Предлагам дигитализацията да бъде отделена в специален ресор, който да има свои зам.-кмет.

Това е добрият опит на градовете, които са в Топ 5 на най-дигиталните градове и показва ясно волята ни това да се случи“, каза тя.

"София може да бъде лидер в Европа и света като град и като общност, защото IT индустрията е тази, с която ние се гордеем. Вярвам, че големите градове могат да дойдат да търсят опит от нас“, каза Светлин Наков.

Той подчерта, че са впечатлени от добрата работа по стратегията, направена по начина, по който работи бизнеса. „С интерактивен процес, с дългосрочна карта и регистри, които да дадат основа за изграждане на конкретните електронни услуги. Вижда се ясното разбиране, че да се случи това са нужни млади хора от IT бранша“, допълни Наков.

"Още преди 2 години кметът Фандъкова ни възложи да работим за дигитална трансформация на София. Започнахме с проект по методология на Европейската комисия. Изготвихме пътната карта как това да се случи. Нашата цел е София и държавата да се възползва от десетките успешни IT компании за успешна дигитализация.

Целта ни е по-малко административна тежест и затова електронната община е много важна“, каза Владимир Данаилов, кандидат за общински съветник от коалиция ГЕРБ – СДС и директор на Софийската агенция за инвестиции.

„Имаме идеи как още по-добре да приобщим гражданите и бизнеса в решенията за развитието на градската среда и на бизнес климата. Това ниво, което задължително трябва да се развие през смарт-политики. Планираме и ресурсите, които са необходими“, добави Фандъкова.

Фандъкова обясни, че целта е София да не чака промяна на законодателството, а да работи успоредно с него. „Имаме шанса докато наваксваме, да използваме най-новото и да застанем в лидерска позиция. Затова е важно участието на българските компании“, каза Фандъкова. „Талантът го имаме и затова използването на българските IT компании ще увеличи скоростта“, каза Наков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Докс преди 4 години
До АнонименКойто е роден в София и родителите са му родени в София, знае за какво става въпрос.
27
0
 
3
 
! Отговори
Писарев преди 4 години
Дигитализация -това ли е най новото име на електронното Правителство /Общината/,което трябваше да стане преди пет-шест години ,според обещанията на ГЕРБ ? СЕГА ПАК ВИЖДАМЕ ,ЧЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО МУ ПРЕЗ НЯКАКВИ 4-5 ГОДИНИ НАПРЕД ! Ей , я се усмирете малко и не лъжете чак толкова избирателите си ! Истината е ,че не го искате това ,защото трябва да правите съкращения в администрациите ,а това е много опасно за поредните избори. Виждаме даже ,че и специален Зам. Кмет се предвижда.
26
4
 
0
 
! Отговори
анкета преди 4 години
Има ли по-прости хора от софиянци,та си избират все нефелни люде за кметове на метрополията?1.Има(+)2.Няма(-)
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25 аз не знам колко са на държавна хранилка ама догодина пак ще им вдигат заплатите и от къде ще вземат парите....?
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самоковското не можа повече от 6 месеца да махне тъпите перки от Графа, щяла сега да въвежда дигитализация. Първо, тая дигитализация, ако въобще я дочакаме, ще дойде към 2030 г. Второ, дрънкат се популистки глупости за объркване на раята, барем се привлекат гласуващи балами извън 200-те хиляди купени ***.
23
2
 
2
 
! Отговори
хихиихи преди 4 години
До ДАВАЙ МАЯМайчето как ще гризне дръвцето и от 2 стола..опаааа..на земята!
22
5
 
3
 
! Отговори
мда мдааа преди 4 години
До Анонимен 18Фандък, изоставате 20г след Европа и около 30г след САЩ.--------------------------------------------Шшшш алооо...кой срива 45 години една държава? Искаш да се мерим с държави които не са имали руски застой, ли? Абе, я си пий хапчетата и хранителните добавки в САЩ и не давай акъл!Аз съм в Италия от 35 години и далеч по-обективно гледам на подобренията в родната ми София!
21
2
 
2
 
! Отговори
артекс преди 4 години
мижи мижи да те лъжем данче чичово фиданче. куче влачи рейс тра ля ля а така. браво. че има още строежчета, че има още небостъргачета, че има космодруми в гаражите, да се изстрелват неидентифицираните ицеглави обекти в орбита дерекно диван чепраз. хубаво ще ни е. хубаво ще ви и на вас мис кортофка.
20
2
 
1
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
работети гуспожу, на вас на час ви плащат не на свършена работа. и вие така надоле по веригата.
19
4
 
4
 
! Отговори
13 преди 4 години
И тази изтреща. Поне от време на време да им разменят опорките, че стават за смях.
18
0
 
11
 
! Отговори
Презастрояване преди 4 години
Като иска мандат г-жата да спре презастрояването на Младост, Изток, Дианабад и др квартали! Да спре възстановяването на зевята помти 29 години от края на възстановяването. Давността отдавна е минала! Да спре уникожаването на пазара в Младост1 и др обекти. Да се смени с-мата за детск. градини, които дават права на новите столичани, а тези дето поколения са плащали данъци в София са на опашката. Да се вкара родителита да са живяли поне 10г.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандък, изоставате 20г след Европа и около 30г след САЩ. Ела ми на гости в Маями да ти покажа дигитализация и как се прави шофьорска книжка за 10 мин, плащам всичко и данъци онлайн и си гледам пенсията с едно натискане на битон ... САЩ от около 5г минаха само на дигитал, хартия тук там но много рядко
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това с големия ни ай ти сектор е заблуда...имаше един телерик и те се продадоха
15
1
 
13
 
! Отговори
Марая Гейбриъл преди 4 години
е не така, аз съм по Цифровизацията на Дигитализацията!!
14
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 години
ТА'а Па, улицата ни е "лунен" пейзаж... Осветление - йок. Близо до прословутия Бизнес парк. Да си Оди у Белчин баня!
13
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 години
ТА'а Па, улицата ни е "лунен" пейзаж... Осветление - йок. Близо до прословутия Бизнес парк. Да си Оди у Белчин баня!
12
2
 
14
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Приказвате го по избори само такива и толкова, всяка година едно и съшо. Дори не знаете как се създава софтуер - просто някакви си думи са за вас, дето едни момчета пишат на клавиатурата, а ние трябва да им даваме заплати.
11
6
 
7
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
браво Данче!всичките услуги на общината трябва да станат електронни.само внимавайте на кого давате поръчките за софтуера, да не стане като с класацията за детските градини.
10
0
 
17
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Аман от "стомашно-чревни" газове, а улиците на кварталите, мръсотията, паркирането, среднощните гонки, незаконното строителство, мързеливите и подкупни районни кметове и чиновници.... кога ще оправите?
9
18
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Браво Данче... - 53 процента...