Фотограф съди кандидат-кмета Неков, откраднал снимка

Поискано е обезщетение от четирицифрена сума
Обновена: 4 ное 2019 14:34 | 4 ное 2019 14:18, Анисия Иванова
24
Фотограф съди кандидат-кмета Неков, откраднал снимка
Снимка: Facebook

Фотографът Георги Марков е входирал жалба в районната прокуратура на Силистра и искова молба в окръжния съд заради непозволено използване на негова снимка в предизборната кампания за местните избори в Силистра на кандидат-кмета Момчил Неков.

На пресконференция Марков заяви, че се е срещнал с Неков да уредят въпроса, но той е отказал. "Политиците трябва да дават пример на обществото", каза Марков и обясни, че снимката е направена със специална техника и обработката е отнела много време.

Фотографът обясни, че не става въпрос за портретна снимка, а за фоново изображение - Неков и екипът му са поставили образа на бившия евродепутат на фона на емблематично за Силистра места, снимани от Марков.

Според него авторството му е ощетено и незачетено. Фотографията на Марков е била използвана върху девет билборда на бившия евродепутат наричан от медиите "феноменът 15/15".

Марков се свързал с адвокат, с който са изготвили и изпратили нотариална покана за доброволно изпълнение до Неков. В получения отговор обаче се казвало, че действията срещу него били политическа кампания с цел да провали кампанията му за кмет на Силистра.

Фотографът отрече обвиненията и обясни, че е изчакал дори да приключи балотажът, за да даде гласност на случая.

Снимката на Марков била използвана непозволено и от друг кандидат на местните избори, но след среща с него въпросът за правата е бил уреден, съобщава БТА.

Адвокат Емил Георгиев обясни, че ако прекият извършител на деянието не е Неков, а друго лице, то това ще се установи от разследващите органи и съда. Той допълни, че поисканото обезщетение е четирицифрена сума. Снимката била взета от информационен портал за Силистра, като под нея бил описан авторът й и контакт с него.

В Силистра трети мандат с малко над 52,15% печели Юлиян Найденов от ГЕРБ. Момчил Неков от БСП получи 45,63% от гласовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Меца Джори преди 4 години
На мястото на тези ако бях, преди да съм оставила нещата в ръцете на полицията, адвокатите и съда, щях да се поборичкам във виртуалното пространство, в мрежичките!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това пишман фотографче, което и представа си няма от фотография навремето щеше да яде бой от старите фотографи в града. Подбиваше цени и подмамваше клиентите им с безплатни снимки. Не разбира нито от светлина, фокус или експозиция. Ако му дадеш един стар лентов фотоапарат няма да може да направи и една снимка. Със съвременна техника и баба знае.
17
1
 
5
 
! Отговори
Един друг автор преди 4 години
До БоожееАвторът има право над своята творба, пък била тя направена и по-най-примитивен начин с кибритена кутия и негатив (пинхол) за няколко секунди! След като я е ползвал на 9 билборда е редно да заплати за нея.
16
0
 
0
 
! Отговори
Зевс преди 4 години
Адв. Георгиев загърби протестите срещу избора на нов главен прокурор и се зае с усърдие да остане в публичното пространство
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Силистра е синя бе Това недоразумение къде се тика Дори бабичките по селата не гласуваха за него
14
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бреййй, то голяма творба, голямо нещо! Все едно е Ван Гог тоя фотограф! Направил някаква си снимка и тя струва четирицифрена сума?! Хаха е кой ще му ги даде?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момчил Нейков е ,,единствен,, и ,,неповторим,, за децата и родителите ни..Къде в DANUBE на Гущеров от бсп ,или в другите хотели на хората пак от бсп.Рядко се замислят ,че и има хора с отворени очи .
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много голяма разлика има къде е използван портрета с маслени бои и къде снимката. Освен това, от портрет до портрет има разлика. Не само в модела, а и в художника. Човека е прав. Щом са я използвали няколко пъти тази снимка, значи си струва парите. Ако не струваше нямаше да я използват.
11
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
снимката на града ,която е фон на кандидата била крадената и струвала четирицифрена сума??? тоя не е в ред
10
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може една снимка да струва десет -двайсет пъти повече от един портрет с маслени бои .Фотографът е изнудвач и като се влезе в съда трябва да докаже че фотото струва четирицифрена сума и че ползвалия това хото е спечелил поне десет пъти повече.
9
8
 
18
 
! Отговори
Перко преди 4 години
Трябва да го съди и за уронване на престижа. Не е много приятно хората да гледат комунист на твоя снимка. Какво ще си помислят за автора
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя си е мошеник Със шашма стана евродепутат и искаше със шашма да стане кмет Но силистренци му биха шута
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питамПлатили са му за авторското право Какво не разбираш
6
14
 
14
 
! Отговори
Боожее преди 4 години
КОЕ ОТНЕЛО МНОГО ВРЕМЕ... ЕДИН *** КАДЪР... ЧЕ И СПЕЦИАЛНА ТЕХНИКА... АЛОООУ С ТАЯ КРОП ВЕРСИЯ ЛИ БЕ... И Я Е ОБРАБОТИЛ НА LIGHTROOM ЗА 2 МИНУТИ.... ЧОВЕКА ТЪРСИ СЕНЗАЦИЯ... СВАТБИТЕ НАМАЛЯХА...
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И преди, и сега - крадци !
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не - в статията пише, че е ползвал снимка на Силистра. А той се е снимал на нейн фон.
3
4
 
19
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Не, фонът е на фотографа и е прав. Това е кражба.
2
6
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
"Снимката на Марков била използвана непозволено и от друг кандидат на местните избори, но след среща с него въпросът за правата е бил уреден, съобщава БТА."Как точно е бил уреден въпросът за правата?
1
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фотограф съди Неков, че е използвал собствената си снимка за своята кампания?