Как се пише за Македония?

Най-радикалните материали често се правят от хора, които познават твърде малко съседа си
19 мар 2010 11:50,
61
Как се пише за Македония?
Снимка: Dnes.bg

Тези дни договорът за добросъседство, предложен от София на Скопие, е една от горещите теми за македонската преса. През последните седмици пък телевизионната температура по темата Македония в едно българско шоу премина приемливите стойности.

За съжаление "изпитаната" продуцентска рецепта - повече рейтинг, повече заяждане със съседа, все още минава за приемлив трик в Скопие и София.

През декември в Банско македонският президент Георге Иванов заяви след срещата с българския си колега Георги Първанов:

"Наша инициатива е да организираме среща между македонските и българските журналисти - семинар, на който ще пренесем онова, което ние правим лично като президенти, и да можем да видим заключенията от този дебат, който журналистите ще водят помежду си, за себе си".

В списъка с контакти на мобилния ми телефон имам почти толкова телефонни номера на македонски политици и журналисти, колкото и на български. От години пиша за политическите процеси в западната ни съседка, за двустранните отношения, неведнъж съм виждал лицата на победени и победители на избори в Македония, знам кои хотели в Скопие стават, с кои такси компании да пътуваш и с кои - не, къде правят най-хубавото кафе в Чаир и какво означава летен нощен лайфстайл в столицата.

Изгубил съм лично време в сладки приказки за поне 20 семинара "во кафулињата" на кея на Вардар с колеги от Македония.

В Македония, макар и рядко, съм срещал лошо отношение от страна на чиновници и продавачи, тъй като пристигам от България. От друга страна, макар и рядко, случвало се е български колеги приятелски да ме критикуват, че съм прекалено толерантен към македонците.

Същевременно, и в двете страни работят значителен брой журналисти, между които има консенсус, че стереотипите, негативният тон и преднамереността в публикациите за съседа са функция на заварена редакционна нагласа, която отдавна е остаряла. Но все още се следва - скандалният, саркастичният или националистическият дискурс доминират заради тиража и рейтинга. Знаем, че това не ни харесва, но не се опитваме да го променим.

Ако през тези години съм следвал някаква неписана концепция, формула за журналистически материал за Македония, то тя никога не се е съобразявала с моментните настроения в македонската или българската преса.

"Откраднал съм" формулата от друго място - от продуцентските наръчници на световните агенции и сериозната британска и американска преса: анализ конкретно по проблема, а не лутане из историзми и стереотипи; баланс на гледните точки; уважение към събеседника и коректно позоваване.

Голяма част от медийните стереотипи за другия могат лесно да бъдат избегнати, ако си зададем въпроса: по същия начин ли бих написал материала, ако бъде публикуван и в чуждата преса? Във вестниците на съседите или на английски.

Най-радикалните репортажи, интервюта и коментари в Скопие и София често се правят от хора, които познават твърде малко съседа си, а понякога дори не са стъпвали "на терен".

Филмът за тях едва ли някога ще има финал.

Но "филмът" за професионалните новинари от двете страни е далеч по-динамичен и сложен - безработица, популизъм за вътрешни политически употреби, тревожни нива на корупция и т.н.

И тук е големият парадокс - за тези скандали вече отдавна сме претръпнали, а още имаме сили за Ванче Михайлов и Александър Македонски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Назад са с материала макетата... Иначе браво на Българското правителство за коректният ход!
52
1
 
8
 
! Отговори
Пиринче преди 14 години
Всеки има свободата да пише каквото мисли и вижда.пък нека си го хулят.Пуснете си малко музика от Пирин и Скопие и ще Ви мине.Музиката ни прави по-друужелюбни на масата!
51
1
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 14 години
ТИ СИ *** а ти какво правиш тука марш да работиш в Италия например ***
50
4
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 14 години
Ей кажи ми къде си да дойда да ти разкарам грозния *** от България предател мръсен дано идеш в мармидония и ония там да ти скъсат пърдялника *** теб каква жена те е раждала точно от такива като тебе 500 г. сме страдали ПРЕДАТЕЛ
49
1
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 14 години
Леле колко си *** вземи да си смениш гражданството и стани Албанец няма да ти обяснявам защо но не си БЪЛГАРИН това е ясно
48
1
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 14 години
Ние ли Аз работя в туризма и ти казвам че един мармидонец нарочно греша те купува и продава без да си разбрал ако искат да се сдобрим първи да подадат ръка ние сме 1000 пъти по свестни от тях те за това ни мразят
47
1
 
0
 
! Отговори
Възмотен преди 14 години
Ти си едно тъпо ***.
46
2
 
0
 
! Отговори
Възмотен преди 14 години
Нямам думи само така на 100 % си прав а колко са само надменни леле даже ми се иска да ги понабием малко и да се научат да ни уважават
45
1
 
2
 
! Отговори
Възмотен преди 14 години
ПИШИ ПЪК ТИ НА КИРИЛИАЦА БЕ ПРОФАН ТОЧНО ТУКА ЛИ НАМЕРИ ДА ПИШЕШ НА ЛАТИНИЦА
44
2
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 14 години
Аз предлагам да ги отсвирим тотално тези НЕБЛАГОДАРНИЦИ да ги оставим на Албанците да ги довършат тогава да видим колко бързо ще станат от измислени мармидонци нарочно греша в истински Българи каквито са ,а относно тяхната си истина "що е маке све е *** " добре поне че си признават ,Аз мисля че е време да се осъзнаят и да не ни крадат историята да си правят там другото иначе сме длъжни да идеме и да ги сритаме в тъпите кратуни ,защо толкова ни мразят така само ни карат и ние да ги мразим ...
43
4
 
11
 
! Отговори
владо черноземски преди 14 години
...като изкъпеш един македонец какво става ......ЧИСТ БЪЛГАРИН......
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поздравления за най-адекватната статия по темата!
41
1
 
2
 
! Отговори
аха преди 14 години
Прав си абсолютно, да бъдат каквито си искат. Но да не посягат на нашата история.Спираме да се дразним ако си признаят - нашето е измислена държава и историята й започва след 1945 г. Допреди това може да сме били българи или сърби, ама сега вече почваме на чисто и искаме да ни наричате македонци. Историята тепърва ще си я правим. Тогава ОК, прави сте, както кажете. Но те не спират да се домогват до още и още - ту Кирил и Методи, ту Вапцаров, ту Яне... Ай сиктир вече. Та затова е такъв тонът
40
2
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Saglasen sam da badete takiva,kakvito se 4uvstvate.6tom iskate da se nari4ate makedonci,taka da bade.Smqtam oba4e,4e otno6enieto na va6ata darjava,kakto i na srabskata kam na6ite grajdani e vrajdebno(za grajdanite ne govorq).4estno kazano sam protiv da ima partii kato VMRO i OMO-Ilinden,koito nqmat predstava za kakvo se borqt.Protiv sam sa6to vsqkakvi na6i i va6i teritorialni ptetencii.Neka vsi4ki si jiveem mirno i otno6enieto na vlastite kam grandanite v dvete strani da bade drujelubno.
39
1
 
9
 
! Отговори
63291 преди 14 години
Айде зарежете ги вече тия македонци. Писна ни да слушаме и да четем как искали да са си македонци. Ами като искат оставете ги на мира!Какво се случва с Македония е последна грижа на всички българи!!! Даже не знам дали изобщо е грижа някого живи ли са умряли ли са. Баш ме брига както казват тяхните приятели сърбите:)))
38
2
 
7
 
! Отговори
аха преди 14 години
Доста безсмислена статия. По-скоро пожелателна, отколкото реалистична. Авторъ, щом е толкова навътре в македонската тема, трябва да знае как се пише за България н тамошната преса и какъв тон имат коментарите под нея. Тук не важи правилото по-умният отстъпва, защото това после ще ни излезе през носа.
37
0
 
0
 
! Отговори
МАКЕДОНЕЦ преди 14 години
ПОСЕБЕН = РАЗЛИЧЕН.
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Немога да разбера какво толко сме заревали за тези Македония?! Та там няма нищо... Да й мен ме дразни, че доста от територията на България вече не е в нашите граници, и какво?! Факт! Има ли смисъл да им показваме колко "ги желаем"?! Нека си живеят в тази от Бога забравена местност с чукари и изъхнали земи! А после да питат.."Ама може ли без визи"... Е НЕ МОЖЕ!
35
1
 
4
 
! Отговори
Явор Д. преди 14 години
Така е брато :). Явно е, че сме една кръв! И ние искаме на три морета :):):):)
34
1
 
1
 
! Отговори
аха преди 14 години
Какво значи "посебен"?