Македонец взел, че открил и Америка. Сериозно

5 века след откритието вече има група за Македония в Конгреса
Обновена: 15 апр 2011 16:12 | 15 апр 2011 16:10, Елка Василева
323
Македонец взел, че открил и Америка. Сериозно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Македонец от Охрид е първият наш потомък, който стъпил на територията на Америка и което е по-важно, той е успял да направи това през 1492 година заедно с Христофор Колумб“, пише македонският „Утрински весник“.

Това била съобщила в четвъртък Македонската обединена диаспора, според която някой си Драган от Охрид е бил моряк на кораба, който вместо в Индия стигнал до Америка.

Пет века по-късно в четвъртък в Конгреса на САЩ беше сформирана първата група конгресмени приятели на Македония начело с конгресдамата от Мичиган Кандис Милър от Републиканската партия, пише „Утрински весник“.

Според Обединената македонска диаспора тя ще представлява интересите на „половин милион американци с македонско потекло в САЩ“. 

Американските изследвания сочат две истории за Драган от Охрид, продължава изданието.

Едната казва, че той бил религиозен еретик, който бил преследван и избягал от Македония в Испания, но по-късно бил открит и осъден на смърт. Спасил го Колумб, който го наел на кораба си.

Другата версия е, че Драган бил прогонен от Охрид със семейството си още като малък, след като градът им паднал в ръцете на турците. Преселили се в Испания, където той се издигнал в армията и станал любимец на короната, затова и бил изпратен с Колумб.

След като се върнал в Европа, сформирал своя експедиция и доплавал до Венецуела, която му приличала на Венеция и затова я кръстил така. След това заминал за Панама, където стъпил първи.

Иначе Драган отдавна е обявен за българин в България, заключава „Утрински весник“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: МакедонияСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахаххаДошло време и българите да се шегуват на тая тема...нали всичко на света имаме - благодарение на един или друг българин... :))))))))))))))))))))))))))
216
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей макета, я кажете защо Македония няма дата на която празнува освобождението от турско? Всички балкански народи имат такава дата, само вие не. Не е ли странно? Или просто по турско не е имало такава държава и такава нация?
215
1
 
15
 
! Отговори
хаха преди 13 години
аз мисла,че драган ,като откривал америка,по това време христофор колумб/явно идва от куманово/е откривал охридското езеро,което пък е било свързано с атлантика и средиземно море едновременно.а-а, за македоноидите.тя таа дума е много стара.етимологията и се корени в думата МАНГАЛОИДИ.те са били едни такива с големи квадратни глави и ококорени очи.после от това са останали само квадратните кухи глави.
214
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей господине дето говориш за аналфабети ТОВА НА АНТИЧКИ ИЛИ СЛОВЕНОмаденски джазик е а АБЕ *** изпълнявайте условията на ЕС и НАТО или ето казвам го на "македонски"ФАКЯТЕ ПАТОТ КОН ХУНЗАЛЕNД ясно ли е МАКЕДОНЦИ НЕМААТ НАПРАВЕНО НИШТО ВЕЛИКО ТИКВО ОД ПРОСТА ПРИЧИНА ШТО ТАКВО ЧУДО НЕМАЛО сЕга рАзбра НИТУ ВЕ ИМАЛО,НИТУ КЕ ВЕ ИМА како етнички освен во границите на F.I.R.O.M!!hahahaНаша Македонja и езикът ви джазиран та газиран и вие в главите имате сръбска сп...*** и не можете да мислите
213
3
 
47
 
! Отговори
Мхм преди 13 години
За тези които още не са разбрали - Барак Обама - и той е македонец, истинското му име е БАРАЧЕ ОБАМОВСКИ!!
212
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо подобно съм чел преди 84-та година,ставаше въпрос за Алонсо де Охеда. Ако приемем,че "де Охеда" значи "от Охрид" не виждам прилика между Алонсо и Драган. Дори и така да е,по онова време в никакви източници не се споменават "македонци" като етнос в Отоманската империя. Е,какъв е бил Драган от Охрид,уважаеми историчари?!
211
0
 
16
 
! Отговори
някой преди 13 години
"Американските изследвания сочат две истории за Драган от Охрид, продължава изданието." Значи, и двете истории са безсмислени. Охрид пада под турско през ХV в. По време на турското робство няма кой да гони Драган за еретизъм, защото църквата вече не е имала власт. Всички - православни, богомили и пр. са били все рая. По другата версия - Драган няма как да е бил прогонен като малък след падането на Охрид под турско, защото това означава, че е открил Америка като е бил поне 100 годишен.
210
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пак ли тия бе! Не им ли омръзна да се правят на клоуни пред цял свят ...
209
1
 
24
 
! Отговори
до 213 преди 13 години
Новината за Господ е македонец вече я имаше преди две години пак преди Великден. Тогава обявиха, че Господ е създал Македоноиди, а след тях и другите две големи нации Негроиди и Монголоиди. Целата европска земя била потомци на македоноидите, а пръв техен вожд Македон и т.н. Даже новината се излъчваше по МТВ (Македонска телевизия) с говор,нещо от сорта Говори македонскиот бог... :)))
208
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 204-ние не спорим,че Драган от Лихнида съществува. Да имало е такова лице! Но той е бил българин от Охрид! От 100 години в България се изучава живота на Драган от Охрид-Лихнида-а вие едва наскоро решихте да ни го откраднете и него и да го пофиромчите и изхунзите. Драган от Лихнида се е бил български благородник!
207
0
 
11
 
! Отговори
svetlio do Марк преди 13 години
Брат бъркаш се,тоя език е създаден още преди векове :Д ние сме взаимствали нашия от техния...Само немога да схвана какво прави буквата J ама те сигурно си имат отговор.
206
0
 
32
 
! Отговори
flibanserin преди 13 години
Македонците първи са преминали в аеробна среда на живот.
205
1
 
18
 
! Отговори
сдг преди 13 години
ОЧАКВАЙТЕ СЛЕДВАЩАТА НОВИНА:ГОСПОД Е МАКЕДОНЕЦ И Е СЪЗДАЛ САМО МАКЕДОНСКА НАЦИЯ И ОТ НЕЯ Е ЗАПОЧНАЛО ДЕЛЕНЕТО НА РАСИ:))))))))))))))))))След такива новини човек има за какво да се смее от сърце.
204
2
 
31
 
! Отговори
jen преди 13 години
Цял народ шизофреници! Мисля, че някой психиатър може да спретне не лоша професура на гърба на тия македонски юнаци:)))
203
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МНОГО ТРИЙШ БЕ РЕЗАК *** ЕНИЧЕР.НИКОЙ НЕ КЛИКА НА РЕКЛАМИТЕ ВИ ЗАЩОТО СТЕ ДОЛНИ *** ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА БАНВАШ,ЩЕ ВИДИШ ПОСТЪПЛЕНИЯ ОТ РЕКЛАМИ ПРЕЗ КРИВ МАКОРОН ПОМИЙО...НИКОЙ ДА НЕ КЛИКА НА РЕКЛАМИ В ТОЗИ САЙТ БОЙКОТ МАМИЦАТА ИМ СПАМЕРСКА.
202
0
 
12
 
! Отговори
Absurde преди 13 години
Tва не може да стане, по-скоро първите 13 колонии, сега щати стават част от Македонските провинции на запад...
201
0
 
14
 
! Отговори
Марк до 204 преди 13 години
1. Защо си анонимен?2. На какъв език пише, който аз и всички ние прекрасно разбираме? Това според теб македонски език ли е?
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
никой не спори че го е имало, няма смисъл от празни прикази
199
0
 
9
 
! Отговори
Кочо преди 13 години
Фиромките паталогични фантазии са добре известни. Вече дори не са смешни, а отегчителни до смърт.
198
0
 
13
 
! Отговори
svetlio преди 13 години
Ои ти луно земя македонска и за тебе ли ке се тепаме и за тебе ли ке умрем-казал македонеца гледайки светещото тяло...