Македонец взел, че открил и Америка. Сериозно

5 века след откритието вече има група за Македония в Конгреса
Обновена: 15 апр 2011 16:12 | 15 апр 2011 16:10, Елка Василева
323
Македонец взел, че открил и Америка. Сериозно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Македонец от Охрид е първият наш потомък, който стъпил на територията на Америка и което е по-важно, той е успял да направи това през 1492 година заедно с Христофор Колумб“, пише македонският „Утрински весник“.

Това била съобщила в четвъртък Македонската обединена диаспора, според която някой си Драган от Охрид е бил моряк на кораба, който вместо в Индия стигнал до Америка.

Пет века по-късно в четвъртък в Конгреса на САЩ беше сформирана първата група конгресмени приятели на Македония начело с конгресдамата от Мичиган Кандис Милър от Републиканската партия, пише „Утрински весник“.

Според Обединената македонска диаспора тя ще представлява интересите на „половин милион американци с македонско потекло в САЩ“. 

Американските изследвания сочат две истории за Драган от Охрид, продължава изданието.

Едната казва, че той бил религиозен еретик, който бил преследван и избягал от Македония в Испания, но по-късно бил открит и осъден на смърт. Спасил го Колумб, който го наел на кораба си.

Другата версия е, че Драган бил прогонен от Охрид със семейството си още като малък, след като градът им паднал в ръцете на турците. Преселили се в Испания, където той се издигнал в армията и станал любимец на короната, затова и бил изпратен с Колумб.

След като се върнал в Европа, сформирал своя експедиция и доплавал до Венецуела, която му приличала на Венеция и затова я кръстил така. След това заминал за Панама, където стъпил първи.

Иначе Драган отдавна е обявен за българин в България, заключава „Утрински весник“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: МакедонияСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
13
 
! Отговори
Христофор К. преди 13 години
Това съм го чел в тогавашния вестник "Орбита" преди около 25-30 год. "Утрински весник" да не е тамошния "Уикенд"?
196
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Навистина е жално колку аналфабети во познаваето на историата се збрале тука да истресат сво коментар и тоа се знае, подбивен и пакосен. Драган де Лихнидос не сме го измислиле ние, за него има податоци во шпанската историа, од таму се информациите. Вие едноставно уживате да бидете МАЛЕЧКИ. Дури и ви тежат било какови информации за некои Македонци кои некогаш направиле нешто големо. Засрамете се и едуцирате се малку пред да помислите да зборувате за нешто за кое не знете ништо!
195
0
 
9
 
! Отговори
конгресмен преди 13 години
След тази новина, Конгреса взе своето решение: Македония -51 Американски щат.
194
1
 
28
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Много съм притеснен!На запад от нас в малката държава Македония се е заформила някаква колективна психоза, която час по-скоро трябва да бъде диагностицирана от специалистите!Непрекъснато хората там търсят и "намират" някакви псевдофакти за смоето "величие"!Това е вероятно колективна мания за величие!
193
0
 
17
 
! Отговори
S.w.o преди 13 години
ФИРОМ е създаден преди големия взрив!ХАХАХАХАХА
192
0
 
18
 
! Отговори
ДАЙ ВАР преди 13 години
22 март 2008, съботаПРОБЛЕМЪТ НА "МАКЕДОНЦИТЕ" Е, ЧЕ СА БЪЛГАРИ, ЗАЯВИ БИВШ ГРЪЦКИ ВЪНШЕН МИНИСТЪР На фона на интензивни преговори за решаването на спора за името на Македония между Атина и Скопие малко преди срещата на върха на Нато в Букурещ, предаването "Факели" (Досиета) на гръцката телевизия Скай излъчи цяло издание, посветено на историята на проблема около името на бившата югорепублика.В него бившият външен министър от Пасок Теодорос Пангалос заяви, че проблемът на македонците от Скопие е, че са българи: "Гърците трябва да разберат, че ако тези хора славяните от южна Югославия, не нарекат себе си македонци, тогава ще се разкрие ужасната реалност. Коя е ужасната реалност, която отбягват на всяка цена. Българи са. Въпросът, който трябва да си зададат хиперпатриотите гърци е дали е в наша угода държавата Скопие да се разпадне и една по-голяма България да има обща граница с една по-голяма Албания? Защото за това става въпрос".
191
0
 
13
 
! Отговори
произход преди 13 години
даже да ви кажа имаше доказателства че маймунуте и те са произлезли от македонци...че чак тогава са станали хора..ааа така де. което си е право - право
190
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахааххахаххахахаххахахаххахах!!!!!!!!!
189
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 13 години
"АЛОНСО ДЕ ОХЕДА,документална монографияИВАН ДИМИТРОВ, автор 1999 г.първо издание 4Ами просто са попреписали една българска книжка излязла преди повече от 10 години!
188
0
 
3
 
! Отговори
masti преди 13 години
ALONSO DE OHEDA
187
0
 
15
 
! Отговори
центъра на планетата преди 13 години
Македония е центъра не само на планетата но и на вслената...според многобройните изследвания на НАСА а също и на великите македонски учени !
186
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сичко македонско е веелико - и Александър македонски е най великиот гей .
185
0
 
6
 
! Отговори
888 преди 13 години
Европа чака ротационния принцип на управление кога ще дойде реда на България поне да се посмеят но ако знаят какъв потенциал има в македония , веднага ще ги приемат в европейския съюз.
184
0
 
1
 
! Отговори
idiot преди 13 години
Костов е виновен
183
0
 
4
 
! Отговори
центъра на планетата преди 13 години
според послендите изследвания на НАСА...македония е центъра не само на планетата земя, НО и на цялата вселена...което се потвърди и от многобройните македноски учени...посветили живота си на тези изследвания ! УРА братя македонци !
182
0
 
4
 
! Отговори
До БДЖ преди 13 години
Стефане, *** долна. Чича ти от Крагуевац обади ли се?
181
0
 
4
 
! Отговори
До БДЖ преди 13 години
Стефчо, селска пръчко, ела в спорт1, там да те храним, *** говежда!
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уважаеми македонци, като нямате език и не можете да запомните българския - пишете на англииски. Току виж сме ви разбрали глупостите
179
0
 
2
 
! Отговори
до 5547 преди 13 години
Всъщност ника ти трябва да е 77 000 :)))))))))
178
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква ти Америка, образуването на Земята го дължим на македонците. Какви ги говоря ?!?! Самият Голям взрив е дело на македонец!

Спонсорирани публикации