По стъпките на Нийл Армстронг? Не може!

НАСА забрани дори да се прелита над местата на кацане на "Аполо"
Обновена: 10 ное 2011 09:41 | 10 ное 2011 07:04,
292

Там, където е стъпвал Армстронг (това на снимката е той), е останала много техника. Снимка: НАСА

 

НАСА наистина въведе ограничения. Най-строгите се отнасят за два участъка на Луната – тези, на които са кацали експедициите "Аполо-11 и "Аполо-17" – първата и последната. Другите са за останалите места, които от 1969 по 1972 г. са посетили 12 земляни, пише Комсомолская правда.

Злите езици вероятно ще кажат, че американците пак са намислили нещо да скрият. Например най-популярната "тайна" – че никога не са били на Луната.

Но както обяснява един от водещите сътрудници на НАСА – Робърт Келсо, създаването на забранените зони е насочено изключително към съхраняване на местата на пребиваване на хора на Луната. По думите му дошло е време да се погрижат за тях. Понеже космонавтиката се развива толкова бързо, че скоро на нашия естествен спътник туристите може да зачестят...

Естествено, екскурзиантите ще искат да видят къде са били техните предшественици – истинските американски космонавти, къде Нийл Армстронг е слязъл от стълбата на "Ийгъл" и е направил първата си стъпка върху лунната повърхност – "one giant leap for mankind". Разбира се, тя се е запазила.

"Освен следи ние сме оставили там много артефакти – казва Келсо, – от флагове, научни уреди, камери до лунни автомобили и контейнери с урина и с фекалии".

Туристите могат да заличат следите, да повредят техниката, да поукрасят нещо – с други думи, способни са сериозно да нарушат "историческите картини". А в НАСА искат да ги съхранят за идните поколения.

Близка заплаха за местата на кацане специалистите на Агенцията виждат в проекта Google Lunar X Prize. На участниците в него – а те вече са достатъчно – са обещани 30 млн. долара. Такава внушителна награда ще бъде връчена на първата успешна доставка на действащ робот на Луната.

Според Келсо опасни са не само самите роботи, а реактивните струи на корабите, с които те ще долетят.

Когато "Аполо-12" кацнал на 150 метра от преди това прилунилата се автоматична станция "Surveyor 3", силно повредил местността и техниката, вдигнал прах и малки камъни. В НАСА не искат такова нещо да се повтори с местата на кацане на "Аполо".

В резултат Агенцията въвежда следните ограничения за комерсиалните и други туристически визити на Луната: над местата на кацане на "Аполо 11 и 17" са забранени всички полети. За забранени се смятат зони с площ 1200 акра (ок. 5 кв. км).

Пеша не бива да се преминава по-близо от 82 ярда (това са около 75 метра) около всички места на кацане.

Кой ще следи забраните да се спазват, още не е ясно. Възможно е във времето, когато към Луната ще започнат да потеглят екскурзии, там да се появи и полиция. Или пазачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
2
 
41
 
! Отговори
Rammstein преди 12 години
We're all living in America,America is wunderbar.We're all living in America,Amerika, Amerika
268
1
 
40
 
! Отговори
до rm преди 12 години
Вее се защото са го въртели наляво - надясно при забиването му на повърхността(въртели наляво - надясно и понеже няма атмосфера е останало да трепти известно време) , а не от вятъра и наистиан е на Г- стойка за да стои изправено
267
0
 
37
 
! Отговори
rm преди 12 години
Ето я и снимката, виждате ли я Г образната форма и как точно е закачено знамето или да ви го нарисувам.
266
6
 
47
 
! Отговори
rm преди 12 години
Ауе, как ще се вее флагът!??! Вие изобщо гледате ли ги тези снимки?Флагът е закачен на Г стойка, затова седи "изправен" и се "вее", а не е клюмнал. Защото от НАСА, за разлика от вас умници, знаят къде отиват, и затова са помислили предварително по въпроса. Веят ви се люспите от семки в мозъците.
265
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Флагът не се вее от ветрец..ветрец в космоса няма! Вее се, защото е във вакуум, затова седи изправен...НАСА са стъпили на Луната, друг е въпроса дали показват автентичните кадри(ако ме разбираш)
264
6
 
37
 
! Отговори
180 преди 12 години
Хм .. доста интересно. В един филм служител на НАСА запитан защо под лунния модул няма кратер, започва да обяснява, че при самото приземяване двигателите работят на малък процент от мощността си и по този начин не могат да избутат почти никакви частици от повърхността. Сега изведнъж казват, че се вдигнал облак, камъчета, ала-бала. Ще продължават да ми хранят с глупости докато има кой да им вярва. Над зоната на кацане на лунните мисии (Area 51) от край време са забранени полетите.
263
10
 
46
 
! Отговори
??? преди 12 години
Въпрос към някой: флагът заще се вее - вятър ли духа, какво ли, и ако се вее защо стъпката за толкова време не е заличена от ветреца.и защо е толкова дълбока ясна и хубава тая стъпка.
262
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 261 е извинявай но по *** от теб човек не може да бъде , бягай довечера в чалга клуба да ти налеят малко мозък
261
3
 
41
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
Да ми поставят забрани в Америка - ок. Ама да ми казват на Луната какво да правя.... мога само да ги питам на майка си пИтката виждали ли са я?
260
2
 
32
 
! Отговори
Мимо преди 12 години
ми къ шъ ходят там - те нали фашагите навремето са направили мавзолей на Хитлер там,и дай ся си4ки да разберат и дай пак неонацизъм и т.н. !
259
3
 
42
 
! Отговори
по-точно преди 12 години
Трябва да си най-тъпият и ограничен мислещ индивид за да вярваш че те са били там.....!!! ---Трябва да си най-тъпият и ограничен мислещ индивид за да вярваш че те НЕ са били там.....!!!
258
1
 
48
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
От кога луната стана собственост на УСА?!? Нещо много нагли станаха тези. :-) :-) Че и забрани взеха да въвеждат. :-)
257
1
 
37
 
! Отговори
... преди 12 години
айде комплексарите и тоталните *** почват...ся от луната ще се мине към политика и на края ще свърши с икономика...няма смисъл да спорите аз ще ви кажа....."Елвис Пресли които ест е жив набарал от някъде несъществуващата ракета "Сатурн V" и с помоща на извънземните от зона 51 е разрушил кулите близнаци в Ню Йорк"...разбира се в историята са вкл. масони и свръх богати евреи които тайно управляват света но самата история ставаше мн дълга за тва ги резнах от нея.....
256
10
 
34
 
! Отговори
хахахаха преди 12 години
Трябва да си най-тъпият и ограничен мислещ индивид за да вярваш че те са били там.....!!!
255
3
 
33
 
! Отговори
;;; преди 12 години
И аз съм бил на Луната като тях!По-точно е обаче да се каже че това е Лунатата Невада...
254
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледайте новия филм Аполо 18.Никога не съм вярвал в разни конспирации, но с оглед скриването на някои факти, както и на нежеланието нито на руснаци, нито американци да извършват повече кацания на Луната, определено има нещо гнило там !
253
1
 
47
 
! Отговори
ppp преди 12 години
След като няма атмосфера на Луната, тези фекалии дали миришат ?
252
0
 
33
 
! Отговори
Панчо Санса преди 12 години
до 246По темата гледам само документални филми. Изводите си правя на база на западни и източни книги и списания по темата от преди и след 1990 г. , както и на родни.
251
0
 
33
 
! Отговори
ВИванов преди 12 години
и *** махат линкове ... променят думи ... :) Бях си направил труд да избера два добри сайта с обяснения - с добра обосновка, примери и връзки .. малко е повърхностно да ги махнете. "moon hoax clavius" в гугъл
250
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве ей....хората за космоса са ви написали вие пак разровихте кокалите от войните...а успокойте са