По стъпките на Нийл Армстронг? Не може!

НАСА забрани дори да се прелита над местата на кацане на "Аполо"
Обновена: 10 ное 2011 09:41 | 10 ное 2011 07:04,
292

Там, където е стъпвал Армстронг (това на снимката е той), е останала много техника. Снимка: НАСА

 

НАСА наистина въведе ограничения. Най-строгите се отнасят за два участъка на Луната – тези, на които са кацали експедициите "Аполо-11 и "Аполо-17" – първата и последната. Другите са за останалите места, които от 1969 по 1972 г. са посетили 12 земляни, пише Комсомолская правда.

Злите езици вероятно ще кажат, че американците пак са намислили нещо да скрият. Например най-популярната "тайна" – че никога не са били на Луната.

Но както обяснява един от водещите сътрудници на НАСА – Робърт Келсо, създаването на забранените зони е насочено изключително към съхраняване на местата на пребиваване на хора на Луната. По думите му дошло е време да се погрижат за тях. Понеже космонавтиката се развива толкова бързо, че скоро на нашия естествен спътник туристите може да зачестят...

Естествено, екскурзиантите ще искат да видят къде са били техните предшественици – истинските американски космонавти, къде Нийл Армстронг е слязъл от стълбата на "Ийгъл" и е направил първата си стъпка върху лунната повърхност – "one giant leap for mankind". Разбира се, тя се е запазила.

"Освен следи ние сме оставили там много артефакти – казва Келсо, – от флагове, научни уреди, камери до лунни автомобили и контейнери с урина и с фекалии".

Туристите могат да заличат следите, да повредят техниката, да поукрасят нещо – с други думи, способни са сериозно да нарушат "историческите картини". А в НАСА искат да ги съхранят за идните поколения.

Близка заплаха за местата на кацане специалистите на Агенцията виждат в проекта Google Lunar X Prize. На участниците в него – а те вече са достатъчно – са обещани 30 млн. долара. Такава внушителна награда ще бъде връчена на първата успешна доставка на действащ робот на Луната.

Според Келсо опасни са не само самите роботи, а реактивните струи на корабите, с които те ще долетят.

Когато "Аполо-12" кацнал на 150 метра от преди това прилунилата се автоматична станция "Surveyor 3", силно повредил местността и техниката, вдигнал прах и малки камъни. В НАСА не искат такова нещо да се повтори с местата на кацане на "Аполо".

В резултат Агенцията въвежда следните ограничения за комерсиалните и други туристически визити на Луната: над местата на кацане на "Аполо 11 и 17" са забранени всички полети. За забранени се смятат зони с площ 1200 акра (ок. 5 кв. км).

Пеша не бива да се преминава по-близо от 82 ярда (това са около 75 метра) около всички места на кацане.

Кой ще следи забраните да се спазват, още не е ясно. Възможно е във времето, когато към Луната ще започнат да потеглят екскурзии, там да се появи и полиция. Или пазачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво вдиганал Аполо 12?!?прах и малки камъни?!и за тва земята около него е една равна....
248
0
 
33
 
! Отговори
Велко Иванов преди 12 години
Сенки, хвърлени под различен ъгъл, се случват когато теренът е неравен. Примери за това има да речем в youtube - във филмчета правени с широкоъгълна камера в пресечен терен, на слънце. Ето едно примерно: youtube/watch?v=wOEaakcc_EE - натиснете пауза на 0:20 и вижте сенките на втория колоездач и този, който снима - под сериозен ъгъл са. Останалите "грешки" в материалите на НАСА са също толкова нормални и естествени явления.
247
0
 
32
 
! Отговори
Велко Иванов преди 12 години
Един очеизваден за всеки пример - ако осветите нещо с няколко различни осветителни тела, резултатът са няколко различни сенки. Не един астронавт хвърля сянка под един ъгъл, а другият - под друг ъгъл, а всеки астронавт хвърля няколко сенки едновременно. Загледайте се в който и да е футболен мач, проведен на осветление.
246
0
 
32
 
! Отговори
Велко Иванов преди 12 години
Някой, 72 ако не се лъжа, беше пуснал един списък с въпроси, на които НАСА не били дали отговор .. факт е, че НАСА са дали много изчерпателни и обосновани отговори на всички тези въпроси, има даже огромно количество независими сайтове, където отговорите и обясненията са публикувани
245
2
 
33
 
! Отговори
до 246 преди 12 години
Разбира се че е имало прекалено много власовциТам не само поради причина-страх и подчинение застават на страната на немците, а и заради религиозни истории. Комунистите не вярват в Бог, онези руснаци страхливите и вярващите веднага стават власовци-предатели. Гледал си предполагам най-великия сериал за втората световна война-Штрафбат! Там е показано нагледно какви са власовците, комунистическата система на Сталин и въобще целия живот и манталитет на руснаците как е отразенмного точно.
244
1
 
36
 
! Отговори
Панчо Санса преди 12 години
Какво да ровя не ме интересува колко са измрели, но ще ти кажа само ,че немалко са минали на немска страна. Я кажи за немци били се на страната на СССР
243
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей Панчоо...стига рови в нета...казвай бързо от тези 650 хиляди пленени руснаци колко са измрели и колко са останали живиТова е важното когато става въпрос за плен!
242
0
 
32
 
! Отговори
от 243 преди 12 години
Исках да кажа че едва 2% от 250 хилядната войска на Паулус е оживяла!
241
0
 
31
 
! Отговори
до 242 преди 12 години
Да кажем че си прав.От 250 хиляди се връщат 5 хиляди в родината си. Другите нали се сещаш че са измрели?!!!! Та....2% от войската на Паулъс е хвърлила топа. От 650 хиляди колко са измрели заради мъчения и директна военна намеса???????? Бързо отговаряй! Да видим последствията понеже.
240
2
 
32
 
! Отговори
Панчо Санса преди 12 години
до 241Не говори небивалици! От 250 000 войници в 6-та армия пленяват 95 000 , а накрая след плен се връщат около 5 000. ВязмаПрез есента, по-точно, на 7 октомври, 1941 г. в района на гр.Вязма в обкръжение попадат четири съветски армии. Седмица по-късно са пленени 650 хил. червеногвардейци.Погледнато статистически един Ханс е вземал в гроба със себе си трима Ивановци.
239
1
 
34
 
! Отговори
do 238 преди 12 години
Най-голямата армия която е обкръжавана е на генерал Паулус край Сталинград... от 300 хилядна армия едва 5-6 процента са останали живи и са ги пратили по руските лагери заради малоумието на Хитлер, който издава заповед да се бият войските на Паулус в този съветски кожух до крак.
238
0
 
36
 
! Отговори
Ярис преди 12 години
На тия от НАСА май им е лошо нещо... Май са мислили на махмурлук! А от пишман "туристи" не можеш да опазиш нищо - нито коралите под водата, нито сталактитите под земята, нито чистотата на планината
237
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма значение дали има забранени зони на луната и да ги има и да не никой особенно Русия не може да стигне до луната.
236
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма във военната история на човечеството по-голяма армия обкръжена и пленена от руската армия ,пазеща Киев - 525 000 души ! Това ако не е стратеическа грешка- здраве!
235
1
 
33
 
! Отговори
до 228 преди 12 години
Всички си мълчат и си траят, понеже има защо.
234
0
 
34
 
! Отговори
Панчо Санса преди 12 години
до 231 То от само едно решение не може да се загуби цяла война. Хитлер прави цял ред стратегически грешки - като се започне от Дюнкерк , отказа от десант в Англия, нахлуването в СССР, постоянното разиграване на танковите групи и прехвърлянето им ту за настъпление срещу Киев , ту срещу Москва, отказа за отстъпление на 6-та армия от Сталинград, протакването на Курската битка докато руснаците добре се укрепят....
233
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Луно, луно, земйо македонска! И за тебе ли ке требе да се бахтиме!
232
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 231Не само там си сбъркал, ама карай. Важното е, че си каза мнението.:) Разбрахме го, разбрахме и теб.:) Бе диалог да става! :) Хайде жив и здрав бъди!:)
231
1
 
35
 
! Отговори
Панчо Санса преди 12 години
до 248Пълни брътвежи! Август 1942 г. Вермахта настъпва само на Юг към Сталинград, а още зимата на 1941 са отхвърлени на 150 - 200 км от Москва, а Ленинград е блокиран и обсаден още през 41 за цели 3 години! Целта е била да се овладее Майкоп, Донбас и нефтените находища там.
230
0
 
42
 
! Отговори
dnd преди 12 години
че да не е тяхна луната бе, ще си ходя и ще си пикам и акам къде си искам!