Странните традиции и суеверията на космонавтите

Невероятните обичаи се спазват и до ден-днешен
Обновена: 11 ное 2011 22:25 | 11 ное 2011 22:25, Елка Василева
125
Странните традиции и суеверията на космонавтите
Снимка: Архив Reuters

Началото на космическите суеверия е поставено от знаменития генерален конструктор Сергей Корольов. Той не обичал стартовете да са в понеделник и винаги променял датата, ако първоначално избраната се падала в понеделник. Защо – не се знае.

В Съветския съюз космически кораби не са излитали в понеделник през първите три години от космическата ера.

Когато започнали пък да излитат, станали 11 аварии.

От 1965 г. в съветската, а сега и в руската космонавтика, понеделникът е едва ли не официално „нестартов“ ден“.

На космодрума Бойконур има и „нещастни дати“. Старт никога не се планира за 24 октомври. В този ден всъщност на стартовата площадка никога не се извършва никаква сериозна работа.

На 24 октомври 1960 година се взриви ракетата носител МБР Р-16, загинаха десет души. А на 24 октомври 1963 година избухна ракетата Р-9А – изгоряха осем души.

Друго суеверие на Корольов е било копчето „старт“ при заповед да бъде натискано винаги от един и същи човек – оператора късметлия капитан Смирницки.

Нито едно изстрелване на ракета не минавало без Смирницки. Корольов просто смятал, че този човек има лека ръка.

Същият Корольов забранявал на един от своите конструктори да се появява на стартова площадка при изстрелване. Причината – веднъж на дежурство на този специалист било станало нещо неприятно.

Космонавтите никога не дават автограф преди първия полет. Някои по принцип избягват да дават автограф с черен химикал.

Целият екипаж обаче задължително се подписва на бутилка водка, която после изпиват всички заедно – вече на земята, в степта в Казахстан, след удачния полет.

Космонавтите с удоволствие оставят автографи на вратата на хотелската стая, в която са прекарали нощта преди старта. Категорично е забранено тези автографи да бъдат измивани и заличавани.

Казват, че заради суеверия е имало страхове Валентина Терешкова да бъде изпратена в космоса – всички се сещали за вярването на моряците, че жена на кораба носи нещастие.

Но съветското ръководство не било суеверно. През 1963 г. непосредствено преди международна женска конференция в Москва е решено, че в космоса трябва да лети жена.

В космоса дълго време не са пускали мъже с мустаци. По време на полета на мустакатия Виктор Жолобов е имало проблеми и програмата е трябвало да бъде прекратена предсрочно.

Космонавтите никога не наричат „последен“ старта на някой кораб, казват „краен“ или „заключителен“.

Освен това космонавтите никога не се прощават със съпровождащите ги хора.

На космодрума в Плесецк преди изстрелване на ракета носител на нея задължително изписват „Таня“. Казват, че това име бил написал на първата ракета влюбен в някоя си Таня офицер. Веднъж, когато забравили да изпишат късметлийското име на корпуса на ракетата, тя се взривила.

Преди старта космонавтите задължително гледат филма „Бялото слънце на пустинята“.

По традиция при полет те взимат със себе си стръкче пелин, тъй като най-дълго от другите растения запазва аромата си и им напомня за Земята.

В стартовия комплекс при изпращането на екипажа задължително звучи песента „Земля в илюминаторе“.

Космонавтите смятат за правило да се изпикаят върху гумата на автобуса, който ги отвежда до стартовата площадка. След това плътно закопчават скафандъра им и следващата възможност да се облекчат е едва след няколко часа вече в открит космос.

Ритуалът бил тръгнал от Юрий Гагарин и се поддържа и до днес. Според други родоначалникът на тази традиция е генералният конструктор Сергей Корольов, който задължително „напоявал“ ракетата преди изстрелване, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уууууууу ква филофобия съ е развихрила...само не знам смисъла. Ако едните не са направили нещо, то не е чак толкоз важно. Ще се намерят други и ще го направят. Филофобчета кат попчета....
79
0
 
5
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
Интересно астронавтите какви суеверия имат?Някой от тях бе казал за полетите с Аполо, че е истинска лудост да лежиш върху няколко милиона литра силно запалимо гориво и да гледаш небето с усмивка.
78
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скъпи балъчета американофилски, моля емигрирайте и ни освободете от своето присъствие. Емигрирайте и мийте кенефите и чиниите на фалиралия США. Колкото и да не ви е приятно, Русия ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ПО - БЛИЗО ДО БГ ОТ США. А относно техниката вярно е че США са по- напред, но що се отнася до космическата ера, Руснаците са първи във всичко значимо, освен кацането на луната. И пак, моля ви, емигрирайте американофилчета, никой не ви иска никъде, тук в Европа, не само БГ...
77
0
 
5
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
до някойС коняк риснаците празнуват.Коняк,бонбони и цветя са нещата с които отиваш на гости.
76
0
 
7
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
Руснаците са фаталисти.Но препикаването ме разби!Толкова по руски!!
75
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
77 и ти си прекалил с водката хааЧовека ти обяснява, че МКС която я има и след няколко години ще трябва да бъде потопена, е сглобена от совалки, а не че ще бъде сглобявана от совалки. САЩ я сглобиха и платиха, а сега я ползват съвместно с руснаците и даже си плащат да им качват космонавтите, нагли руснаци :), ако не са доларите на НАСА и полетите не могат да си платят.Аман от *** като *** хора.
74
1
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 12 години
За завършването на МКС ще са необходими над 50 монтажни и обслужващи полета, от които 39 ще бъдат с космическата совалка. Освен монтажните и обслужващите полети, ще бъдат необходими още около 30 полета--Ти в коя година живееш? Какви ги говориш, че ЩЕ бъдат извършвани полети за конструирането на станцията, след като МКС е построена преди години.Нещо ама мнооого си объркан!Погледни си календара.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ред на сглобяване на МКС32 полета4 - Протон1 - Съюз10 - Индевър8 - Дискавъри9 - Атлантис
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За завършването на МКС ще са необходими над 50 монтажни и обслужващи полета, от които 39 ще бъдат с космическата совалка. Освен монтажните и обслужващите полети, ще бъдат необходими още около 30 полета на Прогрес за материално-техническото обезпечаване на строителния процес. Те това са фактите едните изграждат и качват, а другите им помагат.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурен съм, че на МКС има една гума, която руснаците препикават преди да поемат към Земята.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 50 монтажни полета за монтирането на МКС, 39 са изпълнени със совалките това си се знае от всички с изключение на *** пукащи водка от сутринта. Пичове четете истинска научна литература и ще ви светне как русия е назад в техниката с десетилетия.Фобос грунт е само поредното доказателство.
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе да руските кораби, интересувай се малко как е строена МКС и ще разбереш, че големите тежки и сложни модули са качвани със совалки които имат механична ръка и голям товарен отсек нещо което руснаците нямат.Много ми е смешно и жалко когато руските *** в българия изкривяват научните факти които самите руснаци признават :)
68
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не бяха руските кораби МКС сега нямаше да съществува - факт!
67
5
 
4
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
Пич не знам дали знаеш, но ако не бяха совалките нямаше да има МКС, и тия руснаци 64 за които говориш нямше да има къде да са, особенно предвид, че 70% от МКС е собственост на НАСА. И какво 64 хвалиш се, че руснаците се намират на станция която не е качена от тях и не е тяхна собственост ??!!? хаха само нагъл пиян руснак може да го прави
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
67 самите руснаци признават, че совалката е най сложната машина правена някога, машина която никой никога не е успявал да направи, кораби в момента правят русия правят и китай правят и европа, а скоро в САЩ ще ги правят и частни компании и тогава с какво ще се оправдавате не ви знам :). Практически почити всичко което знаем за космоса особенно за далечния знаем от НАСА, но за какво са им кораби на пиянките, като с тях нищо не правят, а хората и без кораби пак правят маса научни открития :).
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те това могат руснаците 64, да качват до мкс, че и с това се дънят от време на време като последния прогрес който нещо не успя да качи водка и трушиика. Това са им мисиите добре, че не успяха да сложат хора в Буран иначе тогава щяхме да гледаме фоерверки от всякъде, както сега ще гледаме с Фобос грунт мисия която подготвят от десетилетия и пак се издъниха. Няма как да настигнат запада който вече е поне две десетилетия пред тях. Моля отговори на 62, ако можеш :)
64
3
 
8
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
Разликата между совалката и руските консерви са като между триетажна вила и селски ***. --Само дето прехвалените совалки вече не летят, само руски ракети!!!!!Ето, това е разликата!Това за селския *** би се сетил само човек, който ежеднено ползва ***, живеейки край цивилизацията!
63
0
 
6
 
! Отговори
dzivko преди 12 години
Абе не знам за суеверията ама и аз да съм ще пикая на гумата,не ми струва нищо,а щом е традиция пък си има и статистика за успеваемост.Относно руските кораби-добри лоши вършат работа,совалките ги спряха,тука много космонавти(астронавти) има .....Мир на праха на загиналите
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ало, мразещите Русия, я ми кажете, колко космически апарата изстреляхте от Анадола! Или от Циганландия?
61
1
 
13
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
То няма как да има руснак загинал в мисия, защото Русия няма никакви мисии.--Аууу, каква глупост. В момента на international space station има двама руснака и един американец. Станцията е посетена от 196 души, доставени основно с руски космически кораби. Само руснаците имат в момента космически кораби, които могат да доставят хора и оборудване на станцията. Айде стига сте писали дивотии, заслепени от омраза към Русия. Белият човек е обективен, малкият човек - мрази! - Чърчил

Спонсорирани публикации