Дебелеенето може да се предвиди

Големите промени са най-сериозната причина
21 ное 2011 07:00, Елка Василева
101
Дебелеенето може да се предвиди
Снимка: Reuters

След 18-ата си година и особено по време на следването хората надебеляват средно с килограм и половина. Близо 10% от първокурсниците качват дори по 6 килограма. Затова пък 25% от студентите през първата година на следването отслабват. И при едните, и при другите това е последица от промяната на обстоятелствата.

Коледната ваканция

Не става дума само за коледните и новогодишните трапези, а за целия този период, през който повечето хора прекаляват с храната. По празниците се харчат повече пари, семействата се събират, пийва се и повече алкохол. Всичко това ни прави по-напрегнати и нервни - и по-дебели.

Дълъг период без работа

Близо 3% от мъжете, които напускат работа или са уволнени, отслабват с 10 процента от теглото си, но 8% надебеляват. Изследователката и диетоложка Зоуи Харкомб, която е автор на книгата „Епидемията затлъстяване“, твърди, че в подобна ситуация три фактора определят дали ще надебелеем: целта, себеуважението и приходите. При продължително безработните и трите фактора бележат спад и хората ядат повече, за да им минава по-бързо времето, но правят това и по емоционални причини.

Бракът води до надебеляване

След като се омъжат, жените над 30-те години дебелеят най-много. Отпускането заедно с партньора и повечето време в къщи вървят заедно с по-честото и по-обилно хранене.

Отказването на цигарите

Спирането на тютюнопушенето е най-честата причина за надебеляването. Близо 6 % от жените, спрели цигарите, качват над 10 килограма. Групата най-склонни към надебеляване след спиране на цигарите са навършилите 55 години, ако са пушили по повече от 15 цигари на ден.

Надебеляване при продължителна връзка

Дългата връзка, както и бракът носят сигурност и отпускане. Поради това партньорите имат четири пъти по-висока склонност да трупат килограми. Раздялата е една от най-честите причини за отслабване, докато за дългата връзка е характерно надебеляването и на двамата партньори.

И мъжете дебелеят по време на бременност

Този феномен се нарича емпатична бременност. Случва се на 40% от бащите. По-често се среща при мъжете, които са силно причастни към бременността на партньорката си. Освен да качат килограми, бащите може да усетят и други симптоми като гадене, болки в гърба, да им се прияжда определена храна – точно като бременната жена.

След развод

Надебеляването след болезнен развод е типично за мъжете, които „лекуват“ стреса с храна в този период. Освен това те нямат достъп до кухнята на жена си и ядат по-калорична и бърза храна, пише хърватският вестник "24 сата".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: надебеляване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
5
 
! Отговори
Ралчо преди 12 години
До 86: Ръст в сантиметри минус сто и десет и ти е "пухкава"?! И по-нататък-даже грозна...А като ти роди дете ще я изгониш ли? Като си млад вярно морето ти е до колене...Думи нямам!
95
0
 
1
 
! Отговори
Удивен преди 12 години
Учудващо отношение към този проблем. Имам чувството, че мнозина дори подкрепят дебелеещите хора. Може би самите гласуващи са от тези с наднорменото тегло. Едно обаче е сигурно - минусчетата няма да ви направят по-слаби! Трябва Ви ПРОМЯНА! Много добре го е казал 90!!!Който не е съгласен - да си дебелее на воля!
94
0
 
6
 
! Отговори
big mama преди 12 години
Хъ, че нали ако отслабна, вече никой няма да ми казва BIG MAMA! И още нещо: който не ме харесва, да не ми идва на гости за вечеря. Ще си изям всичко сама!
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 86Значи жена 168 см и 58 кг според теб е "пухкава",хахаха та това е френския идеал за жена ръста минус 110.А за теб това е "пухкава".Странно чудя се кое е нормалното тогава?!Много ви са извратени идеалите в България.Предполагам Мерилин Монро е трябвало да се се самоубие преди да стане еталон за красота на няколко поколения (жената е тежала около 60кг.):))))))))))))А това за "качествения секс" и ухажването е най-*** нещо което съм чувала:)))
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Дебеланата е следващото логично състояние след "трътка" (165 см/60+ кг). " -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Това, което си написала е типичното съотношение височина, килограми по таблицата на французите! Или си болна на тема храна / жалко, около теб сигурно много жени и деца страдат/ или не си наясно нито с хранителните навици, нито със здравословното хранене поне замълчи.
91
0
 
5
 
! Отговори
фикс идея! преди 12 години
Може да не е от храната, при някои хора е хормонален дисбаланс. Нарушена обмяна на веществата, хормонално болестно състояние.
90
0
 
3
 
! Отговори
! преди 12 години
Килограмите не идват от въздуха!!!Ако някой е с наднормено тегло и не промени начина си на живот, което включва и начина на хранене и състава на храната (здравословна диета), то никога няма да е с нормално тегло, с всички произтичащи от това последици. (Дали ще стане добродушен и толерантен - без коментар).
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И на мен ми е чудно, как може да се тъпчеш, а на децата си да не даваш и да чакаш някой да им даде! Защо ли?
88
3
 
1
 
! Отговори
Естет преди 12 години
Гледам цъкат се минуси на коментари, казващи доста истини за затлъстяването. Защо ли?
87
3
 
1
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Дебеланата е следващото логично състояние след "трътка" (165 см/60+ кг). И за съжаление след определен момент процесът става трудно контролируем, да не кажа безнадежден. А смехориите, че ако поискала една пълна жена тутакси ще отслабне, са на човек, който никога не е свалял килограми. Най-лесно се качват, а най-трудно се свалят! Простичък и лесно доказуем факт - видим повсеместно. Като вървя по улицата често се плаша от гледката, а в МОЛ-а или в някой супермаркет нещата са направо потресаващи!!!
86
7
 
1
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Зависи от височината на жената.Ако вземем за база ръст 168 и жената е м/у 58-66 кг е пухкава.От 66-75 е вече пълна.Над 75 до 95 дебала,а над 95 вече е ......Много е важно да се отбележи и това трябва да е ясно на всички жени-лицето няма голямо значение,с грим всяка може да стана красавица,но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е жената да е слаба.Само ако е слаба може да се надява на качествен секс,на ухажване,на внимание.Иначе такива дето си търкат краката до коляното и имат *** и осмянки-абсурд,грозни са.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 83definirai "debelana".Koga edna jena stava "debelana" za teb?:)
84
1
 
3
 
! Отговори
Мъж от село преди 12 години
До 76, "Нормалната" е абсолютно права в думите си. А това по подиумите е под всякаква критика. Ти да не си мислиш, че тези същества дето са под 50 кг. и са към 170 см. са способни на нещо във физически аспект. Ще кажа само че един от най-известните еротични модели Денисе Милани е 160 см. 50 кг. и е фитнес инструкторка. Та сравнение с прехвалените манекенки е като богиня.
83
2
 
2
 
! Отговори
до 67 (Козунак) преди 12 години
Мечтата на прасето е да отслабне, но то горкото само се мъчи и все не успява. Това е рай за бизнеса с отслабването - козметика, фитнес и прочее вълшебни средства които помагат на закръглените "ако поискат" да отслабнат. Що се отнася до добродушието им - драги/драга, явно не си попадал/а на злобна дебелана - чудо и приказ.
82
5
 
1
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
165 см / 60 + килограма си е трътла отвсякъде. Друг е въпроса дали може да служи като оправдание за някого с претенцията си за "нормалност". Не казвам, че е грозно, напротив, понякога позакръгленичките жени изглеждат дори секси. Но повечкото килца при ученичка или младо момиче са добро основание за прогноза за бъдещо неизбежно освинване - факт.На мен лично повече ми харесват поддържаните откъм тегло жени. Със свинското предпочитам да се оправям в кухнята, където е и мястото на пържолите.
81
1
 
4
 
! Отговори
Нормалната преди 12 години
До 76Колкото това което наричаш "трътла",165 см. на 60 кг. са размери напълно в рамките на нормалното с ИТМ 22.Нормално и здравословно е жената да си има закръглен ханш и бюст(вторични полови белези),ако на теб това ти се струва грозно и уродливо явно проблема е в твоя телевизор-трябва да се пренасочиш към момчета.:)
80
1
 
4
 
! Отговори
Нормална преди 12 години
До 76Ти да си чувал някога за здравословно тегло?Или за ИТМ(индекс на телесната маса),май не си.Та тоя индекс определя кое е в границите на здравословното тегло и при кое тегло има риск за здравето.Нормалното е от 19 до 24.Ако една жена е висока 175см.(манекенка) и тежи примерно 50 кг. то тя е поднормена/нидекс 16/ и е с голям риск за здравето.Едно е да си хапваш умерено/аз така правя/,съвсем различно е да караш на по 5 листа маруля и 1 диетична кола на ден...това е анорексия и не е нормално.
79
1
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
единствената истина за затлъстяването е , че студентите спряха да пият " СТАЛИЧНАЯ "можна и "РУССКАЯ" и "ПАЛИНКА" все славянски производни но , ВОДКА !!! :)))
78
1
 
1
 
! Отговори
kiselo_mliako преди 12 години
от теб!!!
77
1
 
1
 
! Отговори
kiselo_mliako преди 12 години
55 успя ли да се хванеш за ПЕЧАТНА ГРЕШКА, НЕ ПРАВОПИСНА!Ами на неграмотните това им остава за се хващат за печатна грешка.Дори не съм видяла защото отидох на работа.много добре знам кое къде се пише, ***.54 някога, някой да съм обидила?Освен неграмотните?52 не те знам кой си, но и нищо не можеш да ми направиш, не се мисли за НЕЩО което не си!п.с. ти така или иначе си анонимен, така ,че откъде да знам дразня ли те или не.А, и никога не съм страдала от мания за величие, за разлика

Спонсорирани публикации