Дебелеенето може да се предвиди

Големите промени са най-сериозната причина
21 ное 2011 07:00, Елка Василева
101
Дебелеенето може да се предвиди
Снимка: Reuters

След 18-ата си година и особено по време на следването хората надебеляват средно с килограм и половина. Близо 10% от първокурсниците качват дори по 6 килограма. Затова пък 25% от студентите през първата година на следването отслабват. И при едните, и при другите това е последица от промяната на обстоятелствата.

Коледната ваканция

Не става дума само за коледните и новогодишните трапези, а за целия този период, през който повечето хора прекаляват с храната. По празниците се харчат повече пари, семействата се събират, пийва се и повече алкохол. Всичко това ни прави по-напрегнати и нервни - и по-дебели.

Дълъг период без работа

Близо 3% от мъжете, които напускат работа или са уволнени, отслабват с 10 процента от теглото си, но 8% надебеляват. Изследователката и диетоложка Зоуи Харкомб, която е автор на книгата „Епидемията затлъстяване“, твърди, че в подобна ситуация три фактора определят дали ще надебелеем: целта, себеуважението и приходите. При продължително безработните и трите фактора бележат спад и хората ядат повече, за да им минава по-бързо времето, но правят това и по емоционални причини.

Бракът води до надебеляване

След като се омъжат, жените над 30-те години дебелеят най-много. Отпускането заедно с партньора и повечето време в къщи вървят заедно с по-честото и по-обилно хранене.

Отказването на цигарите

Спирането на тютюнопушенето е най-честата причина за надебеляването. Близо 6 % от жените, спрели цигарите, качват над 10 килограма. Групата най-склонни към надебеляване след спиране на цигарите са навършилите 55 години, ако са пушили по повече от 15 цигари на ден.

Надебеляване при продължителна връзка

Дългата връзка, както и бракът носят сигурност и отпускане. Поради това партньорите имат четири пъти по-висока склонност да трупат килограми. Раздялата е една от най-честите причини за отслабване, докато за дългата връзка е характерно надебеляването и на двамата партньори.

И мъжете дебелеят по време на бременност

Този феномен се нарича емпатична бременност. Случва се на 40% от бащите. По-често се среща при мъжете, които са силно причастни към бременността на партньорката си. Освен да качат килограми, бащите може да усетят и други симптоми като гадене, болки в гърба, да им се прияжда определена храна – точно като бременната жена.

След развод

Надебеляването след болезнен развод е типично за мъжете, които „лекуват“ стреса с храна в този период. Освен това те нямат достъп до кухнята на жена си и ядат по-калорична и бърза храна, пише хърватският вестник "24 сата".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: надебеляване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
tm преди 12 години
Разбирам те, но на мен не ми се е случвало подобно нещо, никога не съм качвала толкова, за моята височина това са доста, а пък и не трябва да се отпускаме нали...
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До кисело мляко - къде се пише с Ъ, а не с А. Погледни себе си първо и после прави забележка на другите.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** спят! Изобщо не забелязват, какви ги върши кисело мляко от месец. Жалко, но факт!
53
2
 
8
 
! Отговори
Дебеланка преди 12 години
До момичето,дето за няколко месеца качила 4 кг.Бе момиче...ти имаш ли си на идея че аз 4 кг ги качвам за една седмица.Ти ги качваш за месеци и ревеш.Има хора дето се тъпчат и са слаби и такива дето 4-5 кг ги качват за седмица.НЕ за месец,а за СЕДМИЦА.Така че проблема ти е бял кахър.Преди всичко пълнеенето е метаболизъм и ген.В нашия род всички са дебели,но това не значи че ядем по 2 хляба на ден,просто ген.Мога да отслабна но с голям глад и после си връщам кгте двойно.
52
1
 
2
 
! Отговори
КИСЕЛО МЛЯКО..., преди 12 години
Ако още веднъж ми скъсаш нервите рано сутрин ще видиш, какво ще те последва, докога ще те търпя с налудничевите забележки ти си болна, ходи да се лекуваш. Ти си болна от мания за величие! Това не се лекува, това е още по- голям факт.
51
0
 
2
 
! Отговори
wolf преди 12 години
Защо се заяждате бе хора???? по-добре коментирайте по темата и давайте съвети.
50
1
 
0
 
! Отговори
нещастница преди 12 години
ОТИВАМ ДА СЕ УБИЯ В ТВОЯ ЧЕСТ!
49
4
 
1
 
! Отговори
kiselo_mliako преди 12 години
44 анонимен, не ме вълнуваш, и не ми крещи ако писанието ти се отнася до мен.Нито аз знам кой си, нито ти знаеш коя съм.Но ,че си неграмотен е факт.Хайде чаоооо.. а злоба каде видя не знам...Убивам време до тръгването ми за работа...Чао!
48
0
 
4
 
! Отговори
:))))))))))))))))))) преди 12 години
Виж аз на простотията отговарям с мълчание! Под моето ниво си! Лек ден! Явно ти никога няма да се оправиш. Трябва да знаеш, кога да спреш. :))))))))))))))))))))))))))
47
0
 
2
 
! Отговори
wolf до Zoka преди 12 години
Zoka,добре е че правиш физически упражнения,а добавки няма смисъл да приемаш,от тях ще качиш още килограми.Спортувай и приемай храна с по-малко мазнини и ще има резултат,убеден съм.Аз тичам по 10км. всеки ден,фитнес,волейбол по 2 часа всеки ден и подържам едни килограми от години.Има и друго нещо,веднъж свалиш ли килограми и подържаш ли ги,след време организма ти свиква има голяма вероятност повече да не качваш кила.
46
1
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Защо, се заяждаш с всички рано, рано???
45
1
 
2
 
! Отговори
др. Ташунко преди 12 години
3 х 1 на ден секс ,преди да се стъмни яко напиване и от изхабените калории за секса ,а и от проблемите след излагацията пияни ще стопите килограмите за дни.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с тази злоба! СПРИ СЕ! ОСЪЗНАЙ СЕ! ДРАЗНИШ! ВСЕКИ ПЪТ МЕ ДРАЗНИШ ИМЕННО ТИ! МЛЪКНИ И СИ ЗАТВОРИ УСТАТА! КРАЙНО ВРЕМЕ Е!
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няква слоница или някакъв гъде не може да говори да ти каже колко си неграмотна или неграмотен как ще се почувствате а и ще има и претенции към теб? Има два варианта да спреш да се храниш или да започнеш да се тъпчеш и в двата варианта отслабваш драстично.
42
4
 
2
 
! Отговори
kiselo_mliako преди 12 години
До 40 Отслабваш ама умствено :)Не знаеш български език, а се оправдаваш с фонетика.А обЕснявам пак ли е от фонетиката ?п.с.И дори не знам кой си , за да се заяждам с теб.Прави ми впечатление правописа ти.Така ,че това е повод да се замислиш!
41
3
 
1
 
! Отговори
преди 12 години
Офф, наистина е много лошо дебелеенето, при мен се случи да кача 4 килограма за около 2 месеца- като месец и половика бях без работа, уча за изпити и не се движа. На някой тези 4 кг може да са нищо, но никога не съм качвала толкова много за толкова кратко време.
40
1
 
5
 
! Отговори
КИСЕЛО МЛЯКО..., преди 12 години
Българските думи ми убягват, а и пиша на фонетична, а малко по ми е по сложно какво да ти обеснявам най- вече на теб ти гледай себе си! Виж, ти от много време се заяждаш с мен, така че го считам за заварено положение! Като говоря с такива, като теб отслабвам с часове!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно! Така ме мързи!
38
8
 
0
 
! Отговори
kiselo_mliako преди 12 години
ASDWE Няма дума и понятие пуберИтет!!!Не знам на колко си години , но диалекта ти е явен и неграмотноста!ПУБЕРТЕТ !!!Имаш нет , имаш там речници провери!
37
0
 
14
 
! Отговори
др Хаус преди 12 години
Най-сериозните причини за дебелеенето са яденето и мързела!!!На второ място са генетичните причини.