Парите са най-важният фактор, за да сме щастливи

Този извод се съдържа в експертен доклад "Преследване на щастието"
Обновена: 17 яну 2012 07:45 | 17 яну 2012 07:45, Елка Василева
74
Парите са най-важният фактор, за да сме щастливи
Снимка: Reuters

Дейвид Камерън похарчи милиони за измерване на националното щастие. Сега учени твърдят, че премиерът не е трябвало да си прави труда, тъй като те вече знаят какво ни прави щастливи - и не е необходим гениален ум, за да бъде отгатнат отговорът, пише електронното издание на в. "Дейли мейл".

Парите - и то многото пари - са най-важният фактор за човешкото щастие според експертен доклад.

Резултатите от проучването на Икономическия институт сочат, че равнището на щастие е съизмеримо с размера на богатството, което човек натрупва.

Докладът "Преследване на щастието", изготвен от група учени от Великобритания, Испания, САЩ, Холандия и Дания, отхвърля стратегията на Дейвид Камерън за насърчаване на щастието с предимство пред други цели.

Преди повече от година властите във Великобритания решиха да измерват нивото на щастие на своите граждани. Според управляващите целта на въвеждането на „индекс щастие“ е да се оцени „психологическото и физическото благополучие на хората в Обединеното кралство“.

Според заключенията в настоящия доклад обаче Камерън е щял да постъпи много по-добре, инвестирайки времето и парите в това просто да направи всички ни по-богати, като увеличи британския брутен вътрешен продукт (БВП), който е в застой.

Филип Буут, редакционен директор в Икономическия институт, заяви пред в. "Сънди таймс": "Правителството харчи пари за събиране на статистика за щастието, за да насърчава политическите действия в опит да бъде повишено националното щастие. Това е грешна политика и е базирана на погрешно схващане".

Докладът, основаващ се на данни от над сто държави, беше публикуван в понеделник, 16 януари. Този ден, обявен за "Мрачния понеделник", е определен за най-лошия ден от годината заради фактори, включващи времето, периода на годината и равнищата на дълг, отбелязва изданието.

Най-спорното откритие в изследването опровергава широкото схващане, че над определено равнище на доходите хората не стават по-щастливи.

Според доклада 20-процентно увеличение на доходите има еднакво въздействие върху щастието без значение какво богатство е имал първоначално даден човек.

Освен това се изтъква, че никоя държава не е достатъчно богата, за да е достигнала точка на насищане, ако такава точка изобщо съществува.

Докладът вероятно ще разтревожи "Даунинг стрийт", тъй като в него се отбелязва, че има малко надежда за подобряване на настроенията сред британците, ако икономиката не се подобри. Очаква се по-късно този месец данните да покажат, че БВП е нараснал най-много с 0,1 на сто, посочва изданието, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даа и кой знае колко са похарчили учените за това гениално проучване????!!!!!!!
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В добрия стар капитализъм от 60-те години в Америка имаше едно златно правило, а именно, че добра сделка е тази, която е добра и за двете страни. Тоест и купувача, и продавача трябва да са доволни - тогава е добра сделка.Това е минало. В момента за американското еврейство добра сделка е когато ограбиш, обереш и окрадеш всичко и вземеш всички пари за себе си. Няма как да просъществува такава система и краят и е близо. Лошото е че ще има големи трусове преди окончателно да рухне.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който твърди, че парите не са най-важното значи си ги има достатъчно!!!
42
6
 
13
 
! Отговори
м преди 12 години
най-тъпата статия,изобщо парите не са най-важния фактор,когато ги нямаш останалите по важни неща,а всички ги знаем кой са
41
2
 
10
 
! Отговори
Spacer преди 12 години
група учени от Великобритания, Испания, САЩ, Холандия и Дания....бреййй колко престижно звучи-доверявам им се на 100% !
40
4
 
17
 
! Отговори
1 преди 12 години
Щастието идва от душата, а храна за душата с пари не се купува. Само богат *** би платил на някой, за да го убеди че е щастлив.
39
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баси гнусната статия. Парите са зло. Вярата в Господ Бог Исус Христос е най - важното нещо!
38
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Благодарение на тези "експерти" милиони хора останаха без работа, загубиха жилищата си, излязоха на улиците да протестират и да се бият с полицията и то в западните държави и ви казвам, че това е само началото.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
""Парите - и то многото пари - са най-важният фактор за човешкото щастие според експертен доклад."".........................................................................................................Да ... тоя "експертен" доклад от някои американски евреи ще да е правен. Този тип мислене отдавна се пробутва на света от американското еврейство - няма значение майка, баща, приятел, добро, лошо, честно или нечестно ... важното е да имаш пари.Такива експерти доведоха световната криза, тези експерти ще погребат капитализма, защото кризата е само в началото си, именно благодарение на такива експерти.
36
2
 
29
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Здраве,дом,семейство.Трите кита,на които се крепи човешкото щастие.Парите само спомагат да се случат тези три неща,но никога не могат да ги заместят.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези откриха топлата вода!Не мога да коментирам дали тези които са червиви с пари са щастливи,но мога да кажа че когато ги нямаш винаги си подтиснат,без самочуствие и във вечен страх за утрешният ден.И ако ги нямаш за да си платиш лечението ,ако ти се наложи, а в България винаги се налага да плащаш за какво говориме?
34
3
 
14
 
! Отговори
майка преди 12 години
Мамо,обичам те!-децата ми са най-важният фактор,за да съм щастлива.
33
5
 
19
 
! Отговори
КМ преди 12 години
Това са някакви абсолютни глупости. Парите са просто средство, а не цел.--Абсолютно си прав - парите са средството към щастието, а не целта. Но без пари, нямаш средството да стигнеш до целта - щастието!Психиатричните заведения са пълни с щастливи хора! - психиатрична констатация.Сега съвсем сериозно, също като предходното изречение. Парите са важен инструмент в еволюционното развитие на човека. Те са мощен стимул на индивидуалния и личния просперитет, а оттам и на положителните емоции.
32
3
 
10
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
Neznam za parite, no kato vida jenata s usmivka do ushite i blqsak v o4ite nishto ne mi pravi pove4e kef ot tova :D
31
2
 
37
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Откакто свят светува е станало ясно едно - с пари не можеш да си купиш - здраве, истинска любов, истински приятели, спокоен сън, дом(не имот, а онова място на което винаги искаш да се прибереш при любими хора), съзнание, интелект, естествена красота, манталитет, очарование, място на небето, уважението на хората(не страха им) и т.н. - т.е, всички тези неща, които човек търси и иска през целия си живот.
30
0
 
19
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Най-важния фактор се разбира от самосебе си - живот и здраве(няма как да си щастлив, богат и неизлечимо болен нали, или пък умрял милиардер). Втори фактор е споделеност на чувствата и срещане на разбиране от околните(и богатите плачат). И това което мен ме прави лично щастлива е хубав ден, усмихнати хора и хубава природа(едва ли ще сме щастливи ако всички около нас са сърдити, не можем да спим от шум, не можем да дишаме от смог и ни боли стомах,глава и каквото и да е, заради лоша храна.
29
2
 
7
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
bravo 34 , kakto kazah v na4aloto pari kolkoto da sme dovolni s jenata i decata tova e. Drugoto si go pravish s priqteli i kupona ne spira. Dobra jena, verni priqteli i kupon ...
28
2
 
34
 
! Отговори
с.до 31 преди 12 години
Не е точно така,баце!Давам ти пример със себе си!Изкарвам умерени пари!Имам си нормален апартамент и си живея с гаджето вече почти 7 години!Замислили сме се за деца и да сме живи и здрави ще се оправим!Имаме си кола за града и едно дърто паджеро за риба!И каравана си купихме на старо естествено и лятото като се съберем здрава дружина да не ти приказвам!Имаме много приятели и уикенд не е минал без да се веселим!И да ти кажа сме щастливи без да сме богати!Така,че гледай си живота и без 1-2 милиона
27
2
 
4
 
! Отговори
reni преди 12 години
I DORI VSI4KO DA E NARED V SEMEISTVOTO NQMASH LI PARI ZA NIKYDE NE SI..............
26
5
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
И ще живееш щастливо и без да си милионер!--Че то с няколко милиона лева няма как да си милионер. Ама без тях пък човек си е направо едната нула.