Парите са най-важният фактор, за да сме щастливи

Този извод се съдържа в експертен доклад "Преследване на щастието"
Обновена: 17 яну 2012 07:45 | 17 яну 2012 07:45, Елка Василева
74
Парите са най-важният фактор, за да сме щастливи
Снимка: Reuters

Дейвид Камерън похарчи милиони за измерване на националното щастие. Сега учени твърдят, че премиерът не е трябвало да си прави труда, тъй като те вече знаят какво ни прави щастливи - и не е необходим гениален ум, за да бъде отгатнат отговорът, пише електронното издание на в. "Дейли мейл".

Парите - и то многото пари - са най-важният фактор за човешкото щастие според експертен доклад.

Резултатите от проучването на Икономическия институт сочат, че равнището на щастие е съизмеримо с размера на богатството, което човек натрупва.

Докладът "Преследване на щастието", изготвен от група учени от Великобритания, Испания, САЩ, Холандия и Дания, отхвърля стратегията на Дейвид Камерън за насърчаване на щастието с предимство пред други цели.

Преди повече от година властите във Великобритания решиха да измерват нивото на щастие на своите граждани. Според управляващите целта на въвеждането на „индекс щастие“ е да се оцени „психологическото и физическото благополучие на хората в Обединеното кралство“.

Според заключенията в настоящия доклад обаче Камерън е щял да постъпи много по-добре, инвестирайки времето и парите в това просто да направи всички ни по-богати, като увеличи британския брутен вътрешен продукт (БВП), който е в застой.

Филип Буут, редакционен директор в Икономическия институт, заяви пред в. "Сънди таймс": "Правителството харчи пари за събиране на статистика за щастието, за да насърчава политическите действия в опит да бъде повишено националното щастие. Това е грешна политика и е базирана на погрешно схващане".

Докладът, основаващ се на данни от над сто държави, беше публикуван в понеделник, 16 януари. Този ден, обявен за "Мрачния понеделник", е определен за най-лошия ден от годината заради фактори, включващи времето, периода на годината и равнищата на дълг, отбелязва изданието.

Най-спорното откритие в изследването опровергава широкото схващане, че над определено равнище на доходите хората не стават по-щастливи.

Според доклада 20-процентно увеличение на доходите има еднакво въздействие върху щастието без значение какво богатство е имал първоначално даден човек.

Освен това се изтъква, че никоя държава не е достатъчно богата, за да е достигнала точка на насищане, ако такава точка изобщо съществува.

Докладът вероятно ще разтревожи "Даунинг стрийт", тъй като в него се отбелязва, че има малко надежда за подобряване на настроенията сред британците, ако икономиката не се подобри. Очаква се по-късно този месец данните да покажат, че БВП е нараснал най-много с 0,1 на сто, посочва изданието, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
30
 
! Отговори
с. преди 12 години
Никога не можеш да имаш всичко!Ако имаш пари няма да имаш нещо друго!Много по-важно е да си здрав,да ти върви в личния живот,да имаш верни приятели и да си пич!И ще живееш щастливо и без да си милионер!Да,парите са важни,но за да живееш добре,а не да са самоцел!
24
2
 
10
 
! Отговори
made in BG преди 12 години
Епохално откритие! Искам в следващия си живот да се преродя в британски учен и да ме публикуват в днес.бг!
23
9
 
6
 
! Отговори
до 15 от Карл Маркс преди 12 години
С пари можеш да си купиш къща, но не и дом. Можеш да си купиш легло, но не и сън. Можеш да си купиш часовник, но не и време. Можеш да си купиш книга, но не и знание. Можеш да си купиш положение, но не и уважение. Можеш да си платиш за лекар, но не и за здраве. Можеш да си купиш живот, но не и душа. Можеш да си купиш секс, но не и любов. --За да си купиш къща, легло, часовник, книга, да платиш на лекар, на любовица, на хубава жена - също трябват пари, и то много пари. Щастие без пари не става.
22
0
 
6
 
! Отговори
Zemevladelec преди 12 години
В Дубай много скоро ще достигнат точка на насищане ! :)
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕВРИКА УУУУУУУУРААААААААААААААААААААААААА
20
0
 
3
 
! Отговори
еко72 преди 12 години
Не пише само колко много пари, като сума, ще са достатъчни за да е щастлив човек.
19
5
 
8
 
! Отговори
jasemi преди 12 години
Парите са едно от условията човек да е щастлив,за да си купиш нещо са нужни пари,една нова дреха винаги прави човека щастлив,една екскурзия също и т.н.На този свят материалните неща струват пари, с молитви и духовна храна никой не плаща в магазина! Иначе разбира се,че има неща които не купуват с пари,приятелството,любовта,здравето донякъде....
18
1
 
1
 
! Отговори
ганю преди 12 години
Дейвиди ,туй нещо бай ти *** ви го казваше много отдавна,ама кой да му повярва на цървула,и още малко този учен ще каже ,че земята се върти-пръц.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В красива система живеем,дами и господа.Парица е царица.Да са живи и здрави финикийците и неолибералите-демократи
16
6
 
4
 
! Отговори
do 15 преди 12 години
Прав си. Не можеш с пари. Но с много пари можеш.
15
0
 
6
 
! Отговори
леля преди 12 години
Добро утро аз съм ваща леля-туй е чисто българско откритие
14
3
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
И при най...голямата немотия,винаги ще се намират...пари от народа,за да бъдат похарчениот управляващите за някоя...глупост. - А.Манцони
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не спират да откриват америка.
12
0
 
22
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
Ако парите са в комбинация със здраве съм ЗА с двете ръце! Но само пари без здраве...? За какво щастие говорим?
11
3
 
4
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
11 zashtoto ttam parite ne sa gi pokvarili i sa namerili shtastie v duhovnoto i v zaobikalqshtiq gi svqt. Parite mogat samo da pokvarqt 4ovek, da go napravqt materialist. Stane li materialist e izguben...
10
8
 
21
 
! Отговори
Кай преди 12 години
Защо в бедните страни хората са най-щастливи? А?
9
6
 
4
 
! Отговори
НА КОЛИНИНЕЕЕЕЕЕЕЕ преди 12 години
- ВСИЧКИ ТЪПЪНИИИИИИИИИИИ ЩАСЛИВИ ОТ ПАРИЧКИ - НА КОЛИНЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ НА КОЛИНЕ ПРЕД ГОСПОДАРЯ !!!! ВЕДНАГА ЗАСТАВАЙТЕ И ПРЕД СНИМКАТА СЕ МОЛЕТЕ ДА ВИ ДОЙДАТ В ДЖОБЧЕТО !!!! :))))))
8
11
 
13
 
! Отговори
веска цолова преди 12 години
това само *** британска кратуна може да го каже,материални нещастници
7
3
 
14
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
na men mi trqbvat kolkoto da si jiveq dobre s jenata i decata. puk ot tam nagore dobre doshlo :D
6
2
 
72
 
! Отговори
прос та дрънка преди 12 години
остава а кажете че жените са най-щастливи у МОЛА и ви признавам за учени