Мъжете, които не могат да се оженят, буйстват

Хората избрали моногамията, защото при полигамията има насилие
30 яну 2012 07:24, Елка Василева
64
Мъжете, които не могат да се оженят, буйстват
Снимка: архив, Reuters

Моногамията е заменила полигамията, защото в обществата, където мъжете могат да имат повече от една жена, има повече насилие, твърдят канадски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Учени от университета на Британска Колумбия установиха, че в полигамните култури изнасилванията, отвличанията, убийствата и кражбите се увеличават, защото неспокойните мъже, които не могат да се оженят, започват да буйстват. Така моногамията естествено е заменила полигамията, защото са й присъщи по-малко социални проблеми.

"Целта ни беше да разберем защо моногамните бракове са станали стандарт в повечето развити нации от няколко века, докато повечето известни култури са практикували полигамия - каза проф. Джоузеф Хенрик. - Резултатите ни показват, че институционализираният моногамен брак осигурява повече ползи за обществото, като намалява социалните проблеми, които са присъщи за полигамните общества“.

Това е най-пълното изследване на полигамията и институцията на брака. То установи значително по-високо ниво изнасилвания, отвличания, убийства, нападения, кражби и измами в полигамните култури в Азия и Африка. Тези престъпления се извършват предимно от неженени мъже, каквито има много, когато други си взимат по много жени.

"Недостигът на жени за омъжване в полигамните култури увеличава съперничеството между мъжете за останалите свободни госпожици - каза проф. Хенрик. - По-силното съперничество увеличава вероятността мъжете в полигамните общества да прибягнат до престъпно поведение, за да си осигурят средства и жени."

По-равното разпределяне на жените намалява съперничеството между мъжете и социалните проблеми, като насочва усилията на мъжете от търсенето на съпруга към бащинството. Така институционализираната моногамия увеличава дългосрочното планиране, икономическата продуктивност, спестяванията, инвестициите в децата.

Моногамните бракове подобряват също значително грижите за децата, намаляват тяхното пренебрегване, насилието над малките, смъртността, убийствата и конфликтите в семейството, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: моногамияполигамия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ato gledam k...te mnogo se nervirat 4e ne gi stat za brak
30
2
 
37
 
! Отговори
МШ преди 12 години
Много са смукали от пръстите онези учени. Всеки здрав разум може и без дълги изследвания да разбере,защо моногамията е заменила полигамията. За да живееш с една жена /пък била и най-разбраната/ се изисква многогодишно търпение и вътрешно скърцане със зъби. За повече от една не ми се и мисли.
29
3
 
33
 
! Отговори
Името преди 12 години
Всичко което не е пари е пълна празнота. Имам предвид всичко което не е казано и погледнато от гледната точка на парите и това е истината. И от тук следва и друга истина. Яките жени осъзнават, че са яки (красиви) и искат само 1, да си правят каквото си искат, което = пари. Парите са в max 10% от от мъжете. 50% от жените (красивите) се натискат по 5 на 1 такъв мъж супер без да им дреме, щото по между си те си се разбират добре. 50% от жените са целия реален обслужващ сектор и 90% от мъжете .!. :(
28
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имам намерение да направя дете и да плащам стабилна издръжка на жена, която е ок с това да не се жениме, за да има кой да ми наследи парите и имотите----------мечтата на всеки п.
27
0
 
35
 
! Отговори
да 32 преди 12 години
тебе некой аброудер ли те опъва
26
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 26, на това му се вика сключване на брак. Ти ако щеш се жени
25
0
 
40
 
! Отговори
абе... преди 12 години
.....женен и неженен,когато се срещнели взаимно си завиждали.
24
2
 
33
 
! Отговори
анна преди 12 години
Интересно-какви са били полигамните матриархални общества?!Иначе казано,как се е чувствал клетият ***,когато няколко разярени вещици го задърпат всяка към себе си?!
23
13
 
35
 
! Отговори
:) преди 12 години
Че коя нормална жена, би се омъжила за бг мъж?!
22
3
 
47
 
! Отговори
стъкЛен преди 12 години
Как няма да има повече ергени ? Та те до 25-40г.са на хранилката при мама и татко,лентяйстват и си гледат рахатлъка.Ако се задомят ,оооо,то тогава трябва да мислят ,като МЪЖЕ и от тук проблема.Има и изключения,разбира се....
21
0
 
35
 
! Отговори
Премествам си го преди 12 години
Голямо рокадо.
20
5
 
37
 
! Отговори
Om Ram преди 12 години
Логично е, всеизвестно е, че белият човек е най-агресивен и кръвожаден, а на него въпреки религиозните течения и т.н. и т. н. моногамия не може да му се наложи, нито да му се възпита, което не ни пречи да лицемерничим. Оставете ги арабите - повечето от тях не могат да си позволят повече от една жена. Но колко от вас са се задоволили само с 1 и колко от вас са се оженили девствени?
19
0
 
36
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Браво! Току-що описа всички цели на всяка една жена.
18
0
 
47
 
! Отговори
Никола преди 12 години
Британски учени открили че най краткия път до сърцето на мъжа не минава през стомаха а през гръдния кош. същите британски учени открили албански учени
17
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
въобще нямам намерение да се женя и да си съсипвам живота заради некоя разглезена кифла, която не знае кво иска и си мисли, че целия свят е длъжен да и угажда. имам намерение да направя дете и да плащам стабилна издръжка на жена, която е ок с това да не се жениме, за да има кой да ми наследи парите и имотите
16
2
 
35
 
! Отговори
Никола преди 12 години
Стойката изправена,брадата вдигната,погледа свиреп и усмивка тънка с бавни дълги крачки си обхожда територията мъжкия екземпляр.
15
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ергенски данък трябва
14
2
 
38
 
! Отговори
бг мъж преди 12 години
мат чучела искат да ни вземат парите,къщите,колите и душата ако могат и нея ще вземат-ама няма вече,умря маркоо
13
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не би случайно да не се прецака бг мъжа.Да не би да му вземе паричките тая.Да не го ограничи в *** му занимания като висене часове в Еврофутбол и срещи с още по-*** му приятели,и те ергени от страх на по 30 плюс.Смешници.
12
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При мохамеданите са разрешени 4 официални жени и колкото може да издържа (финансово) любовници.Установено е, че мохамеданинът винаги обича една от жените си повече от всички останали.Мохамеданската религия не смята, че жената е човек.