Никакъв Апокалипсис, остават поне още няколко хиляди години!

Археолози откриха най-стария календар на маите
Обновена: 11 май 2012 21:12 | 11 май 2012 19:30, Елка Василева
125
Никакъв Апокалипсис, остават поне още няколко хиляди години!
Колони от цифри на стена в дома. Снимка: National Geographic

Американски археолози откриха в Гватемала най-древните астрономически календари на маите, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

За разлика от останалите познати досега те не съдържат дори и намек за приближаване на края на света, който според някои ще настъпи на 21 декември 2012 година.

Археолозите попаднали на находката сред руини от дом при разкопки на обекта Ксултун. Календарите датират от 9 век.

В едно от помещенията на дома стените са покрити с гравирани черти върху камъка, много от които представляват цифри от изчисления, свързани с различни календарни цикли на маите.

Още по темата

"Става въпрос за 260-дневен церемониален календар, за 365-дневен слънчев календар, както и за 584-дневен годишен цикъл на планетата Венера и 780-дневен годишен цикъл на Марс, докато други календари следват лунните фази“, заяви ръководителят на изследването археологът Уилям Сатурно от Бостънския университет.

„За разлика от някои вярвания в тези календари няма никакви индикации, че свършекът на света ще е в края на 2012 г. Древните маи са предсказвали, че животът на планетата ще продължи и че след 7000 години нещата ще са същите, каквито са били тогава.

Днес продължаваме да търсим признаци за края на света, докато маите са търсели уверения, че нищо няма да се промени. Онова, което виждаме, е просто краят на един от календарните цикли на маите", каза Сатурно.

Това са първите в изкуството на маите стенни надписи, открити в дом, отбеляза Дейвид Стюарт, експерт по средноамериканско изкуство в Тексаския университет в Остин.

"Най-впечатляващото в това откритие е, че маите са правили по стените тези изчисления на календарните цикли векове преди писари да ги включат в кодекси, които са своеобразни архиви на тази предколумбова цивилизация, унищожена до голяма степен от испанските конквистадори“, поясни съавторът на изследването експертът по астрономия Антъни Ейвъни от университета Колгейт в Ню Йорк.

„Има миниатюрни черти и точици по цялата стена, които представляват колони от цифри, а този тип знаци са изписани единствено в Дрезденския кодекс на маите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
se преди 11 години
Айде стига сензации бре.То не бяха календари,то не бяха екстрасенси,то не бяха врачки.Що пари изпраха и заграбиха през тези години.Като влезеш в кноижарниците пълно скниги за 2012 , зодии,врачки и кави ли не щуротии.Нярода се психяса от недоимъка и това за капак допълнително го натоварва.Дано повече хора да разберат ,че целта е да им се приберат париците а тия дето пишат и издават подобна литература си карат живота и им се надсмиват на будалъка.Живота продължава и след 2012 другото е лъжа.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още малко остана! Да живеем като за последно! Декември наближава!
15
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Jzte,piite,e....ei se veselete,kato mu doide vremeto ste razberem
14
0
 
6
 
! Отговори
:( преди 11 години
Язък ....
13
1
 
37
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
това изобщо не е на маите, това е на македонците и показва преди колко милиона години се е появил първия македонецПС. защо като напиша думата "македонец" ми я подчертава с червено ???
12
0
 
6
 
! Отговори
християнин преди 11 години
Mаите не познават законите на Мърфи,голям техен минус
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тва не е календара на маите а таблица на месечния цикъл на фидосова.
10
1
 
15
 
! Отговори
Май Инков преди 11 години
*** си продадоха книгите, направиха си филмите и паричките, ся естествено се появява нов кьорфишек на някъв камък. Все едно някой да пръдне зверски и всички купом да се надупят да му душат пръднята.
9
0
 
4
 
! Отговори
Сникърсо Марсно преди 11 години
Уилям Сатурно си е паднал на името или даже някой го е побуднал даже
8
0
 
17
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Невероятно шокиран съм :/
7
1
 
17
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
Ама като го лапнаха този край на света и това е то!!! Никой, ама никой не може да предрече, по никакъв начин края на света, кротнете се вече!
6
2
 
23
 
! Отговори
Бря преди 11 години
Емчи ко ши праим ся, аз теглих 500 000 банков кредит и вечи го опуках:(
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес.бг, пак сте назад с времето, западните медии го обявиха това още в 7 сутринта. *** сигурно ББ така е наредил, че да може да се изкаже подготвен по въпроса, след като фърли прах в очите на млекопроизводителите, па и на нас
4
0
 
3
 
! Отговори
56t769 преди 11 години
То пък и аз кво се чудя, пишете си статиите като осмокласници от помощно училище, оставаше и да знаете какво значи...
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ehh ... jalko.
2
2
 
22
 
! Отговори
DOKTOR KOLEV преди 11 години
За ко *** метнахте та си купих ПЛАЙ СТАЙШАН за да са кефа за финал и даже изпих сичката ракия и вино от зимата,да се оползотворат за по сигур от ся,че да ни стане нещо с тях,а даже и домати не садих на село,ко ше ядем дугудина,доно МИТ РОМНИ го избират,ся остана и извънземните да дойдат!
1
5
 
15
 
! Отговори
56t769 преди 11 години
"Апокалипсис" значи "Откровение", кой ви каза че значи "край на света" ;р