Обиждаш шефа във Facebook? Уволнен си!

Необмислените изказвания пращат направо в бюрото по труда
26 окт 2012 19:15,
66
Обиждаш шефа във Facebook? Уволнен си!
Снимка: Reuters

Необмислените изказвания на служител спрямо неговия работодател могат да предизвикат доста неприятни последици. Особено ако коментарите са публикувани във Facebook.

Наскоро млад служител от Германия изпита на собствен гръб какво се случва, когато служителят се изпусне в социалната мрежа, коментирайки шефа си.

Официално Facebook не е мрежа за създаване на професионални контакти, каквито са Xing и LinkedIn. Facebook е създаден за неформална комуникация между приятели, споделяне на снимки и музика. Затова и според трудовото законодалтелство е табу работодател да шпионира Facebook-профила на новонаетия служител, пише немският FAZ.

Оказва се обаче, че малко шефове спазват тази забрана. Повечето от тях са любопитни да понаучат малко повече за новия си колега. Има случаи обаче, в които, търсейки любопитна информация за колегата, някои ръководители попадат на обидни коментари за ... самите тях.

Идентична история се развива наскоро и в областта Рор, Германия. Млад мъж пише в личния си Facebook профил, че неговият шеф е „арогантен експлоататор, който се държи със служителите си като с роби“. Случайно или не, шефът се натъква на цветущия израз по негов адрес. Този коментар скоростно му осигурява заповед за уволнение без много обяснения.

Младият мъж смята това за необоснавано и подава жалба в съда в Бремен. Още на първа инстанция съдът решава, че написаният коментар в социалната мрежа  не оправдава действието на работодателя. За радост на служителя жалбата бива приета. Но не за дълго. 

Две седмици по-късно областният съд отхърля жалбата и оправдава правото на работодателя да уволни служителя си при тези обстоятелства. Германският гражданин опитва да аргументира коментара си с това, че е било на шега, но този довод не е приет от съда.

Оказва се, че обиди към колегите и към преките началници са подсъдими и могат да доведат до много негатвни последствия за работата и професионалното ви развитие.

Сгафилият служител може да получи или предупредително писмо за уволнение, или направо заповед за напускане.

Въпреки интензивните дискусии в подкрепа на свободата на словото съдът е категоричен, че когато става въпрос за „нараняване на личността на другия“ или разпространяване на недостоверна информация, то това е недопустимо, пише още немската медия.

Единственото изключение от това правило, което не подлежи на съд, е когато впечатленията от шефа се споделят само в тесен кръг, в семейството и с най-близките приятели. В момента, в който служителят прекрачва тази граница и пуска злостните си коментари в социалните мрежи, той автоматично губи работата си. Поне в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
8
 
! Отговори
Da be преди 11 години
Шефа да ми яде главата!
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До shoko bokoПиши на кирилица бре, ***!Още ли не знаеш азбуката?Или си от Бавното?
30
13
 
6
 
! Отговори
shoko boko преди 11 години
Tia s komentarite za Big Brother, chipove i tem podobni, stiga ste paranoiasvali, ne sme 1984, niama da se sluchi takova nesto. Prosto se nauchete da polzvate parametrite na facebook, kriite si lichnite danni i ne pishete gluposti v internet zastoto horata dori da ne vi slediat, internet e obsto prostrantsvo i vseki moje da vidi.
29
3
 
9
 
! Отговори
do 29 преди 11 години
Точно там,щото е правова държава.......и съда не гледа през пръстиКакто в САЩ можеш да осъдиш магазин ако се подхлъзнеш на пода,така и в Германия можеш да съдиш шефа си за това...
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен29нема да се напъвам. Нали те зарибих за днес. Стига ми. отивам да спя.Щом си си загубил времето да ми четеш писанията - значи съм си свършил работата, ренде с ръб такова....Бегай да те-таковаш онаковато и легай да спиш...
27
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ай стига с тия глупави статии, напънете се за нещо по-реално... Точно па в Германия някой ще те уволни за нещо написано във фейса... Хахаха
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я кажете как да сваля инфото от фейса на олежката. Много е убава, ама пуска само на 30% от колегите... Аз не съм от тех... :(((
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ба си и фейсаБука
24
3
 
0
 
! Отговори
Ангел Александров преди 11 години
А пък ако си от професията на която е посветена цялата 13 глава на наказателният кодекс отиваш директно на съд.И то съд който съди ние по справедливост а по целесъобразност.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я ФАКЮ БЕ КАВАЛИ ШЕФА ДА ГО Д,,А И ТОЙ И СЕМЕТО МУ! *** *** .....
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не биг брадър, а биг фейс
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако шефът ви може да ви уволни за нещо такова, значи сте роби.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 16 - 18Пенционер съм
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен17Може - ама е демократично да те питат дали искаш. И ако искаш - що не. даже може да си избираш размерите на чипа...
18
4
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Личити ,че не си на висок пост или шеф някяде,и аз не съм...Ама ако му плащаш заплата на някой...и тои те нахрани пред всичките ти подчинени......тогава ше питаш ли къде е демокрацията??Или ше го махнеш тоя/тази колкото се може по скоро....Ако аз бях на мястото на тоя шеф-германеца....щях по интилигентно да го направя,щях да се заям нещо с него ,че не работи добре или нещо от сорта и след това щях да го махна,да си спестя главоболията със съда
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро ще ни сложат чипове и в задниците !
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демокрацията е да можеш да работиш, да не си спестяваш вижданията по отношение на т.н. "висшестоящи" и да не страдаш от това.Педетаковниците (думата току-що я измислих заради странностите в пространството) искат да са вся и все.
15
1
 
16
 
! Отговори
2 преди 11 години
Някъде бях чел ,че фейс бук е начина по който искаш да си мислят другите ,че живеешПримерно не качваш снимки,като стоиш и циклиш тъпо на компа......а качваш снимки като си някъде на парти или в компания.....или някъде на почивка........което си е точната истина...
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не харесваш шефа, работата си..., ами напусни, що седиш?
13
4
 
7
 
! Отговори
БашТаковник преди 11 години
Етаковал съм го във ФейсаБука. Там има само Мадони и снимки на пчеличкиТе затовяа БГ Гражданина не си прави реални регистрации там, а после си пише за шефА си каквото му на сърце и душа дойде. Западняците явно има да се учат от Нас!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))А шефА да си уволни после Оная Работа.